Declinul supraevaluat al Americii

Publicat în Dilema Veche nr. 557 din 16-22 octombrie 2014
O nouă alianţă chino rusă? jpeg

Odată cu apropierea alegerilor pentru Congresul american, întrebările privind sănătatea instituţiilor politice americane şi viitorul SUA în privinţa leadership-ului global devin imperative, cîţiva făcînd referire la blocajul partidelor ca dovadă a declinului Americii.

Conform expertului politic Sarah Binder, diviziunea ideologică între cele două partide principale ale Americii nu a mai fost atît de evidentă de la sfîrşitul secolului al XIX-lea. În ciuda impasului actual, totuşi, Congresul al 111-lea a izbutit să treacă un stimulent fiscal major, reforma sistemulului de sănătate, reglementări financiare, un tratat de control al armelor şi revizuirea politicii militare în privinţa homosexualităţii. Evident, sistemul politic al SUA nu poate fi considerat complet ineficient (mai ales dacă blocajul partizan e ciclic).

Cu toate acestea, Congresul de astăzi e sîcîit de capacitatea legislativă scăzută. Deşi consistenţa ideologică a devenit mai mult decît dublă în ultimele două decenii, între 10 şi 21% dintre cetăţeni nu au orientări strict liberale ori conservatoare, ci ar vrea ca reprezentaţii celor două orientări să se întîlnească undeva la mijloc. Partidele politice, totuşi, au devenit mai solide din punct de vedere ideologic, din anii ’70.

Aceasta nu e o problemă pentru Statele Unite ale Americii, a căror constituţie se bazează pe viziunea liberală de secol XVIII, conform căreia puterea e cel mai bine controlată prin fragmentare şi politica checks and balance, preşedintele şi Congresul fiind obligaţi să concureze pentru control în zone precum politica externă. Cu alte cuvinte, guvernul SUA a fost desemnat să fie ineficient, ca asigurare împotriva ameninţării, cu uşurinţă, a libertăţii cetăţenilor săi.

Această ineficienţă a contribuit, după cît se pare, la o diminuare a încrederii în instituţiile americane. Astăzi, mai puţin de o cincime dintre cetăţenii americani au încredere că guvernul federal va face ce trebuie în majoritatea timpului, comparativ cu trei pătrimi, în 1964. Desigur, aceste cifre au crescut ocazional de-a lungul ultimei perioade, precum după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001; dar declinul general este considerabil.

Guvernul federal nu e singurul în această situaţie. În ultimele decenii, încrederea publică în multe instituţii influente s-a prăbuşit. Din 1964 în 1997, procentul de americani care aveau încredere în universităţi a scăzut de la 61% la 30%, în timp ce încrederea în companiile mari s-a diminuat de la 55% la 21%. Neîncrederea în instituţiile medicale a scăzut de la 73% la 29%, şi cea în jurnalism de la 29% la 14%. În ultimele decenii, a revenit încrederea în instituţii de învăţămînt şi militare, dar cea în Wall Street şi corporaţii a continuat să scadă.

Dar aceste cifre aparent îngrijorătoare ne pot induce în eroare. De fapt, 82% dintre americani consideră încă SUA cel mai bun loc din lume în care se poate trăi, şi 90% dintre ei apreciază sistemul lor democratic de guvernămînt. Poate că americanii nu sînt mulţumiţi cu conducătorii lor, dar ţara cu siguranţă nu se află în pragul unei revoluţii în stilul Primăverii Arabe.

Mai mult de atît, deşi politicile de partid au devenit mai polarizate în ultimele decenii, aceasta se conturează şi ca o urmare a anilor ’50 şi a începutului de ani ’60, cînd ieşirea din marea criză economică şi victoria în cel de-al Doilea Război Mondial au alimentat o încredere neobişnuit de crescută în instituţiile SUA. De altfel, cea mai mare descreştere a încrederii publice în guvern a avut loc în anii ’60 şi începutul anilor ’70.

De asemenea, scăderea încrederii în guvern nu a fost însoţită de schimbări semnificative în comportamentul cetăţenilor. De exemplu, IRS (Fiscul) se află printre instituţiile guvernamentale care inspiră cea mai mică încredere publică; şi, cu toate acestea, nu se constată nici o creştere semnificativă a evaziunilor fiscale. În termenii controlării corupţiei, SUA încă are un procent de 90%. Şi, deşi rata participării la vot la alegerile prezidenţiale a scăzut de la 62% la 50%, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, aceasta s-a stabilizat în 2000, şi a crescut la 58% în 2012.

Pierderea încrederii pe care şi-au exprimat-o americanii poate fi cauzată de o schimbare mai profundă în atitudinile oamenilor faţă de individualism, care a adus după sine un respect diminuat faţă de autoritate. Într-adevăr, exemple similare caracterizează multe alte societăţi postmoderne.

Această transformare socială probabil că nu va influenţa eficienţa instituţiilor americane atît de mult pe cît tindem să credem, avînd în vedere sistemul federal descentralizat al Americii. De fapt, impasul la nivelul capitalului naţional e de multe ori acompaniat de cooperare politică şi inovaţie la nivelul statului şi al municipalităţii, determinîndu-i pe cetăţeni să privească statul şi guvernele locale, precum şi multe instituţii guvernamentale, mult mai favorabil decît guvernul federal.

O astfel de abordare a guvernării a avut un impact profund asupra mentalităţii poporului american. Un studiu din 2002 a arătat că trei sferturi dintre americani se simt conectaţi la comunităţile lor şi consideră calitatea vieţii lor bună sau excelentă, iar aproape jumătate din populaţia adultă participă la o activitate civică ori face parte dintr-un grup.

Acestea sînt veşti bune pentru SUA. Dar nu înseamnă că cei care o conduc pot continua să ignore neajunsurile sistemului politic, precum măsluirea „locurilor sigure“ din Camera Reprezentanţilor şi procesele obstructive din Senat. Rămîne de văzut dacă asemenea surse de blocaj pot fi depăşite. Şi există motive întemeiate pentru a pune la îndoială capacitatea SUA de a-şi menţine statutul de „superputere“, nu în ultimul rînd din cauza noilor economii majore care apar.

După cum observă autorul conservator David Frum, în ultimele două decenii, în SUA s-a constatat o diminuare rapidă a criminalităţii, a accidentelor auto, a consumului de droguri şi alcool, şi a emisiilor de bioxid de sulf şi oxid de azot, care provoacă ploi acide – totul în timp ce conduceau o revoluţie pe Internet. Avînd în vedere toate acestea, comparaţii îndrăzneţe, precum cea cu declinul Romei, sînt complet neîntemeiate.

Joseph S. Nye este profesor la Harvard şi autor al cărţii Presidential Leadership and the Creation of the American Era. 

©Project Syndicate, 2014 - www.project-syndicate.org

traducere de Iaromira POPOVICI

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.