Sănătate la ghișeu

2 mai 2018
Sănătate la ghișeu jpeg

Atenți – cum e poate și firesc – la calitatea actului medical și la controversele privind salariile din sistemul sanitar, pierdem probabil din vedere o altă evoluție din domeniul serviciilor medicale de stat: birocratizarea. În ultimii ani, fenomenul a luat amploare și în buna tradiție locală, oalele se sparg tot în capul contribuabilului – asiguratului sau pacientului, în cazul nostru.

De pildă, dacă ajungi în situația de a beneficia de un serviciu medical, nu mai contează că ai card de sănătate valid; policlinica susține că are nevoie de o dovadă suplimentară că ești asigurat. De parcă dovada nu s-ar putea găsi în baza ei de date și de parcă nu ea ar trebui să fie cea care să se îngrijească de actualizarea propriei baze de date. De aceea, cu o senină dezinvoltură, policlinica îi cere pacientului să dovedească faptul că e asigurat cu plata contribuțiilor la zi. Cu alte cuvinte, pacientul trebuie să se deplaseze la serviciu și să aducă dovada, bineînțeles, ștampilată. Aici apare și o contradicție: pacientul, prin definiție, e de cele mai multe ori bolnav, căci de aceea a și ajuns la doctor; cum se poate el deplasa pentru „dovadă”?!

Sau, ajungi în situația de a avea nevoie de concediu medical. Se naște automat necesitatea unei întregi corespondențe între firma unde ești angajat și policlinică. „Curierul” este, desigur, tot bolnavul, care în mod normal ar trebui să stea la pat. Iar dacă într-adevăr bolnavul nu se mai poate deplasa deloc – adică să ducă la serviciu, în concediu medical fiind, certificatul medical, (desigur, ștampilat cu „ștampila rotundă”), sistemul a inventat o instituție ajutătoare. Se cheamă „aparținătorul”. Fiecare pacient, se presupune, este dator să aibă un „aparținător” care să îi facă bolnavului toate aceste comisioane. Soția, băiatul, nepotul, vecinul, cineva trebuie să fie „aparținător”. Sistemul presupune apoi că „aparținătorul” este la dispoziția lui și își poate lăsa baltă toate activitățile pentru a-i rezolva problemele birocratice. E faza la care sistemul devine înțelegător; dacă o ștampilă nu poate fi pusă decît cu bolnavul de față, sau o hîrtie nu poate fi eliberată decît pacientului, sistemul poate închide ochii și îl lasă pe „aparținător” să acționeze în locul pacientului. Iar „aparținătorul” acum, e logic, trebuie să își manifeste recunoștința.

Sau povestea distribuirii cardului de asigurat al sistemului de sănătate, care nu s-a încheiat odată cu perioada de început, a lansării, cînd se crease o harababură totală între medici, instituții, asigurați și autorități. Acum, spre surprinderea probabil a sistemului, apar mereu asigurați noi, respectiv persoanele care fac 18 ani. Se pare că sistemul îi tratează pe toți ca fiind neasigurați; sarcina de a dovedi contrariul îi revine tot pacientului. De exemplu, elevul care a devenit student și capătă astfel automat și calitatea legală de asigurat trebuie să demonstreze că e student. E de făcut vestitul drum cu „dovada”, de la o instituție la alta. Sistemul nu poate coresponda cu alte instituții așa încît noua calitate să se regăsească în baza lui de date, trebuie călărit puțin noul asigurat, așa, ca de bun venit.

Acest suveran transfer asupra contribuabilului / pacientului / clientului / asiguratului al unor sarcini care să compenseze lipsa de organizare a sistemului este o meteahnă generală a funcționărimii din România. Sistemul medical și-a însușit-o și el, în mod natural. Ba mai mult, o formă de birocratizare cîștigă mai nou teren și în actul medical propriu-zis. Medicii de familie pun mîna din ce în ce mai puțin pe pacienți. Au ajuns în multe cazuri simpli dispeceri pentru medicii specialiști, la care îi îndrumă pe bolnavi. Sau fac activitate funcționărească, de pildă prelungesc valabilitatea rețetelor compensate pentru pensionari. Iar dacă ajungi la un medic specialist, de multe ori nici acesta nu consultă, nu discută cu pacientul, nu provoacă „o anamneză” a simptomelor ca să contureze un diagnostic. Primul lui reflex e să trimită pacientul la raze și apoi „mai vedem noi”. „Sănătate la ghișeu” – este noul concept al sistemului de stat sanitar-funcționăresc din România.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.