Poveşti aiuritoare de iubire (IV)

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Poveşti aiuritoare de iubire (IV) jpeg

Să tot fi fost prin 1960 cînd „s-au cunoscut“. Sau aşa se zice, că de ştiut se ştiau ei de pe la horă. Frumoşi şi tineri, dansînd pînă în noapte. Şi-au jurat iubire veşnică şi apoi au făcut dragoste în grădina lui moş Gheorghe căruţaşul. Apoi, el a plecat recrut la marginea ţării, cerîndu-i să-l aştepte. Şi Niculina l-a aşteptat, desluşind cu voluptate rîndurile scrise cu migală şi amărăciune de tînărul soldat, în nopţile lui de santinelă la marginea ţării. Dar, într-o zi de toamnă, tată-su i-a pus bocceluţa cu cîteva lucruşoare la spate şi-a trimis-o sus pe deal, la cules de vii, să facă un ban, să-şi pună deoparte pentru zestre şi nuntă. Tot satul plecase, de ce nu s-ar duce şi ea, că doar era mare, 18 ani bătuţi pe muchie, cît să mai stea în fustele mă-sii?! Şi Niculina plecă, luînd cu ea scrisorile iubitului recrut şi speranţele de timp grăbit de aşteptare. În luna aia din octombrie 1960, în iureşul toamnei, printre culegători şi tulburel, Niculina l-a pus deoparte pe Pătru. Şi-a spus că, dacă tot se va mărita cu el, dacă tot va fi să fie împreună, să se abandoneze o vreme în nebunia toamnei. A rîs şi a glumit, a dansat şi a cîntat, s-a tachinat şi a flirtat cu toţi bărbaţii tineri de pe acolo, pînă într-o seară, cînd unul dintre ei a dus-o printre podgorii şi s-au iubit cu foc şi patimă. Şi s-au iubit mai apoi în toate serile de octombrie, printre struguri şi culegători, fără întrebări, promisiuni sau gînduri de viitor. Cînd strugurii s-au terminat, fiecare a plecat, luînd doar amintirea nopţilor pătimaşe dintre podgorii. Doar că amintirea nu era doar a lor… 

Pătru s-a întors în sat după mai bine de doi ani, matur de acum şi gata să fie la casa lui. În nopţile lui de veghe doar la asta s-a gîndit şi le-a aranjat pe toate: nunta, casa, viaţa cu Niculina, copiii, traiul, viitorul. Doar că amintirile Niculinei din acel octombrie au ajuns la urechile lui înainte să păşească în curtea casei… şi totul s-a prăbuşit. Lacrimile şi căinţele fetei nu reuşiră să-i dezgheţe inima. Jură atunci să se răzbune pe toţi şi mai ales pe el: strigă că se va însura cu cea mai urîtă şi cea mai curvă femeie din lume. Niculina îl aşteptă o vreme şi apoi se mărită cu unul Gheorghe a lu’ Pandele Vrăjmaşul. În ziua nunţii, în rochia de mireasă şi cu voalul pe cap, îi trimise vorbă lui Pătru să vină s-o scape de măritişul ăsta sau măcar să iasă la islaz şi să fugă în lume amîndoi, că doar pe el îl iubeşte. Dar Pătru rămase surd la cerinţele Niculinei. Se însură şi el cîteva luni mai tîrziu, cu Leana, urîtă şi curvă, aşa cum jurase. Căsătorii ratate şi vieţi frînte.  Gheorghe se dovedi omul dracului, harnic, econom pînă la avariţie, răzbunător şi gata să-şi verse furia pe spinarea Niculinei pentru iubirile ei din trecut. Nici Pătru nu nimeri mai bine, chiar dacă Leana se dovedi „o femeie de casă“, care-i turnă repede patru copii, unul după altul. Dar cînd se uita la chipurile lor, se îngrozea de urîţenia nevesti-sii, căci regăsea în fiecare dintre ei toată hidoşenia femeii pe care nu putea s-o iubească, se îngrozea de viaţa lui trăită fără rost, fără viitor. Se irosi, apoi, plecînd prin lume, încercînd să uite de nevasta urîtă, de copiii ce-i semănau, de viaţa ce-i fusese potrivnică. 

Revenea adesea, dar nu pentru Leana şi copiii lui, ci pentru Niculina. Se vedeau pe cîmp sau prin păduri, plecau împreună la băi sau la munte, îi ştia tot satul şi toate satele din jur. Umblau unul cu altul şi unul după altul, dar mîndria aia oarbă nu-i îngăduia lui Pătru s-o ierte. Cînd Niculina prindea curaj şi-i cerea s-o scoată din gura lumii şi din mîinile lui Gheorghe, Pătru o privea cu ură, se ridica şi pleca, rătăcind săptămîni şi luni, după care iarăşi revenea şi-o luau de la capăt. A fugit de ea pînă în ţările arabe şi, cînd s-a întors, i-a pus în poală o sacoşă cu aur. „Ia“, i-a zis. „Te-aş fi îmbrăcat în aur din cap pînă-n picioare de-ai fi rămas doar a mea.“ Au trăit aşa patruzeci şi cinci de ani, ştiuţi de toţi, blestemaţi şi huliţi de ai lor, rătăcind prin propriile vieţi, fără nici un Dumnezeu. Pătru a închis primul ochii în braţele Leanei, curva ce l-a slujit ca un cîine, sperînd că se îndreaptă odată cu trecerea anilor. Niculina s-a dus şi ea cîţiva ani mai tîrziu, că doar nu putea să-l lase singur pe cel pe care l-a aşteptat aproape toată viaţa. 

Povestea o ştiu de mult. L-am cunoscut pe Pătru, aşa cum o ştiam şi pe Niculina, iar zilele astea neamurile lui şi neamurile ei s-au gîndit că ar fi bine să treacă peste mîndria oarbă a ţăranului care le-a stricat întrucîtva vieţile, punînd de-o nuntă. Cum s-a sfîrşit e o altă poveste… 

Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860),

Foto: wikimedia commons

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.