Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

SÎNT ZILE
ÎN CARE ÎNȚELEGEM CĂ EXISTĂ
ȘI UN FEL DE STUPOARE
CARE GRAVITEAZĂ
ÎN JURUL UNUI CUȚIT 

 ● „Un tînăr de 21 de ani din Bacău a fost reținut de polițiști după ce ar fi furat 100.000 de euro dintr-un apartament nelocuit din oraș, în care a intrat cu ajutorul unor chei potrivite.“ „Florin Salam a fost oprit de poliția de frontieră pe Aeroportul JFK din New York, după ce autoritățile i-au găsit în bagaj 100.000 de dolari, mult peste limita de cash admisă. Poliția a decis confiscarea banilor pentru că nu existau acte doveditoare ale provenienței lor.“ Sînt zile în care ghinioanele cu multe zerouri se țin lanț. (A. M. S.)

● Pe un afiș de prin Titan scrie că John Militaru vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte ca să slujiți… În fine, înțeleg că e vorba de un evanghelist care se adresează cugetului celor care vor să-l asculte. Dar formula care vorbește de curățirea de fapte moarte duce cu gîndul parcă la piatra ponce care curăță pielea moartă de la călcîie. Să înțelegem că există și un fel de piatră ponce pentru cuget? (A. M.)

● Undeva, din bulevardul Șincai, aproape de Tineretului, am descoperit cu stupoare că se face strada Verzișori. (I. P.)

● După ce la final de ianuarie a murit John Hurt, celebrul actor care, printre altele a fost prima victimă a extraterestrului xenomorf din primul film al seriei Alien, iniţiate de regizorul Ridley Scott, la final de februarie a murit şi Bill Paxton, primul actor care a fost „ucis“ şi în Alien, şi în Predator, şi în Terminator I. Acum, cînd regizorul Ridley Scott tocmai se pregăteşte să lanseze al şaselea film din seria Alien: The Covenant. Acum, cînd NASA a descoperit cele şapte planete de mărimea Pămîntului care gravitează în jurul stelei Trappist-1. (M. C.)

● În drum spre birou, Masaru Miura, funcționar într-o provincie din Japonia, și-a cumpărat un cuțit, a coborît la metrou, a intrat la toaletă, a închis ușa și s-a înjunghiat. Inițial a declarat Poliției că a fost atacat de un necunoscut, dar mai apoi a mărturisit că s a înjunghiat singur pentru că avea nevoie de o zi liberă. A căpătat-o, fiindcă a fost arestat pentru mărturie mincinoasă. Pe viitor, recomand clasica „Șefu’, sînt răcit“. (S. G.

CONFORM ACESTUI ASPECT,
PARTIZANII GREȘIȚI
AU AMBIȚII MAXIME,
DE VREME CE URMĂTOAREA VIAȚĂ
A RĂMAS NEDETERMINATĂ
CÎTEVA ZILE

● Un bebeluş conţine la naştere 75% apă, ceea ce-l situează, conform acestui aspect, puţin peste o banană, dar puţin sub un cartof. (M. C.)

● O parte dintre americani s-au inflamat pentru că una dintre consilierele lui Trump a fost surprinsă stînd cu pantofii în picioare pe o canapea din Biroul Oval – arătînd o lipsă de respect, spun ei. Partizanii lui Trump au răspuns arătînd o imagine cu Barack Obama stînd, şi el, cu picioarele sprijinite de biroul prezidenţial. I-am luat şi la capitolul ăsta: în România, politicienii îşi bagă de-a dreptul picioarele. (C. Ş.)

● Persoana vinovată de gafa de la finala celei de-a 89-a ediţii a Premiilor Oscar de duminică seară, care i a înmînat lui Warren Beatty un plic cu cîştigătorii greşiţi, este Brian Cullinan, un contabil al firmei PricewaterhouseCoopers, ocupat cu publicarea de mesaje despre actori, pe Twitter, relatează Reuters. Nici lui Cehov nu i-ar fi ieșit povestea asta mai bine. (A. M. S.)

● La Copenhaga sînt mai multe biciclete decît mașini. În ultimii zece ani, autoritățile locale au înlocuit sistematic parcările din centrul orașului cu spații verzi și cu zone de loisir, și au înlocuit benzile de circulație ale mașinilor cu piste pentru biciclete. La Oslo, edilii au ambiții și mai mari. Vor să elimine complet mașinile din centrul orașului pînă în 2019. La București, în schimb, toate politicile locale sînt gîndite pentru șoferi și pentru mașinile lor – și eșuează. Europa pe două viteze. (M. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIII): „Veni, vidi, vici.“ („Am venit, am văzut, am învins“, Iulius Cezar); în turcă: Geldim, gördüm, yendim; în maghiară: Jöttem, láttam, gyöztem; în poloneză: Przybylem, zobaczylem, zwyciezylem. (M. P.)

● Lecție deschisă la Guvern: e mai mult decît înduioșătoare depoziția premierului, repetată cu obstinație de cîte ori are ocazia: „Eu ca și prim-ministru“. Înțelegem așadar că totul e o făcătură, un fel de repetiție generală sine die, de vreme ce dl Grindeanu însuși vrea să se autoconvingă de învestitura ce l-a cocoțat în fruntea guvernului. Să fiu eu oare acela? – pare să se întrebe retoric premierul. Evident, nu! – e răspunsul la îndemînă. Cin’ să fie? Cin’ să fie? (R. M.)

● E dată naibii globalizarea asta… Pe 1 martie, am primit de la Air France un e-mail cu următoarea urare: „We wish you happy Mărțișor“. Ce pot pentru ca să zic? Mersi frumos. (D. S.)

● Un croat pe nume Frane Selak a supravieţuit unui tren care a deraiat într-un rîu (17 oameni s-au înecat), prăbuşirii unui avion (19 pasageri au murit striviţi), căderii de pe un pod a unui autobuz (4 morţi), exploziei a două maşini şi unui accident de camion. La 74 de ani, după ce s-a căsătorit pentru a cincea oară, omul a cîştigat la loterie 800.000 de dolari din care şi-a cumpărat două case şi o barcă, restul dăruindu-i prietenilor. A fost supranumit „cel mai norocos ghinionist din lume“. Selak are acum 88 de ani şi trăieşte retras, ducînd o viaţă frugală. (M. C.)

● Excrementul lung de mai bine de un metru şi jumătate produs de un animal a cărui specie a rămas nedeterminată a fost vîndut la licitaţie pentru suma de 10.000 de dolari. (M. C.)

● Un mecanic auto din Indonezia, în vîrstă de 28 de ani, s-a îndrăgostit de o străină cu care vorbea la telefon. Ulterior, a descoperit că iubita sa avea, de fapt, 82 de ani. Cei doi s-au căsătorit acum cîteva zile. (C. Ş.)

Foto: S. Voinescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.