CINE SPUNEA
CĂ PEȘTELE CU TURN ARGINTIU
SE OPREȘTE DIN PERIPLUL SĂU PE LA NOI
ÎNTR-O ÎNCĂPERE SEPARATĂ?

 1400 de baxuri de țigări de contrabandă, în valoare de peste 2,5 milioane de euro, au fost descoperite de vameșii din portul Constanța Sud-Agigea. Potrivit documentelor, țigările au fost declarate drept hîrtie tipografică. Cine spunea că presa scrisă nu mai are distribuție bună? (C. Ș.)

 Dacă vă plac figurinele de jucărie, acum puteţi colecţiona nu doar simpaticele personaje Disney sau eroii Marvel sau ce se mai dă copiilor la McDonald’s, dar şi creaturile groteşti din picturile „Grădina desfătărilor umane“ ori „Ispitirea Sf. Anton“ ale lui Hieronymus Bosch: Omul-copac, Diavolul în foişor, Flautistul albastru, Pasărea-monstru, Ciudatul cu barbă, Peştele cu turn, Diavolul corului, Burtoiul cu pumnal înfipt, Pasăre în ou albastru ş.a. Le puteţi combina cu Lego. Merg și cu absint. (M. C.)

 La tarabele de pe la Peleș am descoperit o nouă (pentru mine) modă: pălării negre cu argintiu, cu urechi de pisică. Un soi de rîși mai pisi. (I. P.)

 Robotul „Curiosity“ a ajuns pe Marte pe 5 august 2012. După patru ani de misiune, a înregistrat peste 70.000 de imagini şi a analizat solul marțian pentru a verifica ce compoziţie are roca. 5 august este considerată de către NASA ziua lui de naștere. Atunci, „Curiosity“ se oprește din periplul său marțian și își cîntă singur „La mulți ani!“. Într-o eră a mașinăriilor din ce în ce mai „umane“, mi se pare cea mai înduioșătoare poveste adevărată cu roboți pe care am auzit-o pînă acum. (A. P.)

 În Tanzania, nouă angajați ai unei televiziuni au fost sancționați pentru difuzarea de fake news, potrivit BBC. Da, ați citit bine, Tanzania. Pe la noi e liniște și pace, nu? (A. M. S.)

 Arabia Saudită a făcut un pas important în lupta pentru drepturile femeilor, relatează BBC. În provincia Al Qaissim tocmai a fost înființat un Consiliu al Femeilor, organism menit să atragă atenția asupra inegalităților de gen. La prima întrunire a Consiliului, înființat la inițiativa prințului Faisal bin Mishal bin Saud, s-au prezentat 13 bărbați. Femeile, conform tradiției, nu au putut să apară la evenimentul public. Au stat într-o încăpere separată, menținînd legătura cu „plenul“ prin videoconferință. Putem spera, în atari condiții, la o revoluție feministă? (M. M.)

AȘADAR, LA LOCUL POTRIVIT
(ÎNTRE O NOUĂ SPECIE
ȘI PIATRA SA DE MORMÎNT),
CLIENȚII ARMELOR AU FOST
DAȚI AFARĂ DINTR-UN DIALOG ZILNIC 

 Părea o dimineață obișnuită pentru o capitală nici prea-prea, nici foarte-foarte, ca a noastră (a se completa „europeană“, „culturală“, „business“ etc. etc., orice credeți că s-ar potrivi mai bine Bucureștiului iubit, chiar și recentul „Capitala Iubirii“, determinantul cu majusculă!), o dimineață ștearsă de duminică înnourată a ploaie, a lapoviță, a de toate cele băbești hachițe vremelnice… dacă troleibuzul n-ar fi șters la linie trotuarul jegos pe care se plimbau tacticos, în șir indian, cîtuși de puțin amenințați de euroscepticismul urbei noastre, trei șobolani, veseli și zglobii, puși pe taine și furat. Așadar, la locul potrivit, ca determinant pe lîngă capitală, orice derivat de la fața locului. Adică: Bulevardul Elisabeta, în dreptul fostei „Cireșica“ (firma mai există, dar clientelă nu prea.) A consemnat… (R. M.)

 Ion Țiriac, statornic susținător al sportului și al PSD-ului, spune într-un interviu: „Eu, între hoț și prost, prefer hoțul“. Nu-i prost Ion Țiriac… (S. V.)

 Biologul Mátis Attila, membru al Societății Ornitologice Române (SOR), a descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă: Ferula mikraskythiana. SOR ia în considerare posibilitatea ca planta să fie numită, ținînd cont de originea maghiară a descoperitorului, Férulö, în loc de Ferula. Pe acest fond, a apărut suspiciunea că SOR e o organizație finanțată de Soros. (M. P.)

 Un domn pe nume Walter Summeford a fost lovit de fulger de trei ori în timpul vieţii fără ca asta să-l afecteze prea tare. La patru ani după moartea lui, survenită natural în 1912, piatra sa de mormînt a fost de asemenea lovită de fulger. Așa e cînd fulgerul face o obsesie pentru tine! (M. C.)

 Clienții unui supermarket din Brăila s-au îmbulzit pentru a pune în coșuri cît mai multe pachete cu hîrtie igienică vîndută la preț redus. În momentul în care hîrtia de la raft s-a terminat, ei au intrat în depozitul magazinului, neavînd răbdare ca angajații să aducă un alt stoc, a relatat Digi24. Secretul în viață e să fii pregătit pentru ce urmează. (A. M. S.)

 După ce deputatul PSD Cătălin Rădulescu a amenințat demonstranții din Piața Victoriei, sugerînd că are o armă pe care nu va ezita s-o folosească, Poliția din Argeș s-a autosesizat și a descins la o verificare a armelor deputatului. Au urmat noi declarații: „Mi-am bătut joc de jurnaliști, mîine pot spune că am o bombă atomică“. Bănuiesc că deputatul își dorește o vizită și din partea FBI. (S. G.)

 Săptămîna trecută, Turcia lui Erdogan a acuzat Olanda de fascism în timp ce niște turci furioși se fotografiau înfigînd cuțite în portocale. Între timp, Trump-ul olandez de extremă dreaptă a pierdut alegerile în Olanda, iar cifrele privind Turcia arată astfel: din 15 iulie anul trecut și pînă acum, 94.224 de cetățeni au fost reținuți de autorități în urma denunțurilor politice, peste două mii de școli, licee și universități au fost închise, 7316 de profesori universitari au fost concediați, 4070 de judecători și procurori au fost dați afară, 149 de ziare, reviste și platforme online au fost închise și 162 de jurnaliști au fost arestați. P.S. Victor Ponta este un mare admirator al regimului lui Erdogan. (M. C.)

 Fragment dintr-un dialog auzit în autobuz: „De ce nu v-ați dat întîlnire la metrou?“ „Pentru că ea nu frecventează metroul.“ (D. S.)

 Într-un documentar de pe unul din canalele TV cu teme marine era povestea unei balene eșuate pe coastele Statelor Unite, salvată de oamenii și specialiștii din zonă. După ce au hidratat-o, au hrănit-o și au îngrijit-o zile în șir, pînă ce au crezut că o pot „repune pe picioare“, cum s-ar zice la oameni, adică repune în libertate, aceștia au constatat că balena se întorcea înapoi la oameni. Nu voia să stea nici singură în larg și nici cu alte balene. Atunci specialiștii au studiat-o mai atent și au descoperit că era cam surdă, adică nu auzea toate ultrasunetele pe care trebuie să le audă o balenă și nu putea să vîneze. Pentru că salvatorii ei nu-i prea mai puteau asigura cele 30 de kilograme de pește zilnic, s-a decis mutarea ei la un delfinariu (sau balenariu) din San Diego, la aproape cinci mii de kilometri distanță. A fost transportată cu avionul, cum altfel… Aici, deja, pentru noi începe să sune a banc: cum urci o balenă surdă în avion? (A. M.)

Foto: E. Farkas