Numai pentru abonati

Adrian CIOROIANU | Poveşti suprapuse

E blondă și conduce un partid spre dreapta...

Ce-i frumos în Europa e că fiecare ţară are nu numai partidele pe care le merită, ci şi blondele aferente ce conduc acele partide! Eu, azi, mi-am propus să vă scriu despre una dintre aceste blondine. Cum în context voi aduce vorba despre ceva sondaje recente, trebuie să vă spun că, în pregătirea acestui text, am operat şi eu un sondaj, pe un eşantion absolut nereprezentativ.

 

11 comentarii 6924 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 366, 17 - 23 februarie 2011

comentatoare/comentatori, autorele vă salută!

salutare, stimabililor, mulţam ca de fiecare dată! cu permisiunea dvs., cîteva răspunsuri:
* dle goe - tare aş fi curios să ştiu prin ce ţară locuiţi, onorabile! merci!
* ella - nu, eu n-am zis că neapărat va ajunge la putere, ci că va conta suficient de mult încît să vorbim despre ea şi FN.
* cătălin oţelariu - păi, sîntem chit: nici mie nu-mi plac comentariile dvs. În primul rînd, pentru că păreţi a avea probleme cu gramatica. Apoi, cînd vă veţi plictisi să mă vedeţi la tv, poate citiţi vreo carte de-a mea, să vedeţi cam ce cred despre mitologizarea istoriei. Cît priveşte convingerea dvs. că din cauza mea nu găsiţi "la librărie" cărţi de N. Iorga, iertaţi-mă, dar de multă vreme n-am mai primit o acuză atît de ţăcănită! (şi de ce nu încercaţi la altă librărie?!).
* thalia - nu, stimată muză, n-am făcut nici un sondaj, am glumit; doar am aproximat şi eu cam ce înţeleg românii printr-o "politiciană blondă". cred că aveţi dreptate cu blonde vs. oxigenate, n-am o mare expertiză nici într-un sens, nici în altul.
* mara - da, aveţi dreptate, e un subiect foarte serios; germania - merckel şi mai nou uk - david cameron au vorbit despre asta. chiar îmi propun să scriu un text despre subiect într-o săptămînă viitoare.
mulţam încă o dată tuturor,
ne mai citim,
best,
adrian c.

Ave Professore!

M-am prins ca ati glumit cu sondajul si sper ca si dvs v-ati prins de incercarea mea de umor cu ethosul romanesc. Dar faptul ca nu distingeti blondele de oxigenate mi se pare grav, mult mai grav decat interdicita pe care o puneti in librarii vanzarii cartilor competitorilor.

Mara

scuze pentru greselile de tastare "di" si "inportante". nu am mai recitit inaintea postarii.

Mara

Interesant articolul si bine venit.
O alta curiozitate di nedumerire: afirmatiile sincronizate ale unor sefi de state inportante din Europa referitoare la esecul multiculturalismului in ceea ce priveste emigrantii ( in special cei musulmani). Care ar putea fi alternativa...Este de inteles ca nu pot fi asimilati, deci ce solutie se coace?

...de la stramosii romani cetire

Solutia suna mai bine in latineste: mens sana in corpore sano, adica mergeti sanatosi pe la casele voastre...

Cum percep unii aparentele

Presupunand ca sondajul lui dom profesor e real, oare ce spun rezultatele despre ethosul romanesc?

Ca 94% nu stiu diferenta intre o blonda si o oxigenata? De retinut ca pe vrermea lui Clinton, una, sau parca doua ibovnice prezidentiale erau oxigenate, dar nimeni nu le numea"blonde" ci "bleached".

Opinie

Nu imi plac comentariile d-nului Cioroianu. Mi se pare destul de superficial in gandire.
Am vazut la tv un interviu cu dansul care m-a deranjat. Sustinea sus si tare ca noi n-ar trebui sa stim ca Stefan cel Mare avea 1,60 m si ca a fost afemeiat. De ce? Va e teama d-nule Cioroianu ca am stii prea multe? I-ar stirbi cumva lui Stefan cel Mare prestigiul? De ce sa nu stim tot ce a facut el bine si tot ce a facut el rau? Micile sale defecte nu-l fac mai mic domnule Cioroianu, il fac mai uman. Curajul, bunul simt, echilibrul sau, felul in care a reusit sa treaca peste tragedia de la Reuseni cu demnitate si fara resentimente il fac pe Stefan cu adevarat cel mai mare domnitor din acea perioada. Nu degeaba a domnit 47 de ani, nu degeaba a pierdut doar 2 batalii. Oameni buni cunoasteti-l pe Stefan cel Mare. Merita.
Cititi Nicolae Iorga este cel mai documentat istoric cu privire la Stefan cel Mare. Nu cititi istorii "trandafirii" cum elegant spunea d-nul Neagu Djuvara. Nu aveti nimic de invatat de acolo.
D-nule Cioroianu dvs.sunteti doar unul din motivele pt care eu nu gasesc nici o carte de Nicolae Iorga la librarie si trebuie sa le comand pe net Pt ca, ca si dvs. sunt oameni in Romania care cred ca sa ne cunoastem istoria cu adevarat este prea mult. Mai bine sa ne mintim si sa traim intr-o istorie cosmetizata in care doar noi am fost buni si frumosi. Asta seamana foarte mult d-nule Cioroianu cu istoria nationalist-legionara, cu istoria nationalist-comunista. Si nu vreau sa va amintesc ce au facut legionarii sau comunistii cu intelectuali ca dvs. sau ca mine.
Eu nu am sa-i iert niciodata pe primii pt ca l-au impuscat pe Nicolae Iorga si nici pe ultimii pt ca au reusit sa-i faca pe George Enescu si Constantin Brancusi francezi.
Iar ceea ce au lasat negativ in Romania in urma lor inca se vede. Minciuna, crima, propaganda, superficialitate.

Contra-opinie: don't kill the messanger!

Daca sunteti suparat pe istoria Romaniei nu cred ca e cazul sa va defulati resentimentele pe un istoric.

Raspuns

Imi cer scuze daca am fost prea categoric.
Nu sunt suparat pe istoria romanilor (ca de Romania putem vorbi mult mai tarziu). Sunt suparat pe cei care o fac "trandafirie". Pt mine insa d-nul Xenopol, d-nul Nicolae Iorga sau d-nul Neagu Djuvara sunt istorici.
Restul sunt altceva.

In Franta

m-as mira sa ajunga la putere un partid de extrema dreapta si mai ales condus de o femeie -fie ea si blonda-. Ma bucur insa, ca in Parlamentul European exista deja un grup al extremei drepte condus de Le Pen. Daca insa va avea succes, atunci ar trebui sa ne schimbam si noi blonda pentru a avea o politica "mai de dreapta".

Nimic ca Franta

Pai ar trebui sa urmeze o incercare de generalizare-abstarctizare, fara blonde, despre limitele democraiei si despre optiunile alternative. Ce sa faci cand democratia nu mai e de ajuns... Sau poate ca e... Naiba stie...

P.S. Excelent surprins instantaneul "particular" din fotografia "blondei-in-general"...

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI