Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

DRĂGUȚA DOAMNA FIREA
VREA O LEGE CU EȘARFĂ ASORTATĂ,
PRODUSĂ DIN SURSE REGENERABILE, CU MUZICA PREFERATĂ
A CELUI DISPĂRUT

● Campanie electorală sine die. În tramvaiul 21, duminică dimineața. Stația Calea Moșilor (direcția Colentina). Pe ușa din dreptul scaunului meu, urcă o doamnă umilă și mi se adresează direct: „Aveți un bănuț?“. Tac. Continuă: „Știți unde trebuie să cobor pentru mașina de Voluntari?“ „Îmi pare rău, nu știu.“ „Știți, eu mă duc la drăguța doamna Firea“ (?!), „ne-a chemat la dînsa acasă… am mai fost… are o casă frumoaaasă, o vilă mare… foarte frumoasă. Ne dă și mîncare foarte bună…“ Și mai ce? (R. M.)

● Parlamentarul rus Vitali Milonov vrea o lege prin care să interzică astrologilor, clarvăzătorilor și vrăjitorilor să-și mai practice „activitățile oculte“ dacă n au licență. Cred că este vorba despre un lobby pentru înființarea unui Hogwarts rusesc. (S. G.)

● Doar cîteva dintre lucrurile pe care le puteți observa dacă vă uitați la balcoanele din oraș: perdeluțe protectoare puse peste aparatele de aer condiționat, o cameră de supraveghere amplasată la etajul cinci, un manechin îmbrăcat în rochie mov, cu eșarfă asortată. (C. Ș.)

● Două treimi din energia Germaniei este produsă deja din surse regenerabile. Deci se poate. La -nemţi. (M. C.)

● 2500 de dolari costă să trimiţi, cu o rachetă a companiei Elysium Star, urna cu cenuşa celor dispăruţi într-o călătorie de doi ani de zile în jurul Pămîntului. Pînă acum s-au înscris o sută de persoane care vor putea urmări cu ajutorul unei aplicaţii speciale zborul comemorativ al cenuşii celor dragi. O altă companie a dezvoltat un sistem prin care cenușa rezultată în urma incinerării devine îngrășămînt natural pentru creșterea unui arbust de apartament; în timp ce o altă companie folosește cenușa umană pentru a presa un disc de vinil cu muzica preferată a celui dispărut. Mie, dacă aş avea de ales, mi-ar plăcea să cresc un copac şi să cînt muzica favorită în timp ce mă învîrt în jurul planetei. Aş considera că n-am trăit degeaba. (M. C.

CELE MAI VECHI FOSILE
DE HOMO SAPIENS DIN EUROPA
AU TOT SCOS DULCIURI
ȘI ALTELE DIN COȘ.
CUM PUII MEI SE ÎNTÎMPLĂ
LEGEA MORALĂ DIN MINE?

● Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate și au fost numite de cercetători Oase 1, Oase 2 și Oase 3. Dacă ar fi găsit și un copil de homo sapiens, oare i-ar fi spus Oscior 1? (A. P.

● Am intrat în supermarket cu gîndul să iau doar două-trei lucruri, și m-am trezit stînd la coadă vreo 15 minute. În fața mea – un cuplu. Cît timp așteptam, cei doi se tot uitau unul la altul, discutînd în șoaptă. Bărbatul a ales din coș o sticlă de Cola și a depus-o alături, în spațiul rezervat obiectelor pe care nu mai vrem să le cumpărăm. Ea s-a uitat, la rîndul ei, în coș, a ales o ciocolată, s-a răzgîndit, a pus-o la loc, a ales o cutie de bomboane, oftînd, și a pus-o alături. Pînă să le vină rîndul, cei doi au tot scos dulciuri și altele din coș, renunțînd la ele. Tot uitîndu-mă la ei, mie mi s-au cam lungit urechile de foame. Mi-am luat din raftul de alături un pachet de biscuiți cu cremă de alune. Ce să fac, unii știu să-și gestioneze mai bine așteptările. (C. Ş.

● Cînd o să auzim primul politician care a greșit și spune „îmi pare rău“, totul va fi un pic mai normal. Pînă atunci, toți sînt niște victime. Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru cum s-a finanțat campania electorală din 2009, a respins vehement, acuzațiile. Replica: „Cum puii mei se întîmplă asta?“ mi se pare memorabilă. (A. M. S.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XX): „Cerul înstelat de deasupra mea și legea morală din mine.“ (Critica rațiunii practice, Immanuel Kant). În turcă: Üzerimdeki yîldîzlî gökyüzü ve içimdeki ahlak yasasî; în ungară: A csillagos ég felettem és az erkölcsi törvény bennem; în bulgară: Zvezdnoto nebe nad men i moralniyat zakon vătre v men. (M. P.

AFLU ȘI EU DE PE NET:
ŞOFERUL UNUI TAXI, PREMIERUL,
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR, MINISTRUL TRANSPORTURILOR,
MINISTRUL DE INTERNE
ÎŞI MĂRISERĂ CONSUMUL DE APĂ
DATORITĂ MASEI VEGETATIVE

● Aflu și eu de pe net care este cea mai bună țară în care poți să fii jurnalistă de succes: Caraibe. Procentul femeilor care realizează reportaje și știri este de 45% în comparație cu 35 % în Europa. Sinceră să fiu, nu m-ar deranja să mă mut acolo! (A. P.)

● Şoferul unui taxi cu care am mers recent era atît de pasionat de dezlegarea misterului lui... Dumnezeu, încît era mai important să se întoarcă din 5 în 5 minute la mine, în loc să fie atent la trafic. Am scăpat cu viaţă, totuşi, adeverindu-se, astfel, teoria lui (şi, desigur, deloc numai a lui...), conform căreia Dumnezeu e o forţă ce veghează asupra noastră, a tuturor. (I. P.)

● Tarom a comandat, în leasing, două aeronave Boeing 737 noi pentru a înlocui niște avioane vechi, depășite, care fuseseră retrase din circulație. La inaugurarea primului aparat au participat: premierul Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, ministrul de Interne Carmen Dan. La o asemenea înghesuială de oameni mici, cum să ia a(l)titudine bietul avion? (M. M.)

● Inimitabilul Petre Daea, ministrul Agriculturii: „În momentul apariţiei fenomenelor negative, impulsul de moment a fost de dezastru. Cînd am spus atunci că e mai mult bine decît rău, în acea perioadă solurile României sufereau de lipsa apei. Era secetă pedologică. Vreau să vă spun că nu am văzut oul cînd am ciocnit la Paşte, pentru că mă uitam pe cer să văd dacă nu cumva începe să plouă. Am străbătut partea de sud a ţării şi am văzut că plantele sufereau de lipsa de apă. Şi ploaia a venit la timp. A salvat cerealele păioase, a salvat rapiţa şi toate culturile însămînţate în toamnă, care crescuseră şi îşi măriseră consumul de apă datorită masei vegetative.“ (M. C.)

Foto: Şerban Georgescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.