Vladimir & Austria = Love

21 august 2018
Vladimir & Austria = Love jpeg

Cancelarul își aranjează cravata, apoi își dă grijuliu părul „lins“ spre spate și așteaptă. Între automobilele... rușilor. E singur. La costum. Ca mai întotdeauna, atent și răbdător. Nu urlă ca Salvini. Doar sprîncenele i se mai încruntă ușor. Vrea să arate că el e cel care controlează situația. E sîmbătă, afară soare. 29 de grade la umbră. Urma să-l reîntîlnească pentru o scurtă discuție, conducăndu-l, așa cum se cuvine, pe oaspete spre Graz. Ceea ce s-a și întîmplat. În limuzina blidată a rusului au avut loc „discuții secrete“ timp de 30 de minute, conform cotidianului vienez Kurier. Agenda, cea obișnuită: Ucraina, Siria, relația UE – Rusia și politicile energetice, bineînțeles. Oaspetele, mic de statură (1,70 m), și-a îmbrăcat apoi sacoul bleumarin, care arăta impecabil și după dansul miresei, imortalizat pe prima pagină în cotidianul vienez Kronen Zeitung, cu titlul ironic „Doamnă Ministru, îmi permiteți?“ și a zburat să se vadă cu Angela. Frau Merkel îl aștepta la cină la Berlin.

Austria, calul troian?

Cancelarul austriac e Sebastian Kurz, n. 1986, cu 16 cm mai înalt decît Vladimir Putin. Ce „Austria, calul troian al rușilor în UE”, cum au scris unii, răutăcioși. Sînt doar tandrețuri văratece. Cancelarul a înțeles să dea și el un caracter semioficial venirii lui Vládimir Vladimírovič. Dacă tot rusul se declară într-o „vizită de lucru“ în Austria, la îndrăzneața și diplomatic neuzuala invitație a doamnei ministru. Că doar nu cumva să se gîndească cineva să-i impute costurile organizării austriece a prezenței înaltului oaspete, mobilizarea sutelor de polițiști în uniformă și în civil, tocmai colegei sale de guvern, de la externe. Care a mai achitat din surse proprii și costurile firmei private de securitate, masa și transportul oaspeților, tractat cabalin prin urbea locală. Aranjamentele florale dischisite, etc. Herr Sebastian, cancelarul austriac, e colegial și știe să se poarte. Musterbildlich, sau în limbaj diplomatic: comme il faut!

Nunta Karinei, umbrită de show-ul lui Vladimir

Vladimir și Sebastian, astfel ambii, oaspeți la nunta Karinei Kneissl. Putin, despotul curtenitor, i-a adus miresei un buchet mare de flori și zece cazaci. Au răsunat vocile grave ale Corul Cazacilor de pe Don, produs de export al Rusiei și a căror prezență este probabil și o ușoară ironie a oaspetelui față de eforturile împăciuitoare cu rezultate puțin notabile pînă în prezent ale diplomației Kariniene la Kiev. Îmbrăcați în costume tradiționale, au interpretat a cappella șlagăre internaționale. Bașii s-au auzit pînă departe. Chibiții, la mai puțin de cinczeci de metri de Putin, s-au bucurat. Putin, muzică și vreme bună. Turismul austriac a avut iarăși de cîștigat.

Karina e un nume care a inspirat Evenimentul Zilei, Flux24, România Liberă, etc. să scrie despre „uraganul Ka(t)rina“, cu referire la cam enigmatica vizită din iulie a distinsei doamne la București și discuțiile privind regimul extracției gazelor din Marea Neagră.

Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a declarat că „am discutat despre sursele de energie, despre gazoductul BRUA. Doamna ministru este specialist în domeniul energiei”.

„No pasarán”

I-am spus lui Andrei Bădin de la B1 TV că a face captatio benevolentiae este în fișa postului oricărui politician austriac responsabil. A-i i se reproșa un astfel de demers, este ridicol.

„No pasarán”, strigătul de luptă al soldaților francezi din Primul Război Mondial, a devenit apoi un slogan cunoscut al stîngii spaniole și amintește de Dolores Ibárruri, în celebra ei alocuțiune din 1936 de la radioul Madrid în apărarea democrației. Karin Kneissl, înțelege precis ce înseamnă aceasta.

Karina, acest „Kreisky feminin“

Austriecii, cunoscători mai profunzi ai personajului, au denumit-o cu un soi de respect, ironie și nostalgie sinceră... un „Kreisky feminin“. Fostul cancelar socialist (1970-1983) Bruno Kreisky a rămas pentru mulți „regele soare“ al social-democrației în vremurile ei bune și e folosit des ca „metru etalon“.

Un compliment astfel pentru Karin Kneissl, intrată în guvernul Kurz (ÖVP, partidul popular austriac) fără carnet de partid dar cu un pașaport politic al FPÖ-ului (partidul libertății), un soi de partid liberal, de dreapta, ciuca bătăilor mass-mediei cam de peste tot.

Kneissl e înaltă, îmbrăcată elegant, în straie tradiționale, vorbește șapte limbi străine bine, a publicat cărți, are păreri proprii și pertinente despre Orientul Mijlociu și nu numai și e ministru al guvernului de coaliție al cancelarului Kurz, începînd din decembrie 2017. Doamna are și ceva experiență diplomatică. A fost angajată a ministerului pe care acum a ajuns să-l conducă, după ce l-a părăsit – prin demisie – în urmă cu mai mult de un deceniu. Încearcă astăzi să readucă cumva Austria în centrul atenției. Măcar mediatic, reușitele au început să apară. Și la acest joc, rutinatul ex-spion Putin a fost probabil ceva mai ușor de convins. Mai ales că Austria o mai are și pe fosta ambasadoare a Vienei la Moscova, Margot Klestil-Löffler, înalt demnitar și „lobbyist” cu cele mai înalte fețe ale Kremlin-ului. Margot la însoțit pe Vladimir la nuntă.

Yankéii au lipsit

Vremurile în care americanii erau interesați de Austria, JFK o aducea pe Jacky la Viena și se rugau în Stephansdom, au trecut de mult. De precizat că în orășelul Gamlitz cu nici 4000 de locuitori din Stiria, o provincie austriacă, America nu a fost reprezentată. Și dacă cel mai puternic om al lumii nu a fost invitat și probabil oricum nu ar fi venit, în cazul în care s-ar fi gîndit cineva să-l invite, cocheta doamnă Kneissl, „ministru federal pentru Europa, integrare și externe al Austriei”, n. 1965, s-a mulțumit și cu următorul pe lista puternicilor vremii.

În ce măsură Europa sau integrarea vor avea de cîștigat din prezența lui Putin la Gamlitz, fără sacou și cu cravată roșie la masa Karinei Kneissl, cu vorbe ticluite în germană, greu de spus. Probabil că nu. Titlurile jurnalelor, au mărit tirajele. Like-urile lui Vladimir de acasă s-au înmulțit.

Just married

Tscheppe e numele localului tradițional unde Vladimir a dansat-o pe Karina. Ce priveliște superbă, dealurile viticole, ce azimut.  El în costum bleumarin, ochi albaștri, ea în costum popular, ochii, de un albastru deschis. Fotograful de la Kronen Zeitung a găsit unghiul necesar ca diferența de înălțime să nu fie stînjenitoare.

După 75 de minute, incluzînd și așteptarea stingheră a cancelarului, imago-ul țarului referitor la Austria ca personaj s-a zămislit sub forma unei dedicații olografe pe capota Volkswagen-ului tip „broscuță“, automobilul branduit de o firmă ce comercializează hrană pentru patrupezi și care a pus la dispoziție pînă și dozele de conserve goale, atîrnate, ca la carte, de eșapamentul mașinii... Vladimir Putin a scris propia manu cu marker roșu: „Cuplul căsătorit: Wolfgang și Karina”. Semnat: Vladimir Putin!

Și pentru cei ce se mai întreabă de ce a venit Vladimir la nunta Karinei? Despotul a îmbrățișat dedicația într-o enormă inimă cu un contur recognoscibil și ușor strîmb. Se grăbea, că-l aștepta Sebastian și apoi Angela la Berlin. Vă dați seama ce o să saliveze pisicile și cățeii daca „broscuța”, restaurată pentru plimbări de tip „just married“, va deveni poate chiar brandul respectivei firme?

Reverența

Postul rus de TV a difuzat imagini „necenzurate“, cu sunet original de la nuntă. Vládimir Vladimírovič la dreapta însurățeiilor, ascultînd ofițerul stării civile, toastînd într-o germană impecabilă („în Rusia se obișnuiește să se dea sfaturi și iubire cuplului căsătorit... „), fredonînd un șlagăr al anilor 70, datorat lui Udo Jürgens „17 Jahr, blondes Haar“ (17 ani, păr blond), cîntat de corul cazacilor în limba germană.

Reverența Karinei, în aplauzele celor prezenți care filmau de zor cu telefoanele, după valsul dansant la brațul lui Putin, durează cam 3 secunde, vezi https://on.rt.com/9cmp.

Vorba lui Mazuru Cînd am văzut dedicația lui Putin, de pe capota „broscuței”, m-am gîndit de îndată și nu știu de ce la ce mi-a spus Bogdan Mazuru, ambasadorul României la Viena, făcînd referire la cu totul altceva: „Les grands esprits se rencontrent”… Ca să-l parafrazez, mai puțin diplomatic, pe boemul Gheorghe Dinică: „Deh, țară mică (Austria), dar mesele (nu-s deloc) puține...

Alexandru Todericiu este analist politic.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.