Numai pentru abonati

Cristian GHINEA | Atitudini mic-burgheze

Cîteva idei făcute praf

Au fost şi rămîn idei bune, idei generoase, idei deştepte. Doar că, la contactul cu realitatea, s-au cam şifonat. Mai jos sînt doar cîteva asemenea idei şifonate prin punerea lor în aplicare, probabil mai sînt şi altele. Prima idee: autonomia universitară. Prin 1995, studenţii făceau greve, se băteau cu regimul cripto-neo-comunist de dragul autonomiei universitare. Ce vremuri! Pe atunci universităţile erau un fel de anexe ale unui minister care decidea totul în ce le priveşte. Deci, oamenii răi de la minister sufocau universităţile.

 

4 comentarii 4972 vizualizări
Aparut in Dilema veche, nr. 349, 21 octombrie - 27 octombrie 2010

Pentru ca ideile bune sa "rodeasca"!

Pentru ca ideile bune sa nu mai fie facute praf trebuie umblat la termenul esential al ecuatiei respective, adica la om! Numai reformand omul putem obtine, pentru societate starea de sanatate necesara pentru rodirea "ideilor bune"! ///Antidotul “minune”, care poate însănătoşi bolnava societate românească, este un Jurământ implicativ ( J.i.), ce trebuie să fie asumat, într-un anumit cadru, de toţi cei implicaţi în administrarea treburilor publice, de la Preşedinte până la ultimul funcţionar! Dacă toţi cei amintiţi mai sus şi-ar asuma un jurământ cu teribile implicaţii pentru ei şi familiile lor, ar mai minţi ei, ar mai fura ei, sau ar mai lăsa ei pe alţii să fure, sau să acţioneze împotriva intereselor României? Evident că nu! Tocmai de aceea au ignorat cu nesimţire soluţia ce li s-a prezentat şi au evitat să o aducă în dezbatere publică. Au făcut acest lucru chiar riscându-şi liniştea şi siguranţa lor şi ale familiilor lor (cazul D. Tinu)! Am mai fi avut azi cazul Gorbunov şi lanţul corupţiei format din avocat-medic-procuror-judecător-poliţist, dacă dna. Monica Macovei, în 2005, ar fi fost interesată de o justiţie curată? Evident că nu, dacă domnia sa ar fi acţionat cu responsabilitate după citirea Scrisorii Nr.1090/06.01.2005, în care îi spuneam: “Până când nu se va oferi tuturor participanţilor la împărţirea dreptăţii o motivare, care să le //controleze// conştiinţa 24 de ore din 24, orice alte acţiuni întreprinse se vor dovedi, în timp, simple vânări de vânt”! Iar timpul mi-a dat dreptate!/// Acet fragment dintr-un material, intitulat "Pentru insanatosirea societatii romanesti", a fost scris in 2009 dupa jaful petrecut la Brasov! Materialul este postat la adresa, http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, si prezinta SOLUTIA care poate aduce societatii romanesti o renastere generala! Specific acestei SOLUTII, este faptul ca ea poate fi verificata de catre oricine pe propria persoana si familie, astfel incat nu admite dubii cu privire la eficienta ei! Singura ei problema e ca oamenii nu sunt dispusi sa faca nici in "sacrificiu" la capitolul confort psihic, fie el si infinitezemal! Oare n-ar merita sa facem un "sacrificiu" de marime "epsilon", pentru a trai intr-o societate normala? Caci nimeni nu trebuie sa creada prosteste ca s-ar putea schimba ceva in Bine in societatea noastra, pana cand nu vom statua ca toti cei ce administreaza treburile publice, de la Presedinte pana la ultimul functionar, sa se afle sub incidenta acestei SOLUTII! D.Rizoaica.

De cate ori dai cu capul in prag pana strigi "au!"

Din pacate, nu poti sa pui in practica niste idei bune atunci cand ai de-a face cu populatie semi-salbatica, e ca si cum ai ruja un porc si ai avea pretentii sa-l fluiere seara golanii pe strada.

comentariu

Nu sunt deloc sigur de autonomia universitară, cred că generalizaţi unele exemple negative. În noua lege rectorii sunt numiţi practic de către ministru (senatul alege max. 3 variante, ministrul alege una din ele). Decanii facultăţilor sunt la rândul lor numiţi în mod similar de către rectori. Efectele perverse sunt absolut sigure, nu doar posibile.

Aţi uitat însă ceva foarte important: votul uninominal. E drept că nu s-a aplicat principiul până la capăt - trebuia să nu existe prag electoral şi oricine să poată candida ca independent cu un număr de semnături (ca în SUA). Dar aşa cum este a produs cel mai prost parlament după CPUN. Am o bănuială că absolut tot ce va face puterea actuală sub titlul de "reformă a statului" va avea aceeaşi soartă.

Intrebare

Nu cumva s-ar fi putut rezolva aplicarea prin reguli si control ?

Adăugaţi comentariu

Pentru a putea adăuga un comentariu trebuie să vă conectaţi. Dacă nu aveţi înca un cont, îl puteţi crea acum. În comentariile dumneavoastră vă rugăm să folosiţi un limbaj civilizat.

CONECTARE    CREAŢI-VĂ CONT

PUBLICITATE

 

Biblioteca Publică din New York

Te poți plimba în voie prin clădirea uriașă pentru a te convinge că Paradisul chiar e o bibliotecă. Mai mult decît atît, e un loc unde poți lucra sau studia, chiar dacă nu ai abonament. Te legitimezi, intri și poți petrece cîteva ore bune în compania cărților sau, pur și simplu, scriind în liniște. 

citiţi

Cu ochii-n 3,14

● Nu departe de blocul meu, un băiat uşor zdrenţăros mi-a cerut bani în felul următor: „Daţi-mi şi mie ceva, că de două ore caut în gunoaie şi nu găsesc nimic“ (I. P.)

● Am primit un e-mail de la „Teneși Sport“ cu titlul „Elimină mirosurile neplăcute din frigider cu 1 leu“. Cine și-o fi ținînd „teneșii“ în frigider?! (C. Ș.)

citiţi

Soluţie implementată de Tremend
SATI