Un glonț pe la urechea NATO

4 aprilie 2019
Un glonț pe la urechea NATO jpeg

E clar, există o oarecare frustrare europeană la adresa britanicilor, mulți considerînd Brexit-ul un proces dăunător Uniunii Europene. În acest caz, aniversarea de azi, 4 aprilie, cînd se fac 70 de ani de la înființarea NATO, va mai atenua din resentimente. Și aceasta pentru că Marea Britanie este un fel de moașă a Alianței care în prezent constituie baza structurii de securitate europene.

NATO este rezultatul unui lobby eficient al britanicilor pe lîngă americani pentru a-i determina să se implice în apărarea Europei occidentale. După cel de-al doilea război mondial, americanii se confruntau cu veșnica lor problemă de după o implicare armată: ce mai căutăm noi aici? Europenii le simțeau frămîntarea, dar în același timp se temeau de perspectiva unei recrudescențe a militarismului german – o problemă mai veche – și de proximitatea și agresivitatea Uniunii Sovietice – o problemă mai nouă. După război, americanii nu puteau fi lăsați să plece oricum din Europa. Și astfel a luat naștere NATO, ca o formulă de asociere a Statelor Unite în cazul în care primejdiile menționate ajung la un stadiu acut pentru Europa occidentală. De aici și binecunoscuta descriere a Alianței făcută de primul ei secretar general, Lord Ismay, principalul consilier militar al lui Winston Churchill din timpul războiului: „The purpose of the NATO was to keep the Americans in, the Russians out and the Germans down” („Rolul NATO a fost să-i țină înăuntru pe americani, afară pe ruși și jos pe germani”). La rîndul lor, americanii s-au lăsat convinși tocmai de argumentul că europenii trebuiau lăsați cu niște instrumente de supraviețuire pe un continent devastat de război și supus presiunii sovietice. Un instrument (cel economic) s-a numit Planul Marshall, celălalt a fost NATO. Ambele mașinării au fost construite rapid, dar în cazul NATO cheia nu a intrat în contact decît un an mai tîrziu, cu ocazia războiului din Coreea, pe care occidentalii l-au crezut, în mod eronat, un preludiu al unei atac sovietic în Europa occidentală.

Dar pledoaria ministrului de externe britanic Ernest Bevin pentru NATO – sau, cum a numit-o el la acea vreme, o „Uniune Occidentală Europeană” – a fost și rodul unei transformări a politicii britanice de securitate. După cum a remarcat istoricul britanic Tony Judt, britanicii au realizat după război că securitatea lor este strîns legată de cea a continentului. Dacă economic, comercial, monetar sau fiscal, britanicii puteau ignora Europa continentală, din punct de vedere militar ei erau strîns legați de ea. Actualitatea acestei constatări e probată de Brexit-ul zilelor noastre, care pune sub semnul întrebării o serie de politici comune, dar nu și pe cea de securitate. E adevărat, pentru britanici amenințarea a venit de pe continent, ca și în primul război mondial. Dar Londra și ceilalți semnatari au conceput NATO de la început și ca o alianță de valori. Este ceea ce a auzit și Bucureștiul, în urmă cu aproximativ 20 de ani, cînd i se explica același lucru în timpul negocierilor de aderare la NATO.

Greutatea acestor valori s-a văzut în mai puțin de zece ani de la înființare. Nu doar că nu au mai fost ținuți „down”, dar germanii au fost primiți în NATO. Nu toți, ci numai cei ce optaseră pentru sistemul democratic occidental – și anume germanii din Republica Federală. Cooptarea germanilor occidentali în 1955 a precipitat crearea Pactului rival de la Varșovia, format din țările comuniste și dominat de URSS. Este interesant însă cum au evoluat lucrurile de atunci. După fiecare război mondial, țările occidentale au impus restricții privind cheltuielile militare germane. Astăzi însă, SUA îi reproșează Germaniei că nu cheltuiește suficient pentru înarmare. Sînt notorii acuzațiile lui Donald Trump că europenii nu își țin promisiunea de a aloca apărării 2% din PIB-ul național anual. În vreme ce SUA au cheltuieli militare de 3,5% din PIB, Germania alocă pentru armată doar 1,2%. Aceasta face ca cheltuielile bugetare militare americane să fie de 15 ori mai mari decît cele germane și să constituie peste 70% din bugetul de apărare al tuturor țărilor NATO. Dar e adevărat că dacă țările membre NATO cu excepția SUA ar aloca pentru apărare, așa cum insistă Trump, 2% din PIB, bugetul lor militar nu s-ar majora decît cu 15% față de actuala alocare. Astfel că adevăratul impact asupra NATO nu ar fi produs de majorarea componentei europene, ci de situația în care Statele Unite s-ar mărgini la cheltuieli militare de 2%, să zicem, în loc de 3,5% din PIB. Frustrarea administrației americane de azi, focusată pe Germania, amintește de cea britanică de la sfîrșitul anilor ‘50 – începutul anilor ‘60, cînd Germania lua economic avînt, în vreme ce Londra gîfîia sub datoriile victoriei. „Desigur, dacă reușim să pierdem două războaie mondiale, să ni se șteargă toate datoriile, să fim scutiți de toate obligațiile externe și să nu mai menținem trupe în afara țării – atunci am putea ajunge la fel de bogați ca germanii”, a spus cu năduf premierul Harold Macmillan al Marii Britanii din acei ani.

Dacă e să dăm crezare unui episod povestit de Bob Woodward în cartea sa Frica. Trump la Casa Albă, interogarea existențială la care Washingtonul a supus NATO după cîștigarea alegerilor prezidențiale americane de către candidatul republican a fost într-adevăr ca un glonț care a trecut periculos de aproape de Alianță. Woodward povestește că la începutul lui 2017 președintele i-a convocat pe generalii americani cu funcții executive în noua administrație pentru a aduce argumente pro și contra menținerii SUA în NATO. Șeful de stat-major al Consiliului Securității Naționale, generalul-locotenent Keith Kellogg, s-a prezentat cu discursul negativ lansat inițial de Trump, potrivit căruia după prăbușirea Uniunii Sovietice, NATO e o organizație depășită. La aceasta, s-a adăugat rapid și argumentul alocațiilor insuficiente ale europenilor pentru apărare. De partea cealaltă, generalul Joseph Dunford, comandatul cu cel mai mare rang în armata americană, ar fi răspuns că dimpotrivă, Alianța nu ar trebui desființată în condițiile în care națiuni europene precum Polonia se simțeau amenințate de invaziile lui Putin în Crimeea și estul Ucrainei. Lui i s-a alăturat și ministrul de atunci al apărării Jim Mattis, care a spus că Rusia nu are nicio șansă să cîștige un război cu NATO – și implicit cu Statele Unite. Trump s-a arătat în cele din urmă convins de argumentele ultimilor generali, cu condiția rezolvării problemei banilor. „Atunci poți să păstrezi NATO”, i-a spus el lui Mattis, „dar vei deveni colectorul de taxe”.

Istoricul britanic Eric Hobsbawm arăta cît de ironic i se părea faptul că Uniunea Sovietică și-a scăpat propriul dușman, democrația liberală europeană, din ghearele lui Hitler – dușman care patru decenii mai tîrziu avea să o îngroape, cu ajutor substanțial american. Să fi venit acum rîndul NATO de a fi salvată de Rusia lui Putin, mai exact de agresivitatea ei, care a furnizat Alianţei un nou sens în era postsovietică? Episodul povestit de Woodward sugerează tocmai acest lucru. În acest caz, ne găsim într-o situaţie în care Rusia salvează NATO dintr-un nefericit friendly fire.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.                  

Foto: Germania aderă la NATO în 1955, acțiune care a condus la apariția Pactului rival de la Varșovia. Sursa: Wikimedia/ Bundesarchiv.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.