Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOCMAI ACU’ ȘI-A GĂSIT
AUTORUL ETERNEI REÎNTOARCERI
SĂ INTERZICĂ TOGA IMACULATĂ
DE 1 LEU PE TERITORIUL OPȚIONAL? 

  • Cică Bucureștiul va avea patru stadioane renovate pentru Campionatul European de fotbal din 2020. Mi se pare foarte bine. Tocmai acu’ și-a găsit madam Firea să interzică evenimentele sportive pe stradă? (M. V.
  • Cineva, om cu umor fără îndoială, a înfiinţat pagina de Facebook „Danke Merkel“ (https://www.facebook.com/dankemerkel), pe care nemţii sînt invitaţi să dezvăluie lumii toate cele de care cancelarul se face vinovat. Aşadar, celei mai puternice femei din Europa poporul îi reproşează: suprasolicitarea serverelor Pokemon Go, frîngerea vîrfurilor creioanelor, pizza arsă în cuptor, găurile din şosete, golirea prea grabnică a halbelor de bere şi, în general, toate necazurile neamţului de rînd. Cum autorul paginii, care are mare succes, nu este cunoscut, analiştii bănuiesc o manevră abilă a susţinătorilor Angelei Merkel prin care se urmăreşte ironizarea discursului naţionalist care îi impută cancelarului toate cele, după generozitatea arătată refugiaţilor. Mă gîndesc cum ar arăta o pagină „Mulţumesc, Băsescu“ sau, mai de actualitate, „Mulţumesc, Iohannis“ ori „Mulţumesc, Cioloş“. Teamă mi-e, însă, că s-ar cocoţa pe paginile de genul acesta numai oameni fără umor. Lasă, mai bine să fie la ei, acolo… (S. V.
  • Dispozitivele inteligente ne fac mai proşti. Pentru că avem la dispoziţie atîta tehnologie nu mai sîntem în stare să facem lucruri simple, cum ar fi să ne orientăm în spaţiu. Cea mai frumoasă poveste (citită, recent, într-un ziar): doi tineri care au dat ocol unei insule de cîteva ori pînă să realizeze că n-au cum să ajungă la destinaţie decît dacă iau feribotul aflat fix în locul de unde plecaseră iniţial. GPS sau vacanţa eternei reîntoarceri? (M. M.
  • „O altă utilizare a bivalvelor şi gasteropodelor are în vedere satisfacerea cerinţei umane de frumos. Astfel, în antichitate toga imaculată a senatorilor romani era împodobită de o dungă lungă de purpură, dar nu orice fel de purpură, ci din celebra purpură feniciană, de culoare roşie-violacee. Acest colorant se extrăgea cu mare trudă din gasteropodul Murex brandaris, care trăieşte în partea de răsărit a bazinului Mediteranei. Gasteropodul a supravieţuit numai datorită faptului că treptat epoca feudală a impus, printre altele, şi schimbarea modei. Dezvoltarea industriei coloranţilor sintetici a pus capăt colectării acestor gasteropode“ – din Animale cu cochilii, tuburi şi căsuţe de Mircea Tufescu, 1974. (M. C.
  • Într-un microbuz spre mare, prinse de trusa de prim ajutor – cîteva iconiţe, o coroniţă uscată de salcie, de la Florii, probabil, şi cîteva bancnote de 1 leu. Iconiţele şi coroniţa mi le explic – primul ajutor e divin, desigur –, dar bancnotele?… (C. Ş.
  • Articolul 3 din capitulația încheiată în 1393 între Baiazid și Țara Românească: „Toți românii care vor intra pe teritoriul Imperiului nostru [otoman], pentru afacerile lor, vor fi scutiți de orice dări și nimeni nu-i va putea supăra pentru modul lor de a se îmbrăca.“ Cum să înțelegem că se îmbrăcau românii în secolul al XIV-lea?! (M. P.) 
  • La mica publicitate pe Internet, la rubrica Animale de companie, cineva oferă arici pitici africani care „consumă mîncare de pisică și opțional legume“. Să ai arici pitici de companie nu poate fi decît o poezie. Dar ce poate fi cînd dorești – așa cum se scrie o altă persoană la aceeași rubrică – să cumperi sau să adopți un pui de dihor rasa bandit? Să fie oare pentru găinile vecinului? (A. M.

POATE N-AR FI RĂU
SĂ NE ÎNTOARCEM LA VIITOR
PE O BAZĂ SERIOASĂ,
FOLOSIND LOGICA IROSITĂ 

  • Pe geamul unui chioșc cu de toate de la Casa Presei, acest anunț: „De luni, 25 iulie, este închis pe o perioadă de ………………… adică olecuță“. Poate n-ar fi rău să ne întoarcem, din cînd în cînd, la vechile unități de măsurare a timpului: țîra, olecuța, bobul zăbavă, îndeletele, puțintica răbdare. (D. S.
  • Măsurătorile arată că în fiecare an se defrişează în toată lumea suprafeţe forestiere de pînă la 93.400 de kilometri pătraţi. Asta înseamnă cam 48 de terenuri de fotbal pe minut. Ne-a mai rămas ceva viitor de distrus! (M. C.
  • Robert Negoiță, primarul sectorului 3, vorbește despre moda plagiatului care a făcut ravagii printre politicienii români: „Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această «modă» a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sînt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar, dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor.“ (A. M. S.
  • Apollo 11 a aselenizat acum 47 de ani folosind o baterie de mai puţină, mult mai puţină putere decît cea a unui smartphone de azi. De fapt, un iPhone 6 ar putea ghida prin spaţiu cam 120 de milioane de sonde Apollo. Nu e absolut incredibil cîtă putere potenţială avem în buzunar?! (M. C.
  • La un hotel din Mamaia, „mascații“ au descins ca să ridice, la propriu de data asta, un generator hîrșîit care polua și făcea un zgomot infernal. Patronul hotelului, aflat în pușcărie pentru proxenetism, a acuzat acțiunea ca fiind ilegală și s-a hotărît să-i dea în judecată. În logica evenimentelor, aștept, curioasă, numele avocatului angajat pentru apărarea generatorului. (S. G.
  • Window Socket, adică Şoseta de Fereastră, este o priză care se prinde de geamul ferestrei cu o ventuză şi încarcă cu energie solară o baterie mobilă. Cîtă energie solară irosită la cît de multe ferestre vara asta! (M. C.)
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.