Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CEI CARE BEAU CONCEPTE,
ATUNCI CÎND SE ÎMPERECHEAZĂ
CU NORMALITATEA,
AR TREBUI SĂ DIRIJEZE TRAFICUL 

● S-a oficializat, printr-un studiu: cei care beau cafeaua fără zahăr au înclinații psihopate. Adică nu se pot adapta mediului înconjurător. Acum înțeleg pe deplin vorba aia cu „beau cafeaua dulce, că viața e destul de amară“. (S. G.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (IX): „Un cal! Regatul meu pentru un cal!“ (Richard al III-lea, William Shakespeare); în turcă: Bir At! Bir Ata, Krallîgîm!; în maghiară: Lovat! Lovat! Országomat egy lóért!; în poloneză: Konia! Konia! Królestwo za konia! (M. P.)

● Cercetătorii din Florida au eliberat în natură masculi de ţînţari modificaţi genetic care, atunci cînd se împerechează cu femelele, noile lor gene fac ca puietul să nu ajungă la maturitate. Comentează cineva ştirea: „Oamenii au cauzat dispariţia atîtor specii de animale, încît nişte gene din astea ne-ar trebui mai întîi nouă.“ (M. C.)

● Atunci cînd normalitatea devine știre… Iată un „breaking news“ pe Yahoo: „A fost dezvăluită cauza morții lui Leonard Cohen: a fost bruscă, neașteptată și pașnică“. O dezvăluire de invidiat! (A. P.)

● Două ciocniri în lanţ pe autostradă în doar două săptămîni. Cauzele accidentelor sînt cam aceleaşi: lipsa educaţiei rutiere şi condiţiile meteo nefavorabile. Mai pe şleau spus: şoferi proşti, incapabili să conducă în siguranţă în condiţii de ceaţă sau de polei. Cred că, în loc să-şi pună în parbriz tot felul de mascote sau cruciuliţe, ar trebui să reţină vorba unui fost ministru al Transporturilor: „Iarna nu-i ca vara“. (M. M.)

● În Bucureşti, de ceva timp, la orele de vîrf, în staţiile de metrou Piața Unirii şi Piața Victoriei au fost postaţi agenţi de pază şi de poliţie care să dirijeze traficul. Cel uman, vasăzică. În plus, pe jos au fost trasate benzi cu sensul de circulaţie. Nici la suprafaţă nu stăm mult mai bine: recent, o femeie a născut în maşină, după ce autoturismul a rămas blocat în intersecţie la Lujerului. Aştept în continuare soluţii reale pentru decongestionarea traficului. (C. Ş.

NU TE SIMȚI CIUDAT SĂ TE LEGITIMEZE, CEREMONIOS, O INTRARE GRATUITĂ ÎN BURTA BESTIEI? 

● Conversaţie între un hater bigot pe nume Josh şi cel care-şi spune Dumnezeu (pe contul God de pe Facebook): „Josh: Nu te simţi ciudat să te legitimeze o pagină de Facebook?“, „Dumnezeu: Nu, pentru că pe mine mă legitimează ura idioţilor“, „Josh: Atunci bucură te de like-uri şi de comentarii, oricum vei dormi singur la noapte“, „Dumnezeu: Trebuie să mă urăşti destul de mult dacă presupui că n-am un partener. Mă simt foarte legitimat acum.“ (M. C.)

● Viaţa bate, iar, filmul: într-un bloc destul de fancy, unde vizitam o prietenă, la un moment dat s-a urcat în lift o domnişoară subţire, cu părul lung şi negru, într-un dessous tot negru, scurt şi sexy. Ne-am salutat, ceremonios. Ea a coborît la 7, eu am mers mai sus. (I. P.)

● Am primit, ca „bonus“ de fidelitate de la Christian Tour, doi fluturași, de fapt unul și același în două exemplare (știți zicala cu „doi într-una“, reactualizată „doi în nici una“), pe care scrie „DAY PASS. Beneficiază de o intrare gratuită în cluburile World Class liderul fitness și lifestyle în România etc. etc.“ Și asta, să precizăm, în programul pentru seniori, știind bine că seniorii sînt fruncea fitness-ului mondial, nu mai puțin în România! Dar nimic nu-i doar întîmplare, vezi bine, pe verso se precizează: „A se folosi pînă la 31 octombrie 2016“. La loc comanda! Oricît ai vrea… fluturaș, nu mai ai aripioare… Clar!? (R. M.)

● Pe realitatea.net, o știre despre un ins care a capturat un aligator de 460 de kilograme și s-a apucat să l spintece. Acțiunea e povestită așa de știristul nostru: „A desprins întîi pielea, apoi carnea, dar, cînd a ajuns la stomac, bărbatul a îngheţat! Înăuntru era o căprioară de aproximativ 50 de kilograme, întreagă, deşi animalul nu mai avea blană pe el. După ce a scos căprioara din burta bestiei, Mandy a avut încă un şoc! Sub trupul ei a găsit două veveriţe, întregi, cu tot cu blană!“. Știam de mult că limbajul știrilor de la noi face abuz de șoc, groază și alte cuvinte de-astea teribile (care între timp s-au banalizat). Dar, dincolo de asta, aici ni se propune o adevărată dilemă: de ce căprioara n avea blană, iar veverițele – da? Mister… (M. V.

SĂ MAI ZICĂ CINEVA
CĂ DECLARAȚIILE CARE TRANSMIT MESAJE ANTIÎNTREBARE
POT FI CONDAMNATE NOAPTEA! 

● La Tîrgu Jiu există o bodegă care se numește „La cavou“. Să mai zică cineva că băutura nu te bagă în mormînt! (A. P.)

● „De cîteva ori, săptămîna trecută, tot ce-mi doream era să mă ghemuiesc cu o carte bună în mînă și să nu mai ies niciodată din casă“, a spus Hillary Clinton, după ce a pierdut alegerile. Mi se pare cea mai umană dintre declarațiile posibile. (A. M. S.)

● Australia a adoptat o lege conform căreia asistentele care transmit pacienţilor mesaje antivaccinare pot fi condamnate penal. Deci există soluţii. (M. C.)

● Am auzit, în 381, o întrebare pe care n-o prea auzi prin autobuze, adresată de un pasager altuia: „Nu vă supărați, azi e joi sau vineri?“. Era joi. (D. S.)

● Cum ajungi preot fără studii complete de teologie? Păi, mai întîi te spovedeşti la ÎPS Teodosie Snagoveanul; apoi îi faci cadou „ori un egolpion, ori o mitră“; îi dai şi nişte bani – 1500 de euro, să zicem – prin omul său, noaptea, într-o benzinărie; apoi trimiţi nişte sticle de vin prietenilor săi din Spania, după care, în final, îi împrumuţi 5000 de euro pentru o săptămînă, bani pe care te faci că uiţi să-i mai ceri înapoi. Şi, gata, ai parohia ta în mai puţin de două săptămîni! (M. C.)

Foto: S. Voinescu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.