Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN PLINĂ EPOCĂ
A NOSTALGIEI LA PREȚ SCĂZUT,
GAURA PREFERATĂ PRIMEȘTE
UN RĂSPUNS PROMPT
DIN CALDARÎM 

● Ministrul de Interne Carmen Dan a întocmit o listă cu jurnaliştii de investigaţie care ar fi chemat oamenii în stradă întru destabilizarea statului. În plină epocă a temerii că presa e pe moarte, aceasta este dovada supremă că presa are viitor! (M. C.)

● Protestele de săptămîna trecută, în care am stat cu orele în frigul iernii, m-au făcut să-mi scot de la naftalină echipamentul tehnic cu care am urcat pe Himalaya. Mulţumesc PSD-ului pe această cale şi pentru exercitarea nostalgiei montane, nu doar a celei 21-decembriste! (M. C.)

● Cînd am citit prima dată că Donald Trump a dat un ordin executiv pentru construirea unui zid la graniţa cu Mexicul, am sperat să fie un anunţ din categoria fake news. N-a fost. Ba chiar Trump a primit deja oferte de colaborare la ridicarea fortificaţiei: conform Ager­pres, autointitulatul rege internaţional al romilor Dorin Cioabă i-a transmis o scrisoare preşedintelui american, anunţînd că romii vor să muncească la construirea zidului sus-numit, deoarece aceştia nu au de lucru şi situaţia lor financiară este „foarte precară“. Ba îi face chiar şi reducere – romii, buni meşteşugari în prelucrarea fierului, se oferă să lucreze la un preţ scăzut. (C. Ş.)

● Un amic mi-a povestit că a dat într-un autobuz peste un „bețiv metafizic“, cum l-a numit el. Avea puțin peste 60 de ani și nu părea „profesionist“, ci mai degrabă un tip cu „chef“ pe moment. Ținea în mînă o sticlă de „Beciul Domnesc“ și, cu un vag accent moldovenesc, a declamat: „Cea mai mare problemă a omenirii este că oamenii săraci mănîncă doar gaura de la covrigi“. Apoi, după ce a mai tras cu sete o dușcă, a zis: „Moldoveanul, la necaz, face din sticlă armă!“. (A. M.)

● Lozinca mea preferată s-a scandat la Londra: „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!“ (A. P.)

● În urma conferinței de presă a ministrului Iordache, o mostră de umor românesc care a circulat pe Internet: Hamlet, întrebînd shakespearian „A fi sau a nu fi?“, primește un răspuns prompt din partea craniului: altă întrebare? (S. G.)

● Nu sînt un fan al animalelor, în sensul că nu dorm cu motanul pe piept și nici cu cîinele la picioare. La țară fiecare își are locul său, dar în apartamentul din Drumul Taberei nici unul. De aici însă pînă la cele două scene horror la care am asistat sînt ani-lumină de beznă. Vă previn asupra impactului afectiv pe care scenele la care am fost martoră le vor provoca cu siguranță. Scena 1: Un porumbel bătea cu aripa în caldarîm. Un domn peste 60, distins, extrem de corect îmbrăcat, își lasă patrupedul pradă instinctelor primare… După care, face sînga-mprejur, mîndru de potaia victorioasă, pe cînd pata de culoare se tot mărea ca un martor jalnic al recent-încheiatului teatru de operațiuni. În colțul clădirii vizavi de Galeriile Orizont, scenă vizionată dintr un 368 care făcea stînga spre Romană. Continuarea în numărul viitor. (R. M.)

NU DE ALTA, DAR CÎT DE NEGRU
TREBUIE SĂ FIE ACUM UMORUL?
NOROC CĂ NU MAI AVEM LOC
ÎN PROPOZIȚIE

● Eu, să fiu asociație studențească, aș lua atitudine și aș zice așa: „Vrem să plătim bilete de tren cu preț redus, ca și pînă acum, nu vrem să primim pomană de la Guvern. Nu de alta, dar dacă acum vom călători gratuit, s-ar putea ca peste zece ani să nu ne mai permitem să mai mergem cu trenul deloc“. (A. P.

● Vă dați seama, după tot ce a făcut Trump încă de la început de mandat, dînd peste cap toate politicile administrației precedente, cît de negru trebuie să fie acum Obama? De supărare. (A. M.)

● Din umorul (probabil involuntar) al guvernării PSD: modificarea Codului Penal era o promisiune electorală. În programul partidului intra la capitolul: „Respectul pentru cetăţean“. Curat respect! Merci, la fel! (M. M.)

● Dintre întîmplările mersului cu Uber: un șofer, tînăr, drăguț și foarte politicos, a dovedit o singură hibă: nu știa unde e Aeroportul Otopeni. Noroc că ne-am prins la timp. (I. P.)

● „Nu mai strigați, măi, «La pușcărie!» Asta zic și ei. Că nu mai e loc.“ „I-auzi, iubire, sînt 35.000 și la Cluj.“ „Nu ne ducem în centru, acolo e nasol.“ „Ăștia sînt în stare să meargă departe, pînă la bătaie.“ „Nu mai avem loc în piața asta.“ „Eu n-am fost niciodată la un protest.“ „Trebuia s-o aduc și pe fiică-mea, să vadă și ea.“ „Da, frate, chiar sîntem mulți.“ „Dacă stăm zece ore aici, dă CNN-ul două știri?“ „Să abroge ordonanțele, nu să-și pună palma-n fund să plece.“ „S a dus să facă un duș, dar vine și ea.“ „Da, e frig și bine.“ (Piața Victoriei, 1 februarie 2017, voci de protestatari veniți la mitingul împotriva ordonanțelor de Guvern privind modificările Codului Penal.) (A. M. S.)

● Mi se povestește că, într-un exemplu de propoziție simplă, din manualul de curs primar al unei școli private din nordul Capitalei, un băiețel mănîncă homar. De la „Ana are mere“ la „Ionuț mănîncă homar“, ăsta da progres. (M. P.

AGENTUL CEL MAI CONCIS
NU POATE LIPSI
DIN ISTORIA NOUĂ 

● Cotele solidarităţii şi altruismului din timpul protestelor au atins niveluri calmante: hostel-uri au oferit cazare gratuită, companii de catering au adus apă şi ceai în piaţă, unii au printat la cerere pancarte, o grădiniţă s-a oferit să stea cu copiii protestatarilor care nu aveau cu cine să-i lase acasă, un blog a oferit consultanţă gramaticală pentru cei care ezitau să folosească cratime în sloganuri, o florărie a oferit flori pentru a fi înmînate jandarmilor… PSD, agentul solidarităţii româneşti! (M. C.)

● Cel mai concis slogan la protestele de săptămîna trecută: „OUG, my God!“ (M. C.)

● Sloganul „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta“, scandat săptămînile acestea pe străzile Bucureștiului, nu poate lipsi din istoria protestelor României din ultimii 27 de ani. (A. M. S.)

● (urmare din numărul trecut) Republica Șoferilor SRL, Cesevede CSVD SRL, Putere Impex SRL, Răcoritor Product Romulus SRL, Ferocitas SRL, Papirus Prompt SRL, Lumea Piciulicilor SRL, Bucur Împlinește Visul SRL, Evident Group SRL, Lux Sublima SRL, Nea Ion Istețu SRL, Tehnologiile Dunărene Ale Noului Pământ SRL, Una-i Luna SRL, Toate Bune SRL, Leu Magnific Com SRL, Electric Sorin SRL, Găzduire Web SRL, Gan Eden Din Copilărie SRL, Prezent & Perfect SRL, Doamna Capricioasă SRL, Ia Bilet SRL, Armonie Eternă Impex SRL, Revolver SRL, Evităm Birocrația SRL, Al Nouălea Cer Soluții SRL, Lăcrămioara Atractiv SRL, Spațial Total SRL, Mister Achim SRL, Terapii Naturale Ananda Și Combinarea Lor SRL, La Un Leuț SRL, Brav Expert SRL, Trăiește Bio Shop SRL, Vengeance SRL, Fabrica De Frumusețe SRL, Repară Tot Servicii SRL, Communist Group SRL, Agenția De Vise SRL, Neuzat Com SRL, Responsabilitate Socială SRL, Verzi Și Uscate SRL, Arta Pădurii Impex SRL, Pelicanul Nobil SRL, Dojană & Asociații SRL, Singur Cook Production SRL, Tehnica Nouă Liberă SRL, Protipendada SRL, Dulce & Amar Impex SRL, Centrul De Supraviețuire SRL, Regularizarea Daunelor Morale YKM Expert SRL, Hărnicuța Prod SRL, Arta Nutriției SRL, Exagerat SRL, Noi Câțiva SRL, Pierde Vară SRL, Faleza De Aur Inter Prodcom SRL, Venus Venusian SRL, Pagini De Carte SRL, Jumătatea De Acasă SRL, Cu Drag Bukowski SRL. (D. S.)

Foto: I. Popovici

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.