Sinodul Panortodox (XIV)

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Sinodul Panortodox (XIV) jpeg

Reacțiile la lucrările sinodului panortodox s‑au radicalizat în anumite cercuri. Personal, am avut ocazia să constat nemijlocit care este tipul de argumentație și, fapt mai important, starea de spirit a celor care văd Ortodoxia în pericol. Pentru a lămuri lucrurile, cred că trebuie să înțelegem despre ce vorbim, ce acuzăm. Or, înainte de toate, sinodul panortodox din Creta nu este ecumenic în sensul celor din primul mileniu creștin. Nici nu a pretins așa ceva și nici nu s-a autointitulat ca atare. Chiar să își fi dorit această calitate, realitatea vorbește o cu totul altă limbă. În fapt, dincolo de practica sinaxelor de pînă acum, unde se întîlneau și se întîlnesc doar capii Bisericilor Ortodoxe locale, nouă ne-a lipsit în al doilea mileniu, cu atît mai evident după căderea Constantinopolului, practica sinodalității multinaționale. Sîntem, din punct de vedere istoric, în plină epocă post-imperială, bazileul bizantin reprezentînd factorul de coagulare și sprijinul logistic al sinoadelor cu participare și receptare panortodoxe.

Apoi, sinodul panortodox din Creta nu a formulat mărturisiri de credință și nu a emis canoane. Textele adoptate, pe care le-am comentat aici în forma lor presinodală, sînt tentative de poziționare teologică, întrunind consensul minim al celor care le-au semnat. Documentele însă nu au nici valoare obligatorie, nici nu decurg din ele interdicții, respectiv pogorăminte. Sigur, nu putem fi de acord cu unele aspecte din texte, ceea ce este cît se poate de legitim și chiar necesar într-o comuniune de credință care se bazează pe diversitatea lăsată de Dumnezeu. La fel, aceleași texte pot fi îmbunătățite. De pildă, din punctul meu de vedere, pe care am să îl detaliez în curînd, documentul social-teologic privind misiunea Bisericii în lumea de azi suportă corecturi substanțiale.

Ce se desprinde din toată agitația în jurul sinodului panortodox din Creta? Că ne trebuie, într-adevăr, un exercițiu sinodal panortodox permanent, nu doar cu titlu de eveniment sau de ispravă personală a celui care îl convoacă. Egoismul național, transformat rapid în naționalism, ne-a întunecat mințile și am ajuns să ne raportăm unii la alții în termeni de geopolitică, de interese și alte asemenea formule nu doar excesiv lumești, dar profund păguboase pentru ethosul Ortodoxiei. Iată de ce cred că sinodalitatea panortodoxă ne poate ajuta, sub inspirația Sfîntului Duh, să ieșim din această logică și să ne ferim mai bine de capcanele instrumentalizării politice la nivel local. Biserica lui Hristos se întrupează național, dar nu încetează să fie universală.

O altă învățătură de minte se referă la ceea ce am mai semnalat, dar care nu își pierde valabilitatea prin repetiție. Dimpotrivă. Revin așadar asupra lipsei de reflectare în dezbaterea teologică de la noi – la nivel academic, parohial și pastoral – a temelor care preocupă Ortodoxia timpurilor noastre. Chiar dacă ne interesează și chiar ne îngrijorează ce se petrece în comunitatea noastră locală, deschiderea către alte orizonturi geografice, culturale și sociale ne oferă șansa unor comparații utile. În plus, înțelegem mai bine, mai nuanțat, propriile probleme și provocări. Vocația universală a Ortodoxiei nu uniformizează particularitățile, dar cu siguranță le pune în contextul potrivit, adică ne ferește atît de exagerări, cît și de indiferență sau lipsă de solidaritate.

În fine, cîteva cuvinte despre cei care reclamă că, în Creta, a fost „vîndută“ Ortodoxia. Ei bine, fără a apela la un joc facil de cuvinte, nu poate fi vîndut ceea ce nu are preț. Mai mult, în Creta nu s-au întîlnit „proprietarii“ Ortodoxiei, ci ierarhii noștri, păstorii care ne îndrumă și pe care, nu de puține ori, nu îi ascultăm. Așadar, o bună receptare a sinodului panortodox ar trebui să înceapă cu introspecția: ce facem noi pentru ca identitatea ortodoxă pe care o clamăm să fie credibilă și să îi inspire și pe alții, de alte credințe sau de nici una? Nu cred că Ortodoxia trebuie apărată încălcînd limitele bunului-simț, agresiv, ci trăind-o, arătîndu-i prin viețile noastre, atît cît ne învrednicim, frumusețile. În rest, dezbaterea trebuie să continue și să ofere dovada că sîntem o Biserică vie.

Radu Preda este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.