CINE ȘI-AR IMAGINA CĂ SLUJIREA DROJDIEI ÎN SPIRIT GĂLBUI AR FI UN EFECT IMEDIAT AL VISURILOR GRI? 

Sorin Chirvasă, preotul din Bîrlad caterisit după ce a demascat corupţia din Episcopia Huşilor (pentru privilegiul divin de a sluji în parohie şpaga este de 20.000 de euro), a cîştigat procesul cu Protopopiatul. Cine-şi imagina că slujirea Împărăţiei Cerurilor nu necesită cheltuială?! (M. C.)

Cine-a zis că s-a terminat cu globalizarea, odată cu Brexit şi Trump? „Universalizarea“ abia începe, cu bere fabricată pe Lună. O echipă de studenţi americani plănuieşte să facă bere pe satelitul natural al Terrei, pentru prima dată. Grupul vrea să trimită o canistră la bordul unei navete indiene care urmează să fie lansată anul acesta, pentru a testa viabilitatea fermentării drojdiei pe suprafaţa Lunii. (C. Ş.)

În Obor, patria tradițională a mititeilor „scuipați“ și a ciorbelor de burtă cu ingrediente dubioase, o familie de chinezi și-a deschis de vreo doi ani o tărăboanță cu mîncare. Tot tradițională, dar de-a lor. La început au fost priviți cu suspiciune, însă cu timpul piețarii și gospodinele au făcut coadă, dîndu-și seama că noodleșii și orezul cu carne și legume la wok pot fi mai nutritive decît banala fleică românească. Între timp, „prietenii“ lor români i-au sfătuit și cum să reducă rația de carne, la aceiași bani, în spirit pur socialist. Ceea ce mă frapează este că, în acești doi ani, familia de chinezi nu a învățat să vorbească românește decît în termeni pur financiari – șapte lei, zece lei –, precum și în oarece termeni gastronomici, doar pentru a finaliza comanda. „Soia? Iute?“ – țipă cît o ține gura nevasta chinezoaică, după ce îndeasă tăiețeii în caserolă. În schimb, clienții români, ceva mai deschiși și mai melancolici, au tendința de a-și povesti și explica doleanțele în fața chinezilor: „Iau spaghetele pentru ăla micu’, asta cu iute pentru mine!“. Chinezii clipesc des din gene, zîmbesc și nu pricep nimic. (A. P.)

● Neopalpa Donaldtrumpi este prima specie care primeşte numele preşedintele american. Este o specie de molie cu nişte firişoare gălbui în vîrful capului. Păi, să facem moliile măreţe din nou! (M. C.)

Romanul 1984, al lui George Orwell, a redevenit bestseller, editura Penguin retipărind peste 70.000 de exemplare. Gurile rele spun că ar fi un efect imediat al învestirii lui Donald Trump. (S. G.)

Savurez rezonabilele traduceri în engleză ale cîtorva titluri de manele binecunoscute, pe site-ul www.manele-in-romania.ro: Half me, half you (Jumătate eu, jumătate tu), You are the woman of my dreams (Tu ești femeia visurilor mele), I’m a big ladies’ man (Eu sînt mare gagicar), Boss „Number One“ (Barosanu „Number One“), I’ve done it again (Iar am pus-o), Time to party (Chef de chef) ș.a.m.d. (M. P.)

Portret din profil: 1) Doamna primar general al Capitalei a fost o prezență extrem de zglobie la manifestarea prilejuită de Unire. În timpul discursului domnului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, evident profund impresionată de mesajul unionist, a generat un ropot de aplauze printre apropiații domniei-sale, d-a stînga și d-a dreapta, însoțit de un ghiont de amicală atenționare spre stînga (canadiană bicolor gri plus bleu). Sau poate pentru doamna Gabriela Firea discursul Culturii era de-acum prea mult?! Și ce e mult strică… În afara oricărei variante însă, grăitoare rămîne imaginea… mută. 2) Și tot la Iași, G.F. a fost întrebată de un reporter ce părere are despre demersul președintelui Iohannis privind recentele ordonanțe de urgență. „Dar doi ani ce-a făcut?“, a fost răspunsul. Nu mai puțin grăitor… (R. M.

ÎNTREBAT ÎN CE FEL
ÎȘI VA ORGANIZA CHELTUIELILE,
UN AMIC E GATA SĂ TREACĂ
PESTE MUZICA VACARM

Marocanul Karim Boumjimar şi-a extirpat sfîrcurile şi buricul, pe care le-a uscat şi pe care intenţionează să le vîndă sub formă de cercei pentru a-şi recupera banii cheltuiţi pe operaţia ilegală făcută în Bosnia. Întrebat ce-a fost în capul lui de artist, Boumjimar a spus că, de vreme ce Mona Lisa n-are nici sprîncene, nici gene, ideea e să-ţi alterezi banalul corp. „Narcisismul este mediul meu artistic“, a spus marocanul al cărui idol e cipriotul Stelarc, cel care şi-a ataşat chirurgical o a treia ureche pe antebraţ. Întrebat în ce fel îşi va mai altera corpul, marocanul a spus că ar vrea să şi ataşeze ceva, încă nu ştie ce, pe un picior. Îl puteţi vedea pe Boumjimar în videoclipul „BeFoUr’“ al muzicianului Zayn Malik. (M. C.)

La București se sugerează că protestele împotriva modificării legilor amnistiei și grațierii ar fi fost orchestrate/finanțate de George Soros. S-a vehiculat chiar și o sumă: 50 lei/om, 30 lei/cățel. Și la Washing­ton oameni ai Puterii au spus că Women’s March ar fi fost plătit de George Soros (tarifele nu sînt cunoscute). Dacă ar fi adevărat, dacă chiar ar organiza proteste peste tot unde e corupție ori demagogie crasă, miliardarul ar ajunge la sapă de lemn cît ai clipi. (M. M.)

De Ziua Prieteniei citesc că: „Florian Coldea a fost în vacanțe cu Sebastian Ghiță în insulele Seychelles și în Italia, dar și-a plătit cheltuielile. Doamna Coldea a fost cu dna Ghiță la Paris. Generalul de brigadă Elena Istode a fost în vacanțe împreună cu familia politicianului PSD Cristian Rizea, la Nisa și la Monaco.“ Trăim într-o lume de prieteni la cataramă și doar noi, ca proștii, ne gîndim de o sută de ori cu cine plecăm la drum. (A. M. S.)

Un amic mi-a povestit că, văzînd la televizor cum arde clubul Bamboo, s-a gîndit imediat că vor veni din nou tehnocrații la guvernare. (A. M.)

La Mega Image, la coada la casierie, în fața mea e o doamnă nu foarte bine îmbrăcată și cu un oarecare iz. De plictiseală, ne tot aruncăm priviri reciproce. Cînd îi vine rîndul să plătească, constată că îi lipsesc 50 de bani. Casiera e gata să treacă peste asta. Doamna respectivă, însă, se uită spre mine, apoi din nou către casieră, căreia îi zice: „O să dea ea pentru mine“. Am dat, între oripilată și flatată, ca pentru o veche prietenă. (I. P.)

Hîrtia igienică vîndută în hipermarket-ul Penny se cheamă „Gran Finale“. Muzica! (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Șopronul Cu Flori SRL, Haine Ieftine Și Bune SRL, Mica Austrie SRL, La Crenguța La Masă SRL, Serafim De Savon SRL, Trifoi Creativ SRL, Didișefu SRL, Orașul Meu Marketing SRL, Mon Dieu Impex SRL, Buticul De Inspirație Nr. 10 SRL, Să Fie Bine SRL, Ermetic Distribuții SRL, Lumea Credinței SRL, Burduf Top SRL, Denis Și Bunicii SRL, Realpolitik SRL, Studioul De Călătorii Romantice SRL, New Victoria Cauciuc SRL, Golem Digital SRL, Pietricica Norocoasă Impex SRL, Best Buchet SRL, 42 Terapii Pentru Durere SRL, Templul SRL, Clubul Repărăcioșilor PC & Laptop SRL, Social Manifest SRL, Zâna Ileana Concept SRL, Generația Construcțiilor Moderne SRL, Flori De Ie SRL, Umerașe Și Manechine SRL, Nea Alecu Fun SRL, Radical Divers SRL, Vacarm Asig Agent De Asigurare SRL, Cocuzoaica SRL, Dacii Liberi SRL, 3D Deratizare Completă SRL, T & A Tainele Gustului SRL, Discret Arhivare International SRL, Curentul Vieții Impex SRL, La Papa Hap SRL, Virtutea SRL, La Puicuțele Puibun SRL, Troșcoleta Veselă SRL, Legendary Dracula SRL, Fundița Roz SRL, Consultanță Ajutor Farmaciilor SRL, Terasa Stere SRL, Editura Drepturile Omului SRL, Delicii Boierești SRL, Sălăjanlove Music SRL, Extrem Cubic SRL, Muntele Rece SRL, Desprecopii Com Shop SRL, Indicibil 2003 SRL, Compania Generală De Conserve România SRL, Tot Mai Departe SRL. (D. S.)  

Foto: A. Manolescu (sus), E. Farkas (jos)