Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE-I ACOLO,
AMINTIND DE CHESTIUNEA NĂZUINȚEI?
UN ELEFANT
SUB UN NUMĂR CU MÎNECI?

● Mă aflam, într-o seară, în postura în care se află de obicei bărbaţii în mall-uri: tîrîtă la cumpărături de o prietenă şi abandonată în faţa cabinei de probă, cu mai multe pungi în braţe. O fetiţă de 5-6 ani mă abordează: „Cine-i acolo?“ „O aştept pe prietena mea.“ Fetiţa continuă: „Tu nu ai soţ?“ „Nu.“ Mă priveşte suspect: „Dar tu de ce ai o prietenă fată şi nu un băiat?“ Copiii spun lucruri trăsnite… (C. Ş.)

● Nici moartea nu mai e ce-a fost: în Rusia urmează să fie lansată o aplicaţie numită Umer – amintind de numele mult mai cunoscutei companii Uber –, care oferă ajutor de organizare a înmormîntărilor. „Se pare că am automatizat totul, mai puţin moartea. Eu vreau să îndrept asta“, a scris managerul proiectului, Dmitri Geranin. În rusă, umer înseamnă „e mort“. (C. Ş.)

● Cîndva, Barack Obama ar fi spus că, după ce își încheie mandatele, ar vrea să devină membru al unui anumit club de golf din Maryland. A jucat acolo golf de cîteva ori și i-a plăcut. Acum, că mandatul lui s-a terminat, fără să existe vreo cerere expresă a fostului președinte, membrii clubului au început să discute primirea sa. Și clubul a dat în clocot. Mai mulți membri au anunțat că se opun primirii sale (unul chiar s-a retras, ofensat) pe motiv că votul pe care Statele Unite l-a dat în decembrie, în Consiliul de Securitate ONU, în chestiunea colonizării pune în pericol însăși existența statului Israel. Controversata abținere a Americii, cum se știe, a generat critici acerbe la adresa administrației Obama. Pe acest motiv, Barack Obama riscă să nu fie primit la golf, pe terenul din Maryland. Asistăm la o neașteptată tălmăcire geostrategică a vechii vorbe „unde dai și unde crapă“ care devine, iată, „fii atent ce bilă joci la ONU, că ți se închid găurile din Maryland“. Sau este doar un nou caz în lungul catastif al dovezilor că politica tîmpește? (S. V.)

● Cea mai „bărbătească“ stradă bucureșteană pe care m-am nimerit: Bărbat Voievod. Din ea, nu știu cum s-a făcut că, la un moment dat, am ajuns pe strada Diligenței. Care se învecina cu strada Amazoanei și, mai pe departe, cu străzile Întrecerii, Cutezătorilor, Învingătorilor, Năzuinței, Prieteniei. Și chiar cu Rodul Pămîntului. (I. P.)

● „Doi elefanți se legănau pe o pînză de păianjen… / Și pentru că nu se rupea / Au mai chemat un elefant…“ Solo – Parlamentul României, de Anul Nou 2017. Pesediști din toate închisorile, dați năvală! Arena e liberă. (R. M.)

● Pe cabina conductorului de metrou e o plăcuță aurie. Pe  plăcuță, sub un titlu de o șchioapă, se anunță că prin Programul Operațional Sectorial Transport (pe scurt, TRANS) se fac niște lucrări de modernizare. Sînt trecute acolo costurile, termenele, executanții etc. Apoi, la final, un slogan: „Mobilitate în România. Conexiuni cu Europa“. Viitorul sună cum nu se poate mai bine: o să pot lua metroul de la stația Tineretului și-o să ajung, cît ai clipi, la Paris, Montparnasse-Bienvenüe. Cu peronul pe partea cealaltă. (M. M.)

● Invitat recent la o emisiune TV, cu ocazia apariției unui număr din Cahiers de l’Herne care îi este dedicat și a operelor complete apărute la Flammarion, scriitorul Michel Houellebecq a spus: „Mă gîndesc să mă opresc cu axa politică. Sentimentele sînt mai importante. N-am terminat cu povestea asta, cu dragostea.“ Și s-ar putea să aibă dreptate. (A. M. S.)

● Primesc, într-o reclamă pentru un magazin online, o veste minunată: s-a inventat localizatorul de chei. Intru pe site-ul respectiv și mai descopăr și alte invenții la care nici cu gîndul n-am gîndit: gutieră antisforăit, pătură cu mîneci sau covoraș antialunecare pentru telefon. (S. G.)

METAFORIC VORBIND,
NU PUTEM CONSTRUI PESTE NOAPTE ANALOGIA CU PIRAMIDA 

● Argonautidele, nişte caracatiţe ciudate, au un dimorfism sexual extrem: masculul este de aproape zece ori mai mic decît femela şi are un braţ hectocotilizat foarte lung care în mod obişnuit stă retras într-un sac. În perioada de reproducere el se desprinde de corp (fenomen numit autotomie) şi înoată prin apa mării depunînd spermatoforii la apertura oviductului unei femele. Multă vreme acest braţ hectocotilizat a putut fi luat de unii biologi drept un animal întreg! Metaforic vorbind, aveau dreptate. (M. C.)

● Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, susţine, conform HotNews, că „gradul de încărcare a penitenciarelor este de peste 150%. (…) Nu putem construi peste noapte cele 9000 de locuri care ne trebuie. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiţiei, peste 2000 de persoane pot beneficia de graţiere. Este clar că în România este nevoie de o lege a graţierii.“ În mintea ministrului Justiţiei, deci, e mai bine să eliberăm infractorii decît să găsim spaţii pentru a-i ţine închişi. (C. Ş.)

● Numele „Grindeanu“ mă urmărește de cînd l-am auzit pentru prima oară: nu-mi iese din cap analogia cu englezescul (to) grind: „a măcina, a mărunți, a fărîmița“ etc. Și iată că, într-adevăr, Grindeanu sfarmă tot ce s-a clădit, de bine, de rău, în ultimii ani. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) Trăznet Communications SRL, Sună Bine SRL, Cadouri Magice Speciale SRL, Poem Boem SRL, Moșia Bunicilor Medical SRL, Scăpărici Comexim SRL, Balconul Cu Fructe SRL, Karakter SRL, Prod Ecou Internațional SRL, Cinci Electro SRL, Cleaning Invazia SRL, Sarea Mării Egee SRL, Verde Vest SRL, Buchete Delicioase SRL, Cabina Cu Haine 2013 SRL, Știința Învinge SRL, Magnus Ine-dit
SRL, Fabrica De Pește SRL, Centrul De Analiză A Informațiilor Și Evaluare A Tendințelor CAIET SRL, Teatrul Viselor SRL, Bebe Universal SRL, Textus Ex Machina SRL, Avansul Internațional SRL, Popaescu & Co SRL, Eroic Media SRL, Ion Moș Capital SRL, Loc Pentru Pitici SRL, Pasiune Forever SRL, Succint Company SRL, Agenția De Publicitate Sare Și Piper SRL, Piramida Dacului 22 SRL, Mamut Speed SRL, Unghi Triunghi SRL, Emblematic SRL, Liniile Aeriene Anton SRL, Degețele Vesele SRL, Stai Liniștit SRL, Viva Voce SRL, Import Export Dodekka Deus SRL, Eduard Captivant SRL, Zece Și Fiii SRL, Frunze Liberate SRL, Idei Din Est SRL, Campion Tehnic SRL, Lacrima Naturii SRL, X Abrupto SRL, Kontra Cost SRL, Catapulta Proiect SRL, Nașul Prietenii De Pretutindeni Și Asociații SA, Zumzet Concept SRL, Mamalusonia SRL, Planeta Hamham SRL, Don Quihotte Prestcom SRL, Jusika Înghețată SRL, Event Prăjituri Domnești SRL, Între Crînguri SRL, Raci Vii SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Bănică (jos)

m banica jpg jpeg
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.