Sînt toate statele eşuate?

David Rothkopf
Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Sînt toate statele eşuate? jpeg

Acesta este al optulea an în care Foreign Policy publică Indexul Statelor eşuate. În acest timp, indexul a fost urmărit îndeaproape – nu în ultimul rînd de către guvernul american şi în alte capitale străine – şi foarte controversat. Nimeni nu vrea să-şi vadă ţara listată alături de statele lipsite de speranţă.

De admis, cele 12 categorii ale Indexului, de la declin economic şi drepturile omului pînă la refugiaţi, sînt, prin natura lor, cumva subiective. Pentru guvernele aflate în vizor, criteriile par să penalizeze statele care sînt sărace sau care luptă pentru motive ce depăşesc zona lor de control, fie că este vorba de lipsa resurselor, de dezastre climatice sau lungi conflicte culturale. Pentru unii, faptul că 20 din 25 cei mai slabi actori de pe listă sînt în Africa şi Orientul Mijlociu sugerează o atitudine părtinitoare sau că, pur şi simplu, acele părţi diferite ale lumii sînt la stadii diferite de dezvoltare.

E uşor să te plîngi cu privire la rangul tău, şi foarte multe ţări o fac. Dar este mult mai greu să negi profunzimea, sfera de acţiune şi scara problemelor pe care Indexul Statelor eşuate le evidenţiază în fiecare an. Lista este realizată în mod riguros de Fund for Peace. Implică analizarea a mii de documente, ştiri şi date referitoare la fiecare dintre cele 177 de ţări urmărite. Rezultatul este un barometru important al guvernanţei şi al stabilităţii, care, deşi nu este un verdict final într-o problemă atît de complexă ca un stat eşuat, reuşeşte în fiecare an să declanşeze o dezbatere viguroasă despre locurile care în mod obişnuit primesc o atenţie scăzută pe holurile puterii – dar deseori se întorc, mai tîrziu, să ne bîntuie pe toţi.

Există, desigur, şi alţi indici ai statelor eşuate, pe care i-am putea concepe cu uşurinţă. Toţi vor genera obiecţii şi fiecare va neferici grupuri de oameni – în special în ţările dezvoltate, cărora tinde să le meargă mai bine. Deci, în spiritul echităţii, iată lista mea cu cîteva abordări alternative:

1. Indexul Statelor eşuate... şi al regiunilor, capitalelor şi oraşelor. Chiar şi în societăţile care funcţionează bine este uşor să descoperi guverne locale corupte şi, pur şi simplu, la fel de incompetente precum cei mai infami actori ai listei FP anuale. Într-adevăr, faptul că aceste eşecuri de leadership continuă să meargă mai departe în medii mult mai privilegiate sugerează un grad mai amplu al eşecului. Mai mult, asemenea guverne eşuate pot produce consecinţe mult mai ample în piaţa globală, pentru că sînt mult mai conectate la pieţe. Doar în ultimii doi ani, state ale SUA, precum California, Illinois şi Michigan, au tranzacţionat la cote financiare similare ori mai rele decît ţările din zona de risc a euro, precum Spania. Iar eşecul la nivelul pieţelor nu este singura problemă. Avînd în vedere marea majoritate a elevilor minoritari din zonele urbane ale SUA care renunţă la şcoală şi condiţiile slabe de securitate ale statelor din zona de graniţă cu Mexicul, este clar că eşecurile unor mici guverne locale au mari consecinţe globale.

2. Indexul Statelor ispăşitoare. Ar fi util să vedem un Index al Statelor eşuate care redirecţionează vina unde îi este locul. Cîteodată vina este a celuilalt. Războiul din Republica Democrată Congo a depăşit graniţele ţării şi a adus haos, refugiaţi şi tragedii pentru vecini. Chiar e vina Rwandei? În conflictul din Siria se întîmplă acum acelaşi lucru, cu zeci de mii de refugiaţi sirieni în Iordania, Turcia şi Liban. Sigur, se poate argumenta şi că deschiderea acestor state faţă de refugiaţi este un lucru bun. Lista merge mai departe: Mexicul pune presiune pe cartelurile de droguri şi Guatemala simte durerea. Cîteodată, contagiunea peste graniţe se susţine reciproc, ca în Afganistan şi Pakistan. Interdependenţa are părţile ei negative.

3. Indexul Statelor stoarse. Dacă măsori eşecul guvernelor după cît fac din ce ar putea să facă, indexul ar putea să arate diferit. Cît mai pline de succes ar fi SUA dacă Congresul nu ar fi disfuncţional, iar sistemul politic nu ar fi atît de corupt de bani? Cît de bine i-ar fi fost Europei dacă Germania nu şi-ar fi impus dogma austerităţii peste tot continentul? Cît de mult ar cîştiga China fără un guvern plin de Bo Xilai? Sau ce s-ar întîmpla dacă Japonia ar avea un leadership cu adevărat angajat stabil pentru reformă? Să nu mai vorbim despre cîte puncte ar avea Angola, Guineea Ecuatorială, Rusia sau Arabia Saudită – din lumea petrostatelor, a căror bogăţie subterană maschează mari eşecuri domestice –, dacă li s-ar lua în considerare avantajele intrinseci.

4. Indexul Oamenilor de Stat eşuaţi. Învinovăţirea guvernului este un lucru, dar instituţiile sînt, cum spune vechiul proverb, doar umbra prelungită a unui om – bărbat sau femeie. Cîteodată este mai corect să învinovăţeşti o persoană sau un mic grup de lideri pentru problemele aduse de politici prost implementate, lăcomie, corupţie sau răutate. Asta înseamnă că soluţia pentru anumite state eşuate se află într-un tabel statistic, la sfîrşitul unei linii de sînge sau într-un act violent de rebeliune – îmi vin în minte Zimbabwe, Coreea de Nord, Siria, Sudan. Şi reţineţi că nu trebuie să fii un dictator nebun pentru a impune politici ce aduc pagube devastatoare. Poţi fi doar un narcisist demagog, ca Hugo Chávez în Venezuela, sau un politician deplasat şi nechibzuit, ales pe cale democratică, ca Silvio Berlusconi în Italia. Indiferent de model, uitaţi-vă doar la costurile devastatoare ale acestor eşecuri individuale – există destulă vină.

5. Indexul dezamăgirii propriilor cetăţeni. Ar putea suna similar listei cu care am început, dar, din păcate, este mult mai mult. Realizaţi un index bazat pe măsurători primare al ţărilor care eşuează să îndeplinească termeni ai contractului social, şi ţările listate vor fi numeroase, pentru că nu vor ajunge în clasament doar cele care sînt sărăce sau afectate de conflicte, vecini instabili, ghinion sau leadership slab. De ce? Aproape fiecare stat din lume rămîne în urmă la nivelul capacităţii de a-şi servi propriii cetăţeni, pentru că – în ziua de azi – multe dintre problemele acestora pot fi rezolvate doar pe scena globală şi, din păcate, vechiul model al statelor-naţiune, pe care este construit sistemul nostru internaţional, nu dispune de instrumentele de guvernanţă necesare pentru a influenţa rezultatele, aşa cum au făcut cîndva. Cele mai multe state de astăzi sînt mai puţin capabile să controleze propriile graniţe şi monede, să proiecteze forţă sau să aplice legi – sînt mai dependente de actori globali corporatişti extrem de mobili, care asmut, fără ezitare, o ţară împotriva alteia. Deci, iată un gînd vesel cu care vă las: realitatea e că, într-un fel sau altul, toate statele rămîn în urma a ceea ce au fost cîndva şi a ceea ce aşteaptă cetăţenii lor de la ele.

David Rothkopf este CEO at large şi editor contributor la Foreign Policy. Cea mai nouă carte a sa este Power, Inc: The Epic Rivalry Between Big Business and Government – and the Reckoning That Lies Ahead. 

traducere şi adaptare de Alexandru Drăgoi 

Citiţi integral dosarul despre Indexul Statelor eşuate în Foreign Policy România, iulie-august 2012. 

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.