Șah şi sumo

21 martie 2016
Șah şi sumo jpeg

La Moscova, aşa-numitul turneu al candidaţilor la şah tocmai a trecut de jumătate. Cîştigătorul ar urma să joace în toamnă un meci pentru titlul mondial cu deţinătorul acestuia, norvegianul Magnus Carlsen. Deşi organizatoare, Moscova nu mai are în șah influenţa de odinioară, din perioada sovietică. Preşedintele (autosuspendat) al federaţiei internaţionale de şah trece drept un apropiat al lui Vladimir Putin, dar titlul suprem nu a mai intrat de zece ani în posesia unui rus sau a unui șahist dintr-o fostă republică sovietică. Dintre candidaţii din turneul moscovit doar doi sunt ruşi, Peter Svidler şi Serghei Karjakin, ultimul schimbîndu-şi cetăţenia ucraineană pe cea rusă după anexarea Crimeii de acum fix doi ani. În rest, în competiţie s-au calificat indianul Viswanathan Anand, armeanul Levon Aronian, olandezul Anish Giri, Veselin Topalov din Bulgaria şi doi americani, Fabiano Caruana şi Hikaru Nakamura.

Şahul nu e singurul sport individual aparent intrat in zodia globalizării. Coincidenţa face ca în acelaşi timp cu turneul de la Moscova să fie în plină desfăşurare, la Osaka, şi Haru Basho, turneul de primăvară al luptătorilor profesionişti de sumo. Pînă la victoria lui Kotoshogiku din ianuarie anul acesta, şi japonezii au traversat zece ani deşertici, în care nu au avut niciun rikishi în stare să cîştige Cupa Împăratului. Ca să nu mai spun de titlul suprem în sumo, yokozuna (în traducere “Mare Campion”), pe care niciun japonez nu l-a mai luat de la începutul deceniului trecut, de pe vremea celor doi fraţi din Tokyo, Takanohana şi Wakanohana.

Primul înţeles al globalizării sumo-ului se referă la dominaţia mongolă. După ce americanii, mai exact hawaii-enii Akebono şi Musashimaru, au spart monopolul japonez asupra titlului de yokozuna, au intrat în joc mongolii, prin marele lor campion Asashoryu. După epoca acestuia, federaţia de sumo controlată de japonezi nu a mai avut ce face şi a mai acordat trei titluri de yokozuna, toate pentru rikishi proveniţi din Mongolia: Hakuho, Harumafuji şi Kakuryu.

Dar sunt şi destui rikishi de top care nu sunt nici japonezi, nici mongoli, nici americani. Spuneam de bulgarul Veselin Topalov (născut la Ruse, peste Dunăre de Giurgiu) care joacă acum în turneul de la Moscova şi care a şi fost campion mondial la şah, în 2005. Ei bine, bulgarii au şi luptători de sumo remarcabili. Kotooshu (Koto-, numele școlii de sumo din care face parte și ōshū, care în japoneză înseamnă Europa) alias Kaloyan Stefanov Mahlyanov din Veliko Tîrnovo, a făcut istorie în 2008 cînd a devenit primul european care a cîştigat Cupa Împăratului la sumo. Iar în turneul de acum de la Osaka, tradiţia bulgărească a sumo-ului e dusă mai departe de un alt greu, Aoiyama (în japoneză “Muntele Albastru”), de 200 de kilograme mai exact, pe numele său de buletin Daniel Ivanov.

Am căutat, pe internet şi prin discuţii cu persoane avizate, un român-rikishi, dar nu am găsit. Românii sunt mai degrabă practicanţi de alte sporturi de contact, de exemplu cele din categoria jiu jitsu. Am găsit în schimb un rikishi ceh, Takanoyama, născut Pavel Bojar, în Cehia existînd vreo zece cluburi de sumo. Plus un luptător din Estonia, Baruto (în traducere din japoneză “de la Marea Baltică”), care a cîştigat şi el Cupa Împăratului în 2012. Ambii sunt în prezent retraşi din activitatea competiţională, dar la Haru Basho 2016 participă alţi rikishi non-japonezi: Tochinoshin si Gagamaru din Georgia, rusul Amuuru (nume adaptat de la fluviul Amur din estul Siberiei, din a cărui regiune provine) sau Kaisei din Brazilia.

Performanţele unor astfel de sportivi sunt cu atît mai remarcabile cu cît au de schimbat multe lucruri în viaţa lor pentru a ajunge luptători de sumo, începînd cu numele, mentalitatea şi dieta şi continuînd cu ţara. Căci pentru a intra într-o şcoală serioasă de antrenament, aspiranţii la o carieră în sumo trebuie să se mute în Japonia, unde sunt organizate marile turnee. Topalov sau Anand nu au făcut asemenea schimbări ca să ajungă campioni în şah; pe lîngă talentul înnăscut, lor le-a fost probabil de ajuns o conexiune trainică la Internet.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Bulgarul Kotooshu primește trofeul Cupa Împăratului după cîștigarea turneului de sumo din mai 2008, Morio/Wikimedia Commons.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.