Oul lui Basile

Publicat în Dilema Veche nr. 563 din 27 noiembrie - 3 decembrie 2014
Oul lui Basile jpeg

Transpirat, gîfîind sub povara cartonului cu bere Molson, Basile mă ia la întrebări: „Ai auzit cum i-am umflat gologanii vecinei tale, aia cu casa cît un hangar de avion?“ Văzîndu-mă nedumerit, mai adăugă un amănunt: „Hai, bre, te faci că nu ştii, Coana Mare, văduva aia coclită de lovele!“ Mirat de faptul că nu eram la curent cu ultima lui ispravă, o luă din loc bodogănind, lăsînd în urmă un norişor cu damf de bere. Auzisem cîte ceva despre acest subiect de la Manuel Valdes, vecinul lui de apartament şi prieten de pahar, un columbian morocănos, care are pentru român o etichetă scurtă:

(o glumă a naturii!). 

Basile – fost Vasile – s-a născut şi a copilărit într-o mahala bucureşteană, de unde a moştenit şi jargonul colorat în care vorbeşte. El e sarea şi piperul străzii noastre. Îl cunosc aproape toţi vecinii, mereu dispus la destăinuiri, făcînd deliciul conversaţiei în franceza lui aproximativă. Cum are timp berechet, o ia pe îndelete, povestind aventura lui canadiană. Nu mai reţin cum a ajuns la Barcelona. De acolo, îmbarcîndu-se ilegal pe un vapor, într-un container, şi vrînd să ajungă în Australia, s-a trezit într-un port londonez. O nouă schimbare de vapor şi de container – dar şi de astă dată eroare. Adio turmei de oi pe care voia să o întemeieze printre canguri şi aborigeni! Ajunge la Montréal, unde obţine rezidenţa canadiană, după lungi peripeţii judiciare. Fără prea mare entuziasm pentru muncă, Basile trece prin cîteva joburi, toate abandonate rapid. În rest, se descurcă... 

Madame Francine, proprietara unei case arătoase de pe strada noastră, dă zvon în cartier că vrea să-şi modernizeze una dintre băi. Dacă cineva cunoaşte un

, amator şi priceput, care să-i facă un preţ bun, să-i dea de veste. Zgîrcenia la cei bogaţi, cum se întîmplă adesea, este proporţională cu averea! Pînă la urmă, în lipsa ofertei, este nevoită să apeleze la un specialist în domeniu. Cum estimarea lucrării este gratuită, gazda nu-şi face mari griji. „On verra!“ este una dintre expresiile favorite ale vecinei noastre. 

O maşină, dotată cu cele necesare, pe care se putea citi de la distanţă (litere mari, negre, pe fond galben):

, era parcată în faţa garajului doamnei Francine. Întîmplător, eram acasă în ziua cu pricina. Am crezut că au căzut la învoială asupra costului lucrării, gazda fiind recunoscută ca o abilă negociatoare, cu succese incontestabile, mărturie stînd diplomele şi atestatele înşirate pe pereţii camerelor, amintind o carieră plină de succese la o bancă din Montréal. Da’ de unde, nici o învoială! Întîlnind-o după-amiază în scuarul de la capătul străzii, mi-a povestit plină de mînie ce se întîmplase. Specialistul a evaluat lucrarea la un preţ acceptabil, dar în final, cînd a măsurat cada de baie, a văzut că depăşea gabaritul uşii. Trebuia dat jos tocul, tăiaţi pereţii, altă lucrare, alţi bani. A refuzat politicos oferta specialistului, care îi depăşea cu mult aşteptările. Şi, de altfel, nu era o urgenţă. Mai putea aştepta. 

Basile, pe căi numai de el ştiute, află de păţania Coanei Mari, cum îi zice el, şi se înfăţişă în calitate de meşter priceput în reparaţii de băi. La început neîncrezătoare – doar ştia cine este Basile! –, se lăsă, totuşi, convinsă în cele din urmă. Acceptă tîrgul: preţul a cîtorva cartoane cu bere, o nimica toată pe lîngă ce-i ceruse specialistul. În aproximativ o jumătate de oră, cada va fi scoasă afară – accentuă Basile. Citindu-i uimirea pe figura încremenită într-o grimasă a neîncrederii, o mai întrebă încă o dată dacă vrea să fie instalată cada în altă baie. Nu, nu voia, nu mai avea nevoie de ea, ba chiar putea să şi-o păstreze.

Nu după mult timp, Basile apăru cu un baros, sparse cada de fontă şi o scoase în curte, bucată cu bucată, sub privirile pline de uimire ale proprietăresei. „Cum de nu m-am gîndit la aşa ceva!“ oftă „păgubita“, plină de regrete. Specialistul, cu siguranţă, ştia treaba asta, dar hapsînul voia să mă jupoaie de bani. Isteţ băiat, românul ăsta – conchise cu voce stinsă, măturînd cu privirea clădirile din jurul scuarului. Întîmplarea a croşetat strada, urcînd en flèche cota de admiraţie pentru Basile. Să nu fi cunoscut Madame Francine soluţia simplă, la îndemîna tuturor, numită

Emil Belu este scriitor şi locuieşte în Canada. 

Foto: L. Muntean

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.