SÎNT ZILE
ÎN CARE ÎNȚELEGEM CĂ EXISTĂ
ȘI UN FEL DE STUPOARE
CARE GRAVITEAZĂ
ÎN JURUL UNUI CUȚIT 

  „Un tînăr de 21 de ani din Bacău a fost reținut de polițiști după ce ar fi furat 100.000 de euro dintr-un apartament nelocuit din oraș, în care a intrat cu ajutorul unor chei potrivite.“ „Florin Salam a fost oprit de poliția de frontieră pe Aeroportul JFK din New York, după ce autoritățile i-au găsit în bagaj 100.000 de dolari, mult peste limita de cash admisă. Poliția a decis confiscarea banilor pentru că nu existau acte doveditoare ale provenienței lor.“ Sînt zile în care ghinioanele cu multe zerouri se țin lanț. (A. M. S.)

Pe un afiș de prin Titan scrie că John Militaru vă va curăți cugetul vostru de faptele moarte ca să slujiți… În fine, înțeleg că e vorba de un evanghelist care se adresează cugetului celor care vor să-l asculte. Dar formula care vorbește de curățirea de fapte moarte duce cu gîndul parcă la piatra ponce care curăță pielea moartă de la călcîie. Să înțelegem că există și un fel de piatră ponce pentru cuget? (A. M.)

Undeva, din bulevardul Șincai, aproape de Tineretului, am descoperit cu stupoare că se face strada Verzișori. (I. P.)

După ce la final de ianuarie a murit John Hurt, celebrul actor care, printre altele a fost prima victimă a extraterestrului xenomorf din primul film al seriei Alien, iniţiate de regizorul Ridley Scott, la final de februarie a murit şi Bill Paxton, primul actor care a fost „ucis“ şi în Alien, şi în Predator, şi în Terminator I. Acum, cînd regizorul Ridley Scott tocmai se pregăteşte să lanseze al şaselea film din seria Alien: The Covenant. Acum, cînd NASA a descoperit cele şapte planete de mărimea Pămîntului care gravitează în jurul stelei Trappist-1. (M. C.)

În drum spre birou, Masaru Miura, funcționar într-o provincie din Japonia, și-a cumpărat un cuțit, a coborît la metrou, a intrat la toaletă, a închis ușa și s-a înjunghiat. Inițial a declarat Poliției că a fost atacat de un necunoscut, dar mai apoi a mărturisit că s a înjunghiat singur pentru că avea nevoie de o zi liberă. A căpătat-o, fiindcă a fost arestat pentru mărturie mincinoasă. Pe viitor, recomand clasica „Șefu’, sînt răcit“. (S. G.

CONFORM ACESTUI ASPECT,
PARTIZANII GREȘIȚI
AU AMBIȚII MAXIME,
DE VREME CE URMĂTOAREA VIAȚĂ
A RĂMAS NEDETERMINATĂ
CÎTEVA ZILE

 Un bebeluş conţine la naştere 75% apă, ceea ce-l situează, conform acestui aspect, puţin peste o banană, dar puţin sub un cartof. (M. C.)

 O parte dintre americani s-au inflamat pentru că una dintre consilierele lui Trump a fost surprinsă stînd cu pantofii în picioare pe o canapea din Biroul Oval – arătînd o lipsă de respect, spun ei. Partizanii lui Trump au răspuns arătînd o imagine cu Barack Obama stînd, şi el, cu picioarele sprijinite de biroul prezidenţial. I-am luat şi la capitolul ăsta: în România, politicienii îşi bagă de-a dreptul picioarele. (C. Ş.)

 Persoana vinovată de gafa de la finala celei de-a 89-a ediţii a Premiilor Oscar de duminică seară, care i a înmînat lui Warren Beatty un plic cu cîştigătorii greşiţi, este Brian Cullinan, un contabil al firmei PricewaterhouseCoopers, ocupat cu publicarea de mesaje despre actori, pe Twitter, relatează Reuters. Nici lui Cehov nu i-ar fi ieșit povestea asta mai bine. (A. M. S.)

 La Copenhaga sînt mai multe biciclete decît mașini. În ultimii zece ani, autoritățile locale au înlocuit sistematic parcările din centrul orașului cu spații verzi și cu zone de loisir, și au înlocuit benzile de circulație ale mașinilor cu piste pentru biciclete. La Oslo, edilii au ambiții și mai mari. Vor să elimine complet mașinile din centrul orașului pînă în 2019. La București, în schimb, toate politicile locale sînt gîndite pentru șoferi și pentru mașinile lor – și eșuează. Europa pe două viteze. (M. M.)

 Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XIII): „Veni, vidi, vici.“ („Am venit, am văzut, am învins“, Iulius Cezar); în turcă: Geldim, gördüm, yendim; în maghiară: Jöttem, láttam, gyöztem; în poloneză: Przybylem, zobaczylem, zwyciezylem. (M. P.)

 Lecție deschisă la Guvern: e mai mult decît înduioșătoare depoziția premierului, repetată cu obstinație de cîte ori are ocazia: „Eu ca și prim-ministru“. Înțelegem așadar că totul e o făcătură, un fel de repetiție generală sine die, de vreme ce dl Grindeanu însuși vrea să se autoconvingă de învestitura ce l-a cocoțat în fruntea guvernului. Să fiu eu oare acela? – pare să se întrebe retoric premierul. Evident, nu! – e răspunsul la îndemînă. Cin’ să fie? Cin’ să fie? (R. M.)

 E dată naibii globalizarea asta… Pe 1 martie, am primit de la Air France un e-mail cu următoarea urare: „We wish you happy Mărțișor“. Ce pot pentru ca să zic? Mersi frumos. (D. S.)

 Un croat pe nume Frane Selak a supravieţuit unui tren care a deraiat într-un rîu (17 oameni s-au înecat), prăbuşirii unui avion (19 pasageri au murit striviţi), căderii de pe un pod a unui autobuz (4 morţi), exploziei a două maşini şi unui accident de camion. La 74 de ani, după ce s-a căsătorit pentru a cincea oară, omul a cîştigat la loterie 800.000 de dolari din care şi-a cumpărat două case şi o barcă, restul dăruindu-i prietenilor. A fost supranumit „cel mai norocos ghinionist din lume“. Selak are acum 88 de ani şi trăieşte retras, ducînd o viaţă frugală. (M. C.)

 Excrementul lung de mai bine de un metru şi jumătate produs de un animal a cărui specie a rămas nedeterminată a fost vîndut la licitaţie pentru suma de 10.000 de dolari. (M. C.)

 Un mecanic auto din Indonezia, în vîrstă de 28 de ani, s-a îndrăgostit de o străină cu care vorbea la telefon. Ulterior, a descoperit că iubita sa avea, de fapt, 82 de ani. Cei doi s-au căsătorit acum cîteva zile. (C. Ş.)

Foto: S. Voinescu