Numai pentru abonati

Adrian CIOROIANU | Poveşti suprapuse

Cum stă treaba cu Patriciu

A spune că Dinu Patriciu este un personaj controversat sună într-atît de banal încît nici nu mai dezvolt ideea. E ca şi cum ai spune că paralela 45 trece prin România – toată lumea e de acord cu asta, deşi nimeni nu poate spune dacă acest adevăr e de bine sau de rău. A scrie însă în Dilema veche această banalitate despre Patriciu poate duce, deasupra unor ochi, la ceva ridicări de sprîncene

 

14 comentarii 8930 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 389, 28 iulie - 3 august 2011

comentatori, mogulizaţi sau nu, autorul vă salută!

... şi cîteva răspunsuri celor care merită:
* fra diavolo - evident că speranţa în "Istoria care le va descîlci pe toate" vorbeşte mai mult despre noi decît despre generaţiile viitorului. mulţam.
* ella - nu v-aţi săturat, totuşi, de atîta politică?
* bvla2000 - să vedem dacă se confirmă.
* groaznix - ce scrieţi reprezintă o perspectivă, e adevărat. poate cam subiectivă. om trăi şi om vedea.
--- mulţămiri, doamnă & domnilor,
ne mai citim,
best,
adrian c.

fara pretentii

Sa incerc si eu in doua randuri, dupa experienta (subtire intr-adevar) celor 3 articole de prin ziarul adevarul unde omu' si-a exprimat opiniile. Un ins intr-adevar bogat, bucuros in a fi intrebat si a-si impartasi din "experienta" si cunostintele precare (pun ghilimele pentru ca de fapt se invarte intre locuri comune si un globalism prost inteles), usor tolomac si incoerent in a urmari o idee sau un argument, tanjeste dupa un statut de intelectual care deocamdata ii e oferit numai de "polemica" (vezi-doamne) cu Andrei Plesu si mentiunile unor nume sonore, poseur si avid "connoisseur" de lucruri fine (nu scapa nici o ocazie in a pomeni vreo opera de arta ceva prin articole), in final nu-i pot nega o calitate de invartit si o superficialitate totala, pe care uneori le balanseaza cu niste intentii aparent onorabile. Controversat? Desigur. Merita vreo atentie? Numai din partea DNA-ului, dupa parerea mea, si, pentru intelectualii rapace, o demonstratie viguroasa de lipsa a oricarei corelatii intre inteligenta si bogatie.

Patriciu + Basescu=LOVE

Cel putin asa lasa sa se inteleaga intr-un editorial din "Buluina portocalie" Mircea Cartarescu. Se pare ca cei doi "moguli" au pus batista pe tambal Daca aceasta profetie se va implini, abia atunci vom putea spune cu toti dintii "Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu" dar barbateste, fara a da apa la soareci.

"Cum sta treaba cu Patriciu?"

"Ce-i face pe oameni să discute despre el? În primul rînd, prin ce anume este acest personaj unul public? Prin faptul că, în accepţiunea celor mai mulţi dintre români, e bogat – iar pentru unii chiar prea bogat."

Nu faptul ca este bogat ii determina pe oameni sa discute despre el, ci felul in care si-a facut averea ii revolta pe majoritatea romanilor; nu cred ca este un secret faptul ca Adrian Nastase -care e mai de dreapta, respectiv mai liberal decat Patriciu cand este vorba despre business-l personal- i-a vandut lui Patriciu Rompetrol la un pret de nimic contra unui comision. Despre PNL, cred ca nimeni nu are nicio indoiala in ceea ce priveste felul in care s-a constituit: cu doi ani in urma, Nasul a dat pe post o caseta care ii infatisa pe Patriciu si Tariceanu la aceeasi masa cu Iliescu; acesta din urma a spus (citez din memorie): "de ce trebuie sa vina strainii la noi in tara ca sa facem partide de dreapta? putem face si noi si partid liberal si taranist"....Actualul partid liberal, fie ca e condus de Antenescu, fie de Tariceanu, fie de oricare altul nu are valoarea unui partid liberal; nu e cu nimic mai presus decat partidul lui Tonta/Iliescu -motiv pentru care au si fuzionat; cu exceptia unor discursuri populiste, respectiv gogosi umflate, nimeni din partidele lui Iliescu nu a facut vreodata ceva pentru romani ci dimpotriva: la fel ca vechii comunisti de dinainte de '89 au jefuit si furat -cu Patriciu in frunte- tot ce-a mai ramas dupa moartea lui Ceausescu. Deoarece avem un partid de dreapta -PDL, un partid de stanga -UNPR si un partid verde -UDMR, USL ar trebui trecut in ilegalitate. Dupa 20 de ani, segregarea s-a produs. Pentru cei din USL dar si pentru altii, politica a fost doar mijlocul de a se imbogati ceea ce e valabil in special pentru Patriciu. Dupa opinia mea, cam asta-i treaba cu Patriciu.

Stimata Hitlerica olandeza

Subterana Dilemei era pana acum un spatiu virtual antiseptic. Cu postari de genul celei de mai sus risca sa se umple de paduchi (portocalii). Imi permit sa va atrag atentia ca nu toti cetatenii acestei tari sunt orangutani. FSN(PDL pe stil nou) partid de dreapta? Asta da tupeu. Dupa ani de zile in Internationala Socialista? Stiu ca ati preluat zicerea de la Seus. "USL ar trebui trecut in ilegalitate"!!!! Heil sieg!

Ca admirator/votant USL

nu va dezmintiti prin felul in care va exprimati si mi va adresati. Stiu ca adevarul supara intotdeauna si nu ma surprinde o asemenea reactie din partea dvs.

Rusine

Un nou nivel atins... in jos, nu in sus. Chemind oameni cu care nu esti de acord paduchi.

Rusine.

Sintem oameni civilizati, ma amageam. Si daca cineva nu e de acord cu mine, pot sa il numesc dezinformat sau bine-intentionat dar naiv, nu "paduche", apelativ ce aminteste de retorica nazista a dezumanizarii.

Sieg Heil [N.B. nu "heil sieg" (sic)] intr-adevar! .... NU!

Controlati-va ura, oricare v-ar fi optiunile politice.

Ce aveti cu bietul acarian?

Nu era decat o metafora prin care constatam ca "subterana" Dilemei a fost invadata de postacii "olandezi". Nu aveti nimic insa de zis despre FSN si despre "USL ar trebui trecut in ilegalitate"? Aceasta era esenta postarii! Despre ura va promit ca o sa revin in detaliu cat de curand.

Multumesc,

dar nu era nevoie. Asta reprezinta calitatea autorului acestui text si nu caracterizarea mea. Sunt obisnuita cu astfel de reactii din partea admiratorilor PSD-PC si PNL.

cum ramane cu prezentul?

Intradevar, este cu totul probabil ca numai istoria viitoare sa ne mai poata oferi o dezlegare pentru prezentul nostru alambicat si aici sunt de acord cu autorul. Pe de o parte, primul impuls a fost sa-l felicit pe dl Cioroianu pentru articol - intrebarile sale mi se par pertinente. Dar, pe de alta parte, daca as face-o inseamna ca as fi plecat (si eu...) de la supozitia ca revista este controlata de patron. Si nu plec. Nu in ultimul rand, exista si un aspect mai putin placut in ideea ca "istoria le rezolva pe toate" - cand spui asta inseamna ca pleci de la premiza ca prezentul (ADICA NOI) este incapabil s-o faca.

Din pacate

Din pacate acest articol al dlui Cioroianu nu pare prea diferit de un articol scris pentru a-l "dilematiza" (adica a-l semi-spala) pe alt patron al artelor, sa zicem, Sorin Vantu. Unele pasaje, fara schimbari, ar putea functiona perfect, in ambele cazuri.

"Unii spun că personajul este un rechin rapace, alţii – că e un sensibil introvertit [in cazul lui Vantu, el e si poet, nu gluma -n.m., DiS]. Alegeţi ce vreţi. Dar important mi se pare altceva: pînă la urmă, de ce anume ne interesează cum este respectivul? Ce-i face pe oameni să discute despre el?"

Inca n-am uitat admiratia exprimata de prietenii de sponzorizare ai domnului Vantu legata de calitatile "poetice" ale acestuia din urma.

Care este legatura cu articolul de fata? Faptul ca un om devenit bogat pe cai mai mult sau mai putin oneste (nu conteaza numele sau sau din ce partid face parte) incearca sa isi mai spele obrazul investind o mica parte din capital in fapte culturale nu inseamna mare lucru. Nu creaza un mister, o dilema, o aura pozitiva in jurul sau.

Fara mafia italiana din SUA si sponsorizarile derivate din acele surse, Dumnezeu stie daca teatrele de opera din SUA ar fi supravietuit toti acesti ani.

Mai spune dl. Cioroianu:

"Unii cred că el dictează ploile în PNL; sau la Adevărul; sau la Dilema veche; sau la postul TV care aud că se pregăteşte să iasă de pe Internet. Iar alţii (în rîndul cărora votez) cred că nu-i aşa."

Niciodata nu am simtit ca Dinu Patriciu ar dicta ploile la Dilema Veche in general. Nu confundam un articol izolat cu spiritul sau politica revistei ca intreg.

De la nătângism la lichelism

Ce să mai vorbim?! Din lac în puţ!

Dom` profesor

In timp ce ridicati in slavi campanii media finantate de omul bogat neinteles de romani ia uite aici:
http://www.paginademedia.ro/2011/07/dinu-patriciu-ironizat-la-propriul-p...

Cu rusinea cum stati? Sa va fie de bine.

Bun, deci...

...deci cum sta "treaba" cu Patriciu ?... Ca, din ce ai scris aici, n-am inteles mai nimic. Oricum, NU o concluzie, asa cum suna, promitator, titlul. Ah, nevoia asta de raiting !...

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Cristina COMANDAŞU

Extraordinarul Daniel Barenboim

Extraordinarul Daniel Barenboim

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tînăr – proiectele sînt multe și împlinirile pe măsură. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● „Teneși, diverse culori, la prețuri incredibile“ – mă îmbie un anunț publicitar. Nu pot să spun decît că sportul alb, oricît de colorat ar fi, se numește tenis. Iar încălțările, oricît de ieftine, se numesc teniși. (M. M.)

● Din discuţiile aberante din viaţa de toate zilele. O doamnă mi-a povestit cum vecinul ei îi ţinea socoteala de cîte ori trăgea apa de la WC noaptea; o alta – cum n‑a plecat ea să lucreze un timp în străinătate pentru că n‑au lăsat-o băieţii ei, care au în jur de 30 de ani, pentru că n-ar mai fi avut cine să le gătească. (I. P.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI