Zgomotul tăcerii

29 aprilie 2011
Zgomotul tăcerii jpeg

Era ceva ciudat la ei. I-am văzut pe marginea peronului, aproape de şine. Un grup de patru tineri, o fată şi trei băieţi care gesticulau amplu. Mi-a atras atenţia faptul că se postaseră acolo, în buza gării, exact cînd speakerul anunţa că săgeata albastră urmează să intre în staţie “la linia unu” (sic). Au dispărut din raza mea vizuală, dar peste cîteva minute o văd din nou pe fată, făcînd triumfătoare cu o mînă băieţilor, în timp ce cu cealaltă ţinea strîns la piept cîteva cutii de bere. Zîmbetul i se lăţise pe toată faţa, iar băieţii i-au răspuns la fel. Abia atunci mi-am dat seama care era ciudăţenia. Deşi manifestările lor erau zgomotoase, nu se auzea nici un sunet. Erau surdomuţi.

Cu spectacolul Zero decibeli, regizoarea Ioana Păun pătrunde în lumea tăcută a celor ce nu aud prin cinci poveşti cu dublă perspectivă. Linişte de o parte, prejudecată şi intoleranţă de partea cealaltă. Societatea românească este crispată în faţa a tot ceea ce este altfel. Spectacolul alcătuieşte un index al reacţiilor viciate. În loc de înţelegerea nevoilor speciale ale surdomuţilor (de exemplu, să i te adresezi cu faţa pentru a-ţi putea citi de pe buze), milă (handicapul fizic este perceput ca o formă de retardare). În locul integrării sociale printr-o profesie liber aleasă, împingerea spre marginea societăţii, în zona cerşetoriei mascate. În locul unei vieţi normale, forţarea supravieţuirii. România se teme de diferenţe. E mai uşor să respingi decît să înţelegi. E mai comod să-ţi fie milă decît să ţii cont de nevoile celuilalt. Există un automatism al milei aşa cum există un automatism al respingerii. Normalii cu normalii, şi ceilalţi cu restul lumii. Singura problemă e că înţelegem lucruri diferite prin „normal”. Pentru un surdomut, să nu auzi e normal. Liniştea e regula, zgomotul (surprins de aparatul auditiv) e excepţia, una mai mult deranjantă decît folositoare din cauza uriaşei poluări fonice metropolitane. Şi aici intervine elementul surpriză al spectacolului. Ioana Păun localizează poveştile cu surdomuţi, cu problemele sociale cu tot, într-un Bucureşti scanat auditiv. De la zero decibeli la o sută de decibeli, agresiunea sonoră a oraşului este din ce în ce mai apăsătoare. Pînă la insuportabil. Bormaşina din apartamentul vecinului se aude de 300 de ori pe an. Zgomotul străzii atinge 40 de decibeli. Unul dintre actori locuieşte lîngă Aeroportul Otopeni. De cînd nu ai mai auzit liniştea? Trăim în sunete, nu mai putem percepe tăcerea altfel decît ca pe o lipsă, o anormalitate. Surdomutul nu percepe sunetele, un om „normal” nu mai percepe tăcerea. Fiecare cu deficienţa lui. Care e normal?
Zero decibeli arată încă o latură a României autosuficiente, obişnuită să respingă vulnerabilii (s-au făcut rampe pentru cărucioare la intrarea în instituţii abia după aderarea la Uniunea Europeană). Încă nu ne-a învăţat nimeni că mila e o formă de discriminare.

Poveştile surdomuţilor sînt surprinzătoare. Unul studiază la Conservator (da, ştim, şi Beethoven a fost surd) şi trece examenele pentru că profesoara îl consideră retardat, iar altul vrea să devină dansator, dar eşuează în ghearele mafiei vînzătorilor de căţeluşi de pluş şi brăţări cu Iisus, pe care îi găsiţi în trenuri sau autogări. Uneori, scriitura este stîngace (povestea hoţului care intră în apartamentul surdomutei), dar este salvată de actor (Alexandru Potocean). Două prestaţii atrag în mod special atenţia, Paul Dunca în rolul dansatorului ratat, înduioşător în inocenţa sa, şi sound designerul Sever Bârzan, care face live o hartă sonoră a Bucureştiului (beatbox).

Zero decibeli este al doilea spectacol al Ioanei Păun despre impactul sunetului asupra personalităţii umane, după Realtympanica, realizat la Londra, în care a studiat efectele acustice pe care le are asupra londonezilor  construcţia Parcului Olimpic.

Cu berea în braţe, surdomuţii din gară s-au urcat în tren. Veselia lor era pentru noi tăcere. Pentru ei, tăcerea eram noi.

Teatrul Foarte Mic
Zero decibeli
un spectacol socio-fonic de Ioana Păun

Text: Mona Bozdog şi Ioana Păun
Scenografia: Andrada Chiriac
Live sound mix: Sever Bârzan
Mişcare: Paul Dunca
 
Distribuţia: Mihaela Rădescu, Claudia Prec, Alexandru Potoceanu, Ştefan Lupu, Sever Bârzan, Paul Dunca

Foto: Andrei Pungovschi

Oana Stoica este jurnalist şi critic de teatru.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.