Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

MOMENTAN, UN CONFLICT
ÎNTRE CONTRIBUȚIA GENETICĂ
A UNEI DOAMNE ÎN VÎRSTĂ
ȘI ADÎNCIMEA SPAȚIULUI
NE ÎNDEAMNĂ SĂ AVEM
O RELAȚIE MAI ATENTĂ CU LINIȘTEA

● Cercetările arată că pînă în anul 2050 se va ajunge ca tot mai mulţi oameni să moară de infecţii imune la medicamentaţie decît de cancer. Momentan, peste 700.000 de decese sînt cauzate anual de rezistenţa la tratamentele antimicrobiene. România este nu în trend, ci în avangardă! (M. C.)

● Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost nevoită să dea asigurări că bucureştenii nu vor muri de frig la iarnă după ce a izbucnit – pentru a cîta oară – un conflict între cele două regii RADET şi ELCEN. La cît de încinsă e atmosfera, cred şi eu că n-o să îngheţăm! (M. M.)

● New Scientist a publicat informația potrivit căreia s-a născut primul bebeluș în cazul căruia s-a folosit o tehnică de fecundare nouă, care utilizează ADN-ul a trei persoane: al mamei, al tatălui și contribuția genetică a unei donatoare. Această tehnică de fecundare in vitro cu „trei părinți“ e încă controversată, dar se pare că băiețelul din Mexic e bine sănătos. (A. M. S.)

● Discuţie pe teme rasiale în autobuz, un tînăr rom explicîndu-i unei doamne în vîrstă: „De obicei, cînd întreb ceva pe cineva ca dvs., nu-mi răspunde, se uită urît la mine, pentru că sînt ţigan. Deşi întreb frumos.“ O doamnă de pe scaunul de vizavi intervine: „Da’ de ce, nici nu se vede că eşti ţigan…“ (I. P.)

● Din angoasele cercetărilor: producţia unui singur tricou de bumbac necesită 2700 de litri de apă, adică o cantitate de apă pentru băut necesară unei persoane vreme de doi ani şi jumătate. Dar nu vă faceţi griji, undeva în adîncimea spaţiului s-a descoperit un masiv rezervor de vapori de apă care conţine de 140 de triliarde de ori mai multă apă decît oceanele de pe Terra – se află la o distanţă de 12 miliarde de ani-lumină. (M. C.)

● Nu dormiți bine? Un anume domn Glenn Landry, cercetător cu doctorate, adică om care știe ce spune, dă un sfat pe care el înșuși îl urmează: „Începînd cu ora 8 seara port ochelari de soare. Nu pentru că viitorul meu este strălucitor, ci pentru că evit lumina. Îi spun, astfel, ceasului meu interior că ziua s-a sfîrșit.“ Este adevărat că nu trebuie să fii cercetător cu doctorate ca să știi că lumina deranjează somnul, dar și că, în modul nostru de viață, lumina ne înconjoară, adesea foarte intens, și după apusul soarelui. Domnul Landry, însă, ne îndeamnă să avem o relație mai atentă cu ceasul nostru interior. Ochelarii de soare dau semnalul stingerii. Mă întreb, doar, cum faci dacă ai obiceiul să citești cîteva pagini în pat, înainte de culcare. Citești cu ochelarii de soare pe nas? (S. V.)

● Un schit dintr-un orășel elveţian a rămas de doi ani fără pustnic – ultimul demisionînd din cauza numărului mare de turiști care îi tulburau liniștea. Autoritățile au organizat anul ăsta un concurs, iar fericitul cîștigător (din 22 de candidați) este un fost polițist. Oare ce probe trebuie să dai ca să ajungi pustnic calificat? (S. G.)

DEOCAMDATĂ,
ORICINE AJUNGE PE STRADĂ,
PENTRU A ÎNHĂȚA ÎN ZBOR
IDEI CREATIVE, AR TREBUI SĂ VIREZE

● Hidroliza alcalină, numită şi incinerarea lichidă, este cea mai ieftină şi cea mai prietenoasă, faţă de mediu modalitate de a dispărea de pe faţa Pămîntului după ce ţi-ai încheiat, mai mult sau mai puţin, socotelile. Deocamdată e legală doar în opt state americane. În care, probabil, e legală şi marijuana. (M. C.)

● Minunatul teatru de buzunar din Oravița se deschide, pentru vizitare, la orele 11, plus… Mocănița pleacă în drumul ei zilnic la fix și un sfert (evident, tot unșpce). Cum oricine ajunge acolo pe picioare, cu rucsacul în spinare, vrea să prindă cei doi iepuri, dar, evident, nu din aceeași ochire… cum s-ar putea ieși din această dilemă… veche, domnule?! (R. M.)

● Pe stradă, unii care își zic Misionarii Vieții au înșirat niște panouri prin care propun trecătorilor o nouă dimensiune a postului, una obstetrică: „Postim, ne rugăm și veghem pentru copiii din pîntece. Alătură-te și tu“. C’ești copil!? (D. S.)

● Poliţia olandeză a început deja să dreseze şoimi pentru a înhăţa în zbor dronele care, într-un număr tot mai mare, survolează proprietăţi private sau restricţionate. O dată în plus, problemele provocate de tehnologie sînt rezolvate cu ajutorul naturii. (M. C.)

● Ce mai aflăm de pe net, din articolul „Ce fac oamenii de succes înainte de ora 9 dimineața“: psihologii spun că oamenii de succes profită întotdeauna de dușul de dimineață pentru că sub duș le vin idei creative, întotdeauna își fac patul, ceea ce le dă un sentiment de fericire mai accentuat, după care merg la sală. Abia acum înțeleg de ce eu și mulți alții sîntem niște nefericiți ratați. (A. P.)

● Într-o ședință a PSD, Victor Ponta a spus că există oameni în partid care toarnă la DNA și a cerut excluderea lor. Carevasăzică, oamenii ăia au ce turna? Și nu e bine să denunțe eventualele infracțiuni de corupție? Sau, poate, în PSD ar trebui să funcționeze omertà? Victor Ponta, procurorul Victor Ponta, vrea să spună că un denunț la DNA e ceva blamabil? Vorba ceea: mai bine plagiator decît turnător. (A. M.)

● Un argument irefutabil în favoarea iertării, în viziunea neurologului D.C. Dulcan (www.cunoastelumea.ro): „Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favorabil sănătăţii.“ (M. P.)

Foto: M. Bănică

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.