The Piano Book cu Lang Lang

The Piano Book cu Lang Lang jpeg

O super-vedetă a muzicii clasice, pianistul chinez Lang Lang nu a mai cîntat prea des în ultimii 2-3 ani, cum de altfel, nici nu a mai înregistrat niciun disc nou. Muzicianul a suferit o tendinită la mîna stîngă și a fost nevoit să ia o pauză de la pian.

Așa că s-a dedicat cu precădere profesoratului. Lang Lang se ocupă, de altfel, de o fundație ce-i poartă numele și care are în vedere promovarea tinerilor talente: organizează cursuri, organizează evenimente dedicate strîngerii de fonduri pentru susținerea muzicii culte, desfășoară acțiuni menite să-i ajute pe copiii bolnavi sau să aducă muzica cultă în comunități defavorizate, mai ales din zone rurale.

Lang Lang este implicat direct în acțiunile fundației sale; există numeroase filmări pe youtube cu Lang Lang predînd pianul unor tineri muzicieni (în care putem remarca și că nu-și mai folosea mîna stîngă deloc în ultimii ani).

Lang Lang va împlini pe 14 iunie 36 de ani; viața sa s-a desfășurat într-un ritm amețitor pînă astăzi, s-ar putea spune că a trăit deja două  vieți cînd te uiți la realizările sale.

A început studiul pianului la 3 ani; nu avea decît 5 ani cînd a participat la primul concurs și a susținut primul recital. La 9 ani a dat concurs de admitere la Conservatorul din Beijing, dar a fost respins, pe motiv că nu are talent! Nu s-a descurajat (a contribuit mult la asta și o partitură de Mozart pe care o îndrăgea în mod deosebit). De la 12 ani, începe să devină cunoscut la nivel național în China, la 15 ani își părăsește țara natală, pentru a studia la celebrul institut Curtis din Philadelphia. Iar la 17 ani și-a început cariera internațională de cel mai înalt nivel: concerte pe cele mai importante scene, cu orchestrele de renume ale lumii, discuri premiate, isterie în rîndul fanilor, în special în Asia. Unii l-au privit cu neîncredere: era neverosimil să existe un pianist asiatic cu asemenea succes. Nu am avut șansa să-l ascultăm în România, ar fi trebuit să vină la ediția din 2017 a festivalului Enescu, însă starea mîinii sale stîngi l-a făcut să anuleze acel recital. Eu l-am ascultat în cadrul unui concert transmis live în cinematografe din întreaga lume și am înțeles pe deplin care este sursa magnetismului său: nu doar o tehnică impecabilă, care parcă depășește limitele obișnuitului uman, dar și o trăire explozivă a muzicii. Lang Lang știe să transmită emoție, iar pentru publicul de astăzi, acest lucru este primordial; aș spune că întotdeauna a fost primordial ca artistul să trezească emoție în publicul său, pentru că dincolo de orice, muzica este, în primul rînd, emoție.

Din cauza tendinitei de la mîna stîngă, Lang Lang nu a mai înregistrat niciun disc nou în ultimii trei ani – ultimul său disc, New York Rhapsody, apăruse în 2016 la casa Sony. Între timp, Lang Lang a ales să renunțe la colaborarea cu casa Sony și a revenit din 2017 la Deutsche Grammophon, de unde plecase în 2010.

Iar în 29 martie 2019, a apărut primul disc rezultat în urma noii colaborări dintre Lang Lang și Deutsche Grammophon: The Piano Book, album cu două discuri, difuzat în premieră la Radio România Muzical pe 1 aprilie 2019.

The Piano Book este o mărturie despre anii cînd Lang Lang nu a putut cînta la pian și s-a dedicat profesoratului: cuprinde o colecție de miniaturi care sînt abordate, de obicei, de micii pianiști sau pe care Lang Lang le sugerează elevilor săi să le abordeze. Este un album pe care Lang Lang îl dedică tuturor pianiștilor – mai mici și mai mari, parte dintre piese l-au inspirat pe însuși Lang Lang să se facă pianist.

Într-o lume în care rolul educației de calitate mi se pare că este din ce în ce mai mare, albumul lui Lang Lang mi se pare un cadou prețios. A pleda pentru educația de calitate este primordial și mă bucur că Lang Lang a înțeles perfect cît de important este pentru toți profesioniștii din muzica clasică să acționeze pentru a convinge și generațiile viitoare că acest tezaur al umanității, muzica clasică, trebuie să fie protejat. Și nu poate fi protejat decît pregătind temeinic noi generații de interpreți, compozitori și ascultători.

Ce se poate asculta pe acest album? Piese celebre, dar și piese pe care nu prea le găsim, de obicei, pe discuri, pentru că sînt abordate în faza de învățare a pianului. Muzică clasică, dar și extrase din coloane sonore ale unor filme recente și muzici tradiționale. Piese care au intrat aproape în folclor, cum sînt Variațiunile de Mozart pe tema Ah, vous dirai-je, maman, piese care emoționează pînă la lacrimi, cum este o transcripție după Nimrod din Variațiunile Enigma de Elgar. Nu lipsesc nici Fur Elise de Beethoven, nici Preludiul în Do major din caietul I al Clavecinului bine temperat de Bach.

Regăsim și un Lang Lang un pic schimbat față de cum îl știam: încă mai atent la detalii, cu mai multă maturitate în interpretare. La fel de impetuos și sensibil, cu sufletul pus pe tavă.

Dacă vreți să vă apucați să cîntați la pian, dacă aveți copii care studiază pianul sau dacă, pur și simplu, aveți nevoie de un playlist de aproape 2 ore cu muzică de pian inspiratoare, The Piano Book cu Lang Lang este o recomandare de neratat. Un mare pianist și o deviză care ar trebui să ne anime pe cît mai mulți: “Muzica ne face viața mai frumoasă. Vindecă, unește, inspiră și ne face oameni mai buni. Muzica este puternică. Vreau ca fiecare copil să aibă acces la experiențe muzicale inspiratoare”.

The Piano Book poate fi ascultat pe site-ul Radio România Muzical, pe platformele de streaming (de tip Spotify). În format fizic, se poate comanda pe site-ul www.deutschegrammophon.com.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.