ROMICĂ SCRIS CU ALB,
ÎNTRE ȘINELE TRAMVAIULUI 21,
APĂRĂ ȘI ÎNCĂLZEȘTE,
ÎN ABURII EUFORIEI,
POPOTA ILIE CEAUȘESCU 

 „Romică Sună PRESTO PIZZA 0219229“ – reclama, sufletul comerțului. Cu condiția să nu mergi cu capul în nori, printre gropile Capitalei noastre europene. Că s-ar putea s-o ratezi și ar fi păcat! Scris cu alb pe asfalt, între șinele tramvaiului 21, Calea Moșilor. (R. M.)

 Premierul Sorin Grindeanu vorbeşte într-un interviu pentru Mediafax despre creşterea economică, despre progres, despre stabilitatea guvernului şi despre susţinerea politică de care se bucură. Apoi, în culmea euforiei: „Vreau să fim conectaţi foarte bine la realitate. Nu mă îmbăt cu aburii euforiei.“ Zic să-l lăsăm să se bucure acum, cît e deconectat de la realitate... (M. M.)

 Scările exterioare ale Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“ din Oradea vor fi încălzite pentru ca preoţii şi enoriaşii să nu alunece pe trepte în caz de polei. Doamne, apără şi încălzeşte! (M. C.)

 În Germania e în toi un scandal legat de niște militari de extremă dreapta care au plănuit să asasineze personalități politice (binevoitoare la adresa primirii refugiaților) printre care și fostul președinte, pastorul Gauck, făcînd însă să se creadă că ar fi vorba de acte teroriste islamiste. Complotul a fost descoperit, iar ministrul de externe Ursula von der Leyen, pus sub presiunea opiniei publice, a promis că în armata germană se vor institui cursuri de „educație politică“. Cu această ocazie s-a aflat că, de exemplu, în unitățile militare germane există barăci botezate cu numele mareșalului nazist Rommel, în ideea că acesta ar fi fost un conducător militar capabil. Cum ar veni pe la noi: baraca Atanasie Stănculescu sau popota Ilie Ceaușescu. (A. M.)

PE O BANCĂ ÎN STAȚIA LUI 133,
CODUL LUI DA VINCI
PROMOVEAZĂ DISCURSUL
INSTIGATOR LA URĂ CU SABIA:
MAKUBE KHONA UKUKHANYA! 

 Ce ţi se poate întîmpla dacă stai pe o bancă în staţia lui 133 fără să aştepţi 133-ul: să se aşeze lîngă tine două doamne cu sacoşe uriașe de la Mega Image, să povestească ce au în ele şi să scoată diverse lucruri, precum pliantele gratis de pe la farmacii şi să le lase pe bancă; să treacă pe lîngă tine un căţel şi o domnişoară cu părul în aproximativ aceleaşi nuanţe: blond, brunet, alb aproape. (I. P.)

 Un magazin caritabil din Anglia roagă oamenii să nu le mai doneze Codul lui Da Vinci. După ce a primit, în medie, cîte un exemplar pe săptămînă în ultimele luni, magazinul susţine că nu mai are loc pentru alte cărţi şi că nici nu le poate vinde pe primele suficient de repede. Proprietarii s-au mai confruntat cu o situaţie similară anul trecut, cînd nu au mai vrut să primească exemplare uzate ale volumului Cincizeci de umbre ale lui Grey. (C. Ş.)

 La recenta și unica Gală a Urii, organizată de ActiveWatch, unul dintre premiile oferite celor care promovează discursul instigator la ură a fost acordat Coaliției pentru Familie. Premiul s-a numit: „Vă declar hoț și hoție“. (S. G.)

 În Cluj, pe terasa Clubului Midi, a avut loc o altercaţie în urma căreia un tip a fost tăiat cu sabia. (M. C.)

 Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIX): „Fiat lux!“ („Să fie lumină!“ Facerea I, 3). În turcă: Îşîk olsun!; în ungară: Legyen világosság!; în zulu: Makube khona ukukhanya! (M. P.

DEŞI ŞI-A ÎNJUNGHIAT IUBITUL
(N-AU MAI RĂMAS DIN EL
DECÎT SANDALELE ŞI CHILOŢII
PE CARE I-A LUAT APA),
ROLUL FEMEII ÎN SOCIETATE
ÎȚI DĂ FIORI ÎN CAZUL
UNUI NAUFRAGIU.
DAR CUI ÎI MAI PASĂ? 

 Deşi şi-a înjunghiat iubitul, o studentă la Oxford ar putea să nu ajungă la închisoare, căci, conform unui judecător, fata ar avea un talent „extraordinar“ pentru medicină. Probabil că aşa gîndesc şi parlamentarii noştri atunci cînd dau legi în favoarea unor membri ai societăţii, cu siguranţă talentaţi, chiar dacă într-ale corupţiei. (C. Ş.

 Jonathan Mthethwa, pastorul orăşelului White River Mpumalanga din Zimbabwe, s-a înecat şi a fost mîncat de trei crocodili în timp ce încerca să le demonstreze enoriaşilor cum, cu puterea credinţei, va merge pe apă. Un martor ocular a povestit îngrozit: „Încă nu înţeleg cum de s-a întîmplat acest lucru, doar pastorul s-a rugat şi a postit întreaga săptămînă! Crocodilii l-au mîncat în cîteva minute. N-au mai rămas din el decît sandalele şi chiloţii pe care i-a luat apa“. Biserica unde slujea drept-credinciosul pastor se numea „Sfîntul Ultimelor Zile“. (M. C.)

 Concluzia studiului realizat anul trecut, în 22 de țări ale lumii, este că 4 persoane din 10 consideră că „rolul femeii în societate este acela de a fi mamă bună și soție“. Sigur, procentele diferă de la o țară la alta. Dar, chiar și așa, e genul de sondaj care îți dă fiori. Mai ales cînd nu ești nici una, nici alta. (A. M. S.)

 Aproape 18 tone de gunoaie (aproximativ 38 de milioane de obiecte de plastic) a scos oceanul pe plaja insulei Henderson, o insulă nelocuită, protejată de UNESCO, din sudul Pacificului. În cazul unui naufragiu, ai găsi acolo cam tot ce-ţi trebuie. (M. C.)

Cineva se întreba, de curînd, ce se întîmplă cu secretele noastre după moarte. Vă vine în minte și alt gen de răspuns în afară de ăsta: dar cui îi mai pasă? (A. M. S.)

Foto: Lucian Muntean