Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ROMICĂ SCRIS CU ALB,
ÎNTRE ȘINELE TRAMVAIULUI 21,
APĂRĂ ȘI ÎNCĂLZEȘTE,
ÎN ABURII EUFORIEI,
POPOTA ILIE CEAUȘESCU 

● „Romică Sună PRESTO PIZZA 0219229“ – reclama, sufletul comerțului. Cu condiția să nu mergi cu capul în nori, printre gropile Capitalei noastre europene. Că s-ar putea s-o ratezi și ar fi păcat! Scris cu alb pe asfalt, între șinele tramvaiului 21, Calea Moșilor. (R. M.)

● Premierul Sorin Grindeanu vorbeşte într-un interviu pentru Mediafax despre creşterea economică, despre progres, despre stabilitatea guvernului şi despre susţinerea politică de care se bucură. Apoi, în culmea euforiei: „Vreau să fim conectaţi foarte bine la realitate. Nu mă îmbăt cu aburii euforiei.“ Zic să-l lăsăm să se bucure acum, cît e deconectat de la realitate... (M. M.)

● Scările exterioare ale Catedralei Episcopale „Învierea Domnului“ din Oradea vor fi încălzite pentru ca preoţii şi enoriaşii să nu alunece pe trepte în caz de polei. Doamne, apără şi încălzeşte! (M. C.)

● În Germania e în toi un scandal legat de niște militari de extremă dreapta care au plănuit să asasineze personalități politice (binevoitoare la adresa primirii refugiaților) printre care și fostul președinte, pastorul Gauck, făcînd însă să se creadă că ar fi vorba de acte teroriste islamiste. Complotul a fost descoperit, iar ministrul de externe Ursula von der Leyen, pus sub presiunea opiniei publice, a promis că în armata germană se vor institui cursuri de „educație politică“. Cu această ocazie s-a aflat că, de exemplu, în unitățile militare germane există barăci botezate cu numele mareșalului nazist Rommel, în ideea că acesta ar fi fost un conducător militar capabil. Cum ar veni pe la noi: baraca Atanasie Stănculescu sau popota Ilie Ceaușescu. (A. M.)

PE O BANCĂ ÎN STAȚIA LUI 133,
CODUL LUI DA VINCI
PROMOVEAZĂ DISCURSUL
INSTIGATOR LA URĂ CU SABIA:
MAKUBE KHONA UKUKHANYA! 

● Ce ţi se poate întîmpla dacă stai pe o bancă în staţia lui 133 fără să aştepţi 133-ul: să se aşeze lîngă tine două doamne cu sacoşe uriașe de la Mega Image, să povestească ce au în ele şi să scoată diverse lucruri, precum pliantele gratis de pe la farmacii şi să le lase pe bancă; să treacă pe lîngă tine un căţel şi o domnişoară cu părul în aproximativ aceleaşi nuanţe: blond, brunet, alb aproape. (I. P.)

● Un magazin caritabil din Anglia roagă oamenii să nu le mai doneze Codul lui Da Vinci. După ce a primit, în medie, cîte un exemplar pe săptămînă în ultimele luni, magazinul susţine că nu mai are loc pentru alte cărţi şi că nici nu le poate vinde pe primele suficient de repede. Proprietarii s-au mai confruntat cu o situaţie similară anul trecut, cînd nu au mai vrut să primească exemplare uzate ale volumului Cincizeci de umbre ale lui Grey. (C. Ş.)

● La recenta și unica Gală a Urii, organizată de ActiveWatch, unul dintre premiile oferite celor care promovează discursul instigator la ură a fost acordat Coaliției pentru Familie. Premiul s-a numit: „Vă declar hoț și hoție“. (S. G.)

● În Cluj, pe terasa Clubului Midi, a avut loc o altercaţie în urma căreia un tip a fost tăiat cu sabia. (M. C.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIX): „Fiat lux!“ („Să fie lumină!“ Facerea I, 3). În turcă: Îşîk olsun!; în ungară: Legyen világosság!; în zulu: Makube khona ukukhanya! (M. P.

DEŞI ŞI-A ÎNJUNGHIAT IUBITUL
(N-AU MAI RĂMAS DIN EL
DECÎT SANDALELE ŞI CHILOŢII
PE CARE I-A LUAT APA),
ROLUL FEMEII ÎN SOCIETATE
ÎȚI DĂ FIORI ÎN CAZUL
UNUI NAUFRAGIU.
DAR CUI ÎI MAI PASĂ? 

● Deşi şi-a înjunghiat iubitul, o studentă la Oxford ar putea să nu ajungă la închisoare, căci, conform unui judecător, fata ar avea un talent „extraordinar“ pentru medicină. Probabil că aşa gîndesc şi parlamentarii noştri atunci cînd dau legi în favoarea unor membri ai societăţii, cu siguranţă talentaţi, chiar dacă într-ale corupţiei. (C. Ş.

● Jonathan Mthethwa, pastorul orăşelului White River Mpumalanga din Zimbabwe, s-a înecat şi a fost mîncat de trei crocodili în timp ce încerca să le demonstreze enoriaşilor cum, cu puterea credinţei, va merge pe apă. Un martor ocular a povestit îngrozit: „Încă nu înţeleg cum de s-a întîmplat acest lucru, doar pastorul s-a rugat şi a postit întreaga săptămînă! Crocodilii l-au mîncat în cîteva minute. N-au mai rămas din el decît sandalele şi chiloţii pe care i-a luat apa“. Biserica unde slujea drept-credinciosul pastor se numea „Sfîntul Ultimelor Zile“. (M. C.)

● Concluzia studiului realizat anul trecut, în 22 de țări ale lumii, este că 4 persoane din 10 consideră că „rolul femeii în societate este acela de a fi mamă bună și soție“. Sigur, procentele diferă de la o țară la alta. Dar, chiar și așa, e genul de sondaj care îți dă fiori. Mai ales cînd nu ești nici una, nici alta. (A. M. S.)

● Aproape 18 tone de gunoaie (aproximativ 38 de milioane de obiecte de plastic) a scos oceanul pe plaja insulei Henderson, o insulă nelocuită, protejată de UNESCO, din sudul Pacificului. În cazul unui naufragiu, ai găsi acolo cam tot ce-ţi trebuie. (M. C.)

● Cineva se întreba, de curînd, ce se întîmplă cu secretele noastre după moarte. Vă vine în minte și alt gen de răspuns în afară de ăsta: dar cui îi mai pasă? (A. M. S.)

Foto: Lucian Muntean

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.