CINE-I ACOLO,
AMINTIND DE CHESTIUNEA NĂZUINȚEI?
UN ELEFANT
SUB UN NUMĂR CU MÎNECI?

Mă aflam, într-o seară, în postura în care se află de obicei bărbaţii în mall-uri: tîrîtă la cumpărături de o prietenă şi abandonată în faţa cabinei de probă, cu mai multe pungi în braţe. O fetiţă de 5-6 ani mă abordează: „Cine-i acolo?“ „O aştept pe prietena mea.“ Fetiţa continuă: „Tu nu ai soţ?“ „Nu.“ Mă priveşte suspect: „Dar tu de ce ai o prietenă fată şi nu un băiat?“ Copiii spun lucruri trăsnite… (C. Ş.)

Nici moartea nu mai e ce-a fost: în Rusia urmează să fie lansată o aplicaţie numită Umer – amintind de numele mult mai cunoscutei companii Uber –, care oferă ajutor de organizare a înmormîntărilor. „Se pare că am automatizat totul, mai puţin moartea. Eu vreau să îndrept asta“, a scris managerul proiectului, Dmitri Geranin. În rusă, umer înseamnă „e mort“. (C. Ş.)

Cîndva, Barack Obama ar fi spus că, după ce își încheie mandatele, ar vrea să devină membru al unui anumit club de golf din Maryland. A jucat acolo golf de cîteva ori și i-a plăcut. Acum, că mandatul lui s-a terminat, fără să existe vreo cerere expresă a fostului președinte, membrii clubului au început să discute primirea sa. Și clubul a dat în clocot. Mai mulți membri au anunțat că se opun primirii sale (unul chiar s-a retras, ofensat) pe motiv că votul pe care Statele Unite l-a dat în decembrie, în Consiliul de Securitate ONU, în chestiunea colonizării pune în pericol însăși existența statului Israel. Controversata abținere a Americii, cum se știe, a generat critici acerbe la adresa administrației Obama. Pe acest motiv, Barack Obama riscă să nu fie primit la golf, pe terenul din Maryland. Asistăm la o neașteptată tălmăcire geostrategică a vechii vorbe „unde dai și unde crapă“ care devine, iată, „fii atent ce bilă joci la ONU, că ți se închid găurile din Maryland“. Sau este doar un nou caz în lungul catastif al dovezilor că politica tîmpește? (S. V.)

Cea mai „bărbătească“ stradă bucureșteană pe care m-am nimerit: Bărbat Voievod. Din ea, nu știu cum s-a făcut că, la un moment dat, am ajuns pe strada Diligenței. Care se învecina cu strada Amazoanei și, mai pe departe, cu străzile Întrecerii, Cutezătorilor, Învingătorilor, Năzuinței, Prieteniei. Și chiar cu Rodul Pămîntului. (I. P.)

„Doi elefanți se legănau pe o pînză de păianjen… / Și pentru că nu se rupea / Au mai chemat un elefant…“ Solo – Parlamentul României, de Anul Nou 2017. Pesediști din toate închisorile, dați năvală! Arena e liberă. (R. M.)

Pe cabina conductorului de metrou e o plăcuță aurie. Pe  plăcuță, sub un titlu de o șchioapă, se anunță că prin Programul Operațional Sectorial Transport (pe scurt, TRANS) se fac niște lucrări de modernizare. Sînt trecute acolo costurile, termenele, executanții etc. Apoi, la final, un slogan: „Mobilitate în România. Conexiuni cu Europa“. Viitorul sună cum nu se poate mai bine: o să pot lua metroul de la stația Tineretului și-o să ajung, cît ai clipi, la Paris, Montparnasse-Bienvenüe. Cu peronul pe partea cealaltă. (M. M.)

Invitat recent la o emisiune TV, cu ocazia apariției unui număr din Cahiers de l’Herne care îi este dedicat și a operelor complete apărute la Flammarion, scriitorul Michel Houellebecq a spus: „Mă gîndesc să mă opresc cu axa politică. Sentimentele sînt mai importante. N-am terminat cu povestea asta, cu dragostea.“ Și s-ar putea să aibă dreptate. (A. M. S.)

Primesc, într-o reclamă pentru un magazin online, o veste minunată: s-a inventat localizatorul de chei. Intru pe site-ul respectiv și mai descopăr și alte invenții la care nici cu gîndul n-am gîndit: gutieră antisforăit, pătură cu mîneci sau covoraș antialunecare pentru telefon. (S. G.)

METAFORIC VORBIND,
NU PUTEM CONSTRUI PESTE NOAPTE ANALOGIA CU PIRAMIDA 

Argonautidele, nişte caracatiţe ciudate, au un dimorfism sexual extrem: masculul este de aproape zece ori mai mic decît femela şi are un braţ hectocotilizat foarte lung care în mod obişnuit stă retras într-un sac. În perioada de reproducere el se desprinde de corp (fenomen numit autotomie) şi înoată prin apa mării depunînd spermatoforii la apertura oviductului unei femele. Multă vreme acest braţ hectocotilizat a putut fi luat de unii biologi drept un animal întreg! Metaforic vorbind, aveau dreptate. (M. C.)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, susţine, conform HotNews, că „gradul de încărcare a penitenciarelor este de peste 150%. (…) Nu putem construi peste noapte cele 9000 de locuri care ne trebuie. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, peste 2000 de persoane pot beneficia de graţiere. Este clar că în România este nevoie de o lege a graţierii.“ În mintea ministrului Justiţiei, deci, e mai bine să eliberăm infractorii decît să găsim spaţii pentru a-i ţine închişi. (C. Ş.)

Numele „Grindeanu“ mă urmărește de cînd l-am auzit pentru prima oară: nu-mi iese din cap analogia cu englezescul (to) grind: „a măcina, a mărunți, a fărîmița“ etc. Și iată că, într-adevăr, Grindeanu sfarmă tot ce s-a clădit, de bine, de rău, în ultimii ani. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) Trăznet Communications SRL, Sună Bine SRL, Cadouri Magice Speciale SRL, Poem Boem SRL, Moșia Bunicilor Medical SRL, Scăpărici Comexim SRL, Balconul Cu Fructe SRL, Karakter SRL, Prod Ecou Internațional SRL, Cinci Electro SRL, Cleaning Invazia SRL, Sarea Mării Egee SRL, Verde Vest SRL, Buchete Delicioase SRL, Cabina Cu Haine 2013 SRL, Știința Învinge SRL, Magnus Ine-dit
SRL, Fabrica De Pește SRL, Centrul De Analiză A Informațiilor Și Evaluare A Tendințelor CAIET SRL, Teatrul Viselor SRL, Bebe Universal SRL, Textus Ex Machina SRL, Avansul Internațional SRL, Popaescu & Co SRL, Eroic Media SRL, Ion Moș Capital SRL, Loc Pentru Pitici SRL, Pasiune Forever SRL, Succint Company SRL, Agenția De Publicitate Sare Și Piper SRL, Piramida Dacului 22 SRL, Mamut Speed SRL, Unghi Triunghi SRL, Emblematic SRL, Liniile Aeriene Anton SRL, Degețele Vesele SRL, Stai Liniștit SRL, Viva Voce SRL, Import Export Dodekka Deus SRL, Eduard Captivant SRL, Zece Și Fiii SRL, Frunze Liberate SRL, Idei Din Est SRL, Campion Tehnic SRL, Lacrima Naturii SRL, X Abrupto SRL, Kontra Cost SRL, Catapulta Proiect SRL, Nașul Prietenii De Pretutindeni Și Asociații SA, Zumzet Concept SRL, Mamalusonia SRL, Planeta Hamham SRL, Don Quihotte Prestcom SRL, Jusika Înghețată SRL, Event Prăjituri Domnești SRL, Între Crînguri SRL, Raci Vii SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Bănică (jos)