Ziua a șaptea

Filip STANDAVID
10 iunie 2011
Ziua a șaptea  jpeg

Dragă L.,

Islandezii de la Cluj sînt ca niște prieteni pe care-i vezi rar, dar pe care-i aștepți cu nerăbdare. N-am fost de față cînd Dagur Kari a căștigat trofeul TIFF-ului cu uluitorul Nói albinói, dar îi cred pe cuvînt pe cei care-mi spun că omul părea sincer mirat că cineva i-a văzut filmul. Să mai și placă părea ceva SF. Cum procedează cu muzica (Björk, helloooo!!!), tot așa și cu filmul - plecați cu toată familia pe miriște și imposibil de ignorat.

Mi-am început ziua cu o comedie din competiție, urmuziană de-a dreptul, Aleea Regelui (Valdís Óskarsdóttir, Islanda, 2010). Întîmplările din film mi se par cu totul secundare prin comparație cu ansamblul personajelor. Ia de-aici: gemeni care nu seamănă neam și care păzesc toată ziulica singura trecere de pietoni, ca să "țină traficul sub control". Cuplu punk pacifist (ha!) care nu pare să se ocupe cu altceva în afară de fumatul "erburilor", în mașina eșuată într-un șanț (printre formațiile favorite - Kukl, una dintre escalele sus-numitei Björk). Cînd și cînd, li se alătură o bunică gen doamna cu butucul din "Twin Peaks" - numai că, fiind vorba de Islanda, butucul e înlocuit de o focă împăiată. Ș.a.m.d.

Umor de situație cît încape, chit că situațiile sînt un amestec de inutilități cosmice, individualism fără rost (toată lumea pare s-o ducă la fel de prost) și nonsensuri fără de sfîrșit. Ca orice comedie reușită, te emoționează taman cînd te-aștepți mai puțin.
 


În cu totul alt registru operează - tot în competiție - Vulcanul (Rúnar Rúnarsson, Danemarca, 2011). A venit la Cluj direct de la Cannes și bine-a făcut. Dramă pursînge, temă universală, meșteșug care nu trădează sub nici o formă un debutant în lungmetraj. Hannes e genul de om care, dac-ar sta la noi la bloc, ar sparge toate mingile copiilor. O știu și copiii lui, oameni în toată puterea, pe care-i surprinde vorbindu-l foarte de rău. Criza e declanșată de atacul cerebral al soției, una dintre acele eroine din viața reală care, indiferent de circumstanțe, au grijă de toată lumea din preajmă pînă cînd nu mai pot sta în picioare.

Filmul suprinde minuțios reacțiile și acțiunile celor care trebuie, de-acum înainte, să aibă grijă de biata femeie. Scenele se-nșiruie ca mărgelele pe ață (deși se cam îngrămădesc spre final), în acel reconfortant stil de cinema pe care l-au brevetat nordicii: montaj aproape imperceptibil, cadre-material de studiu (tablou peste tablou peste tablou; Îți iese de o expoziție, la o adică: "Familii în criză") și ritm domol care sporește tandrețea privirii în fiecare minut. Nu dau nimic în vileag dacă spun că deznodămîntul e cel așteptat, dar stai să vezi cum vine deznodămîntul și abia apoi discutăm serios.


Dramă de familie e și un alt film din competiție, Potopul (Guy Nattiv, Israel, Canada, 2010). Ce te faci cînd copilul autist pe care l-ai expediat într-un azil îți e brusc trimis înapoi, adolescent-belea în ochii băiatului mai mic? O altă poveste tandru-amăruie despre resorturile unei familii (ale oricărei familii), cu un "leading man" de cel mult 13 ani absolut extraordinar în persoana lui Yoav Rotman. Umblă deja vorba că ar putea prinde vreun premiu, iar vorba nu e lipsită de temei.


Au început și ZFR-urile (Zilele Filmului Românesc), prilej de mărturisire - la TIFF nu prea alerg după producțiile autohtone. Vreau să le rumeg pe îndelete, după ce vor fi intrat în cinematografe. Am fost prea tentat însă de Bucharestless, al lui George Dorobanțu (România, 2011). În mintea mea, se revendică de la capodopere mute precum Berlin - simfonia unui oraș sau Omul cu camera de filmat al lui Dziga Vertov: la limita dintre documentar și eseu. Oi fi ridicat eu ștacheta prea sus, dar Bucharestless nu m-a convins. Mi s-a părut prea lung, prea repetitiv, prea dezlînat. Dacă un necunoscător al orașului ar vedea filmul ar putea spune, de pildă, că e unul dintre cele mai pline de verdeață de pe pămînt. Or, vai de noi!, e atît de limpede că nu-i! Ideea e însă binevenită și necesară: Bucureștiul poate și trebuie să-și recîștige demnitatea, iar a-l privi atent - filmul e aproape mut, însoțit de muzică foarte potrivită - e mai mult decît necesar.

Recomandări bune avea și indianul Gandu (Kaushik Mukherjee, 2010), din proaspăta secție "Tinerețe Irosită". Sex, droguri (multe, foarte multe), frustrare adolescentină și muzică. Rock și-un pic de drum'n'bass. Glumițe meta-filmice. Montaj MTV, făcut parcă de cineva cu atenția unui copil de cinci ani. Plot, cum se zice, lax (citește: fără!). Pom lăudat pentru mine, experiment lăudabil pentru alții: ne-am ciorovăit nițel după proiecție. Un bine tot mi-a făcut - mi-a adus aminte de o trupă bună-bună, Asian Dub Foundation. Măcar atît.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.