Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

STATISTIC VORBIND,
CANDIDAȚII COPLEȘIȚI DE MĂREȚIA MOMENTULUI SÎNT VÎNAȚI LA PACHET 

● Statistic vorbind, ursuleții de pluș omoară accidental mai mulți copii decît urșii reali. Aviz autorităților din Sibiu care, preventiv, ar putea da buzna în magazinele de jucării pentru a împușca ursuleții de pluș cocoțați pe rafturi. (M. C.)

● La Piața Sudului, un cort electoral. În cort, un mesaj către alegători: „România #pe bune / Susțineți candidații independenți“. Afară, pe un perete al cortului, poza și numele unui candidat independent care vrea susținere: Vișinel Bălan. Pe bune? (D. S.)

● Un preot mi-a povestit despre o boacănă făcută frecvent cu ocazia botezului, la citirea Crezului, de către nașii slab catehizați. În loc de „Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut“, ei spun, copleșiți de măreția momentului, „născut, iarna făcut“. Că, deh, iarna sînt sărbătorile. (M. P.)

● 96 ar putea părea o cifră lipsită de farmec, oricum mai puțin impresionantă decît 100, nicidecum terifiantă sau care te-ar putea pune vreodată pe gînduri. Totuși… Statisticile spun că 96 de elefanți sînt vînați zilnic în toată lumea, 96 de vaci sînt măcelărite în fiecare secundă și 96 de găini sînt tăiate la fiecare 0,05 secunde. (M. C.)

● Pe strada Frumoasă 54, o doamnă blochează, cu mașina, intrarea într-un bloc de birouri. Paznicul îi strigă că nu poate sta de cafeaua ei, iar doamna, complet nevinovată, cu un ton calm: „Nu stau să o beau, o iau la pachet!“ (C. Ș.

MAI SIMPLU SPUS, PE ULIȚĂ A APĂRUT CONCEPTUL DE ZGOMOT BLÎND

● O știre din aprilie a trecut nebăgată în seamă: o studentă pe nume Mya Le Thai de la Universitatea Irvine a introdus niște nanofire într-un gel descoperind că acest proces poate înlesni reîncărcarea lor cu energie de cîteva sute de mii de ori. Mai simplu spus, a descoperit accidental principiul unei baterii care ar putea dura vreo 400 de ani. (M. C.)

● Pe uliță: „Vreți să-mi spuneți dacă trebuie să plătesc facturița asta!“ „Mă tem că da, mătușă!“ „Da’ am mai plătit o facturiță, nu de mult.“ „E pe luna dinainte.“ „Da’ știți, am o pensioară așa de mică, și facturițele astea tot vin, mereu, oar’ nu-s prea dese?!“ Raportat la pensioară, cu siguranță… (R. M.)

● A apărut conceptul „de trafic“ aplicat anumitor produse: Cafeaua Fortuna Rendez-vous e „tare, amară, de trafic“. Aşteptăm colecţiile de rochii, fuste şi lenjerie periculoase, de trafic. Precum şi un parfum cu iz de poluare şi adrenalină. (I. P.)

●  Într-o dimineață, vizavi de blocul meu a apărut un slogan electoral: „Îndrăznește să crezi în România“. A doua zi, spre seară, sub banner s-a deschis un șantier în toată regula, cu toate ale șantierului: zgomot, praf, trafic îngreunat. O fi făcătura contracandidatului? (S. G.)

●  Căutînd printre anunțurile de la mica publicitate poți descoperi că în România a ajuns să se vîndă o nesperată varietate de animale exotice. Dincolo de tradiționalii hamsteri sau porcușori de Guineea, pe piață pot fi găsiți struți emu, maimuțe capucin, pui de cimpanzei, iguane, lame, tarantule, șerpi și se pare că și rechini. Dar se vinde și un „pui papagal Jako 2016, sex feminin cu test ADN făcut în Germania“, despre care ni se mai spune că „deja imită sunete de animale dacă i se acordă atenție și în timp va învăța foarte repede să vorbească, este foarte blînd“. E desigur bine să ai un papagal care vorbește blînd într-o țară în care papagalii vorbesc, de obicei, foarte strident. Dar de ce trebuie să aibă test ADN făcut în Germania? Ca să fim siguri că nu e vreo imitație de papagal? (A. M.

ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ,
LA NIVELUL SUPERIOR AL JOCULUI, METAFORELE
NU SÎNT SUFICIENT DE PREȚIOASE

●  Jodi Picoult este o autoare americană de mare succes, cărțile ei s-au vîndut în peste 14 milioane de exemplare în întreaga lume. După ce Bob Dylan a fost anunțat drept cîștigător al premiului Nobel pentru literatură, a scris, imediat, pe Twitter: „Mă bucur pentru Bob Dylan. Asta înseamnă că pot cîștiga și eu, cu cărțile mele, un premiu Grammy?“ Poate dacă le pune Bob Dylan pe muzică… (S. V.)

●  „Transformă-ți viața într-un joc video mental!“ – mă îmbie titlul unui articol. E vorba despre o metodă de a ne preface că totul e bine cînd, de fapt, nu e chiar așa de bine. Oricît aș încerca, nu reușesc să trec la nivelul superior al jocului. Pot să resetez? (M. M.)

●  „Dintr-o scrisoare: Mă mai încălzesc și eu cu ceva în iarna asta tristă. Metaforele sînt unul din multele lucruri care mă fac să deznădăjduiesc cînd mă apuc de scris. Lipsa de independență a scrisului, dependența față de slujnica ce vine să aprindă focul, de pisica așezată să se încălzească la sobă, chiar față de sărmanul bătrîn care stă și el să se încălzească. Toatea acestea sînt activități independente, care se desfășoară după legile lor proprii; numai scrisul este neajutorat, nu trăiește în sine, e glumă și deznădejde.“ (Franz Kafka, Jurnal, 6 decembrie 1921) Unele lucruri se schimbă, altele nu prea. (A. M. S.)

●  Era prin 1915 cînd domnul Cecil Chubb, milionar de profesie, a decis să-i facă un cadou extravagant soției sale și i-a cumpărat străvechiul, misteriosul ansamblu Stonehenge. Doamna Chubb a găsit că pietrele cu pricina nu sînt suficient de prețioase și s-a arătat de-a dreptul dezamăgită de lipsa de imaginație și de bun-gust ale soțului. Dezamăgit el însuși că nu și-a mulțumit consoarta, domnul Cecil Chubb a donat statului Stonehenge-ul cu pricina trei ani mai tîrziu. (M. C.

Foto: D. Goace (sus), A. Vrana (jos)

24 jpg jpeg
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.