Unu

28 mai 2012
Unu jpeg

La Sibiu plouă. Cine a mai fost la Festivalul Internațional de Teatru în anii trecuți știe că ăsta e unul dintre cele mai rele lucruri care se poate întîmpla. Deocamdată, cu toată toamna asta de vară, spectacolele de stradă nu s-au anulat. Oamenii se zgribulesc sub pelerinele de ploaie, dar entuziasmul rezistă. Plouă afară, plouă și pe scenele indoor. Sînt atît de multe spectacole în care plouă / se vorbește despre ploaie încît nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva ploaia de pe scenă a atras-o pe cea din oraș sau invers. Știm de la Vlad Mugur că pe scenă nimic nu este întîmplător și de la Andry Zholdak că o situație scenică poate genera efecte în realitate. Probabil nu este întîmplător nici faptul că cel bun spectacol din primele trei zile de festival a avut ca decor o... ploaie care nu a contenit decît pentru un  minut în aproape două ore de performance. Poate că tot ploaia i-a adus și Cristinei Flutur premiul de interpretare feminină de la Cannes (alături de Cosmina Stratan). Cert este că atunci cînd vestea a ajuns la teatrul din Sibiu, unde Cristina este angajată, ploua. Nu îmi mai amintesc dacă plouă în Viața cu un idiot, spectacolul în care am văzut-o prima dată pe Cristina Flutur, dar îmi amintesc una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste făcute pe o scenă: Soțul (Florin Coșuleț) se întoarce acasă cu o sticlă de lapte și o vede pe Soție (Cristina Flutur) sărutîndu-se cu Idiotul (Cătălin Pătru) în casa din sticlă. Bate la ușă cu disperare, din ce în ce mai tare, ținînd sticla de lapte în mînă, iar ea, de partea cealaltă, plînge în hohote. După un timp în care tensiunea se acumulează pînă la prefigurarea exploziei, replica ei cade dureros: Iubitul meu, iartă-mă, nu te mai iubesc. O declarație postfactum, sfîșietoare în inutilitatea ei. Soția ia chitara și cîntă cu Thom Yorke : I'm a creep/ I'm a weirdo/ What the hell am I doing here? / I don't belong here…. Soțul se lipește de ușă și își varsă laptele pe corp. În fundalul, Îngerul fumează o țigară.

Ploaia care taie respirația

Începutul Festivalului a fost încărcat cu lucruri bune ca bradul de Crăciun. Armin Petras aka Fritz Kater, cunoscut în România ca autor al piesei Vremea dragostei, vremea morții, montată la Sibiu de Radu-Alexandru Nica, a demonstrat cum dintr-un  joc minimalist, o ploaie interminabilă și muzica unei trupe rock germane  se face un spectacol de îți încremenesc gîndurile: Prințul Friedrich von Homburg după Heinrich von Kleist la Maxim Gorki Theatre Berlin. Drama lui Kleist, scrisă cu un an înainte să se sinucidă, studiază un mecanism psihologic delicat: o greșeală involuntară viciază rezultatul final? O victorie pe cîmpul de luptă obținută prin încălcarea unui ordin este anulată de acest fapt? Artizanul victoriei este în acest caz un erou sau un om supus greșelii? Eroismul anulează umanitatea?

Spectacolul lui Armin Petras are cea mai impresionantă scenografie văzută vreodată în teatru. O ploaie aburindă, răpăitoare, rece și nesfîrșită cade pe un practicabil în pantă care se termină cu un canal colector. Aproape două ore, actorii joacă sub ploaia asta într-o coregrafie precisă, frînturi de lumină surprind frînturi de mișcări și încremenirea bruscă (scene picturale cu compoziții de grup), realitatea/ oniricul sînt delimitate de perdeaua de apă, austeritatea jocului este perfect calculată, iar tensiunea se acumulează pînă la insuportabil, susținută de muzica celor de la Böhse Onkelz, un band rock acuzat de neonazism (acuzații respinse de membrii trupei, dar fără rezultat). Ploaia se asociază cu războiul într-o sugestie naturalistă, se simt mîzga, frigul, neputința și disperarea soldatului din conflictele tuturor vremurilor. De altfel, singurul moment în care ploaia se oprește este cel al păcii, una efemeră. Un singur minut de respiro. Coșmarurile Prințului sînt și ele marcate de război, în proiecții alb-negru, cu imagini patinate din primul război mondial sau de la Hiroshima, chipuri fără expresie ale soldaților sau parada unor victorii fără glorie. În această cadență tensionată, prințul refuză să-și asume nesupunerea, moartea îl transformă în erou, iar nemurirea i se consfințește printr-o statuie. Încremenit în ploaie, cu spatele la public, refuză să iasă din scenă. În ciuda aplauzelor insistente, personajul a continuat să țină captiv actorul. O parte din public a rămas vreo zece minute în sală așteptînd ruperea convenției. Dar ploaia a continuat să cadă, cu un abur rece, iar statuia eroului a fost în final scoasă din scenă de un actor. S-a aplaudat din nou, îndelung, dar ploaia tot nu s-a oprit pînă cînd ultima persoană civilă nu a părăsit sala. Armin Petras știe să prelungească spectacolul în realitate și nimic nu îl poate face să renunțe la asta. Modul în care și-a construit propria dublă identitate performativă confirmă această ipoteză. Cunoscut ca regizor sub numele (real) de Armin Petras și ca dramaturg sub pseudonimul Fritz Kater, el refuză constant să recunoască această dedublare. Prezent la Sibiu și chestionat cu insistență asupra acestei părți din biografia sa, Armin Petras a susținut că cei doi nici măcar nu se cunosc. De aici, un întreg scenariu (regizorul primește textele dramaturgului prin poștă, nu le apreciază prea mult prin urmare operează tăieturi adînci). Convenția nu este niciodată încălcată și Armin Petras își duce performance-ul pînă la capăt, cu prețul iritării publicului care așteaptă o ieșire din acest mecanism spectacular. Petras știe însă că în momentul în care ar accepta dubla identitate, spectacolul s-a terminat.

Maxim Gorki Theater Berlin
Prinţul Friedrich von Homburg
de Heinrich von Kleist
Regia: Armin Petras
Scenografie: Katrin Brack
Costume: Bea Molnár
Video: Chris Kondek
Cu: Sandra Bayrhammer, Susanne Böwe, Andreas Haase, Robert Kuchenbuch, Peter Kurth, Gunnar Teuber
 


 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.