Revoluția ungară după Judt

23 aprilie 2018
foto1 jpg jpeg

Precum balenele, şi cărţile comunică între ele, în limbajul lor, de la distanţe neghicite. Numai să ştii să te scufunzi şi să le-asculţi, chiar dacă nu înţelegi tot de la început. Scriam în Dilema că în biografia lui Hruşciov, istoricul William Taubman a sugerat că revoluția ungară din 1956 a avut șansa ei, nefructificată pe parcursul evenimentelor. În volumul său dedicat istoriei secolului XX, Tony Judt pare de altă părere și emite teoria celor trei etape ale revoltei antisovietice ungare: revoluție nedemocratică (contrarevoluție) în cadrul sistemului, revoluție democratică în cadrul sistemului, revoluție democratică în afara sistemului. Toate cele trei etape au fost parcurse de Imre Nagy, dar cînd acesta a ajuns la cea de-a treia, sovieticii au pus piciorul în prag. Există aşadar, după Judt, un punct obiectiv, invariabil la evenimentele externe sau la pulsiunile lui Hruşciov, care o dată atins a determinat din interior soarta revoluţiei ungare. Acel punct este momentul la care Nagy anunţă sfîrşitul rolului dominant al partidului comunist şi permisiunea reactivării partidelor politice existente în 1945. Este borna care semnala sfîrşitul unui sistem şi intrarea pe teritoriul unui alt sistem.

La Budapesta, în 1956, în plină bătălie a tancurilor, s-a mai dat şi lupta pentru semantica evenimentelor. La început, partidul comunist maghiar a spus că se confruntă cu o contrarevoluţie. Oamenii aveau mici motive punctuale de nemulţumire, justificate, încă „tovărăşeşti”, dar revolta lor a fost confiscată de elementele care doreau răsturnarea regimului. Şi Imre Nagy părea de aceeaşi părere atunci cînd, numit premier de avarie, a decretat starea marţială. Apoi însă, în cadrul partidului, ideea că de fapt oamenii spuneau chiar ce simţeau şi că doreau o reformă autentică a sistemului patronat pînă mai ieri de personaje precum Mátyás Rákosi şi Ernő Gerő a luat avînt din ce în ce mai mare. La ea s-a convertit cu destulă lejeritate şi şeful guvernului. Ba mai mult, şi sovieticii erau gata să accepte o asemenea interpretare. Practic, pe baza unei idei similare s-a realizat şi armistiţiul din Polonia, perfectat cam în acelaşi timp. Dacă sovieticii au închis ochii la o „cale poloneză” de construcţie a socialismului, de ce n-ar fi făcut la fel şi la „o cale ungară”? Dar iată însă că ungurii au mers şi mai departe. Pretutindeni în Ungaria răsăreau comitete independente de conducere, în afara partidului comunist. În întreprinderi, în sindicate, în fel de fel de ligi şi asociaţii oamenii se detaşau de partid şi gustau din forme de organizare şi conducere independente. După Hannah Arendt, acesta a fost momentul culminant al revoluției ungare. De aici şi pînă la permiterea multipartidismului nu era decît un pas. Pe care revoluţia l-a făcut, şi sub presiunea ei, la scurt timp apoi, şi vechiul comunist Imre Nagy. Este etapa în care Moscova a spus „stop” şi a retrimis tancurile pe străzile Budapestei. Cu cuvintele lui Judt: „În ochii comuniştilor, adevăratul pericol reprezentat de Nagy nu era nici liberalizarea economiei, nici relaxarea cenzurii. Chiar şi declararea neutralităţii ţării, deşi receptată la Moscova drept «provocatoare», nu a dus la căderea lui Nagy. Ceea ce Kremlinul nu a putut ierta a fost abandonarea de către partidul ungar a monopolului puterii, a «rolului conducător» al partidului (ceva ce Gomułka în Polonia a avut grijă să nu permită niciodată). O asemenea abatere de la practica sovietică reprezenta mica nuanţă care ar fi deschis calea pierzaniei pentru orice partid comunist din întreaga lume. Iată de ce liderii comunişti din toate statele satelit au fost aşa de repede de acord cu decizia lui Hruşciov de a-l îndepărta pe Nagy” (traducere a autorului din Tony Judt, Postwar. A History of Europe Since 1945, Penguin Books, 2005, p. 320).

Ar mai fi două contribuții cred revelatoare ale lui Judt la perspectiva asupra revoluției ungare de la 1956. Prima ar fi despre apetența lui Hrușciov pentru reformă, exprimată prin criticile la adresa lui Stalin. Chiar și dacă la Hrușciov ar fi fost vorba de o înclinație naturală către revizuirea moștenirii lui Stalin, argumentează istoricul englez, existau și circumstanțe externe pentru o raportare critică la stalinism. Judt scrie că Lavrenti Beria, șeful poliției secrete, a fost de fapt primul care a vorbit de destalinizare după moartea liderului sovietic în 1953. Beria a fost cel ce a pus capăt proceselor din absurdul „complot al doctorilor”, a eliberat cîțiva prizonieri din Gulag și a inițiat unele schimbări reformiste în țările satelit, inclusiv în Ungaria, unde l-a tras pe linie moartă pe Mátyás Rákosi și l-a promovat pe Imre Nagy. A urmat însă arestarea și executarea lui de către colegii din Prezidiul sovietic iar mai tîrziu Hrușciov s-a desprins drept primus inter pares în cadrul conducerii colective de la Kremlin. „Hrușciov nu a avut de ales decît să urmeze calea deschisă de Beria”, scrie Judt, care adaugă: „Moartea lui Stalin, survenită după mulți ani de represiune și sărăcie, a dus la proteste masive și la nevoia de schimbare”.

Judt analizează și efectele revoluției ungare, sau mai degrabă efectele înăbușirii ei sîngeroase. Remarca lui de bază este că după episodul tancurilor din Budapesta, charisma revoluționară a comunismului se compromite iremediabil. Spre uimirea simpatizanților, mai ales a celor din occident, comunismul dovedește că poate fi la fel de reacționar ca orice sistem burghez pe care obișnuia să îl abhore pe cînd nu era la putere. Discursul secret al lui Hrușciov a oferit celor ce încă mai încercau să se agațe de mitul comunist iluzia unui purități revoluționare leniniste, în ciuda greșelilor lui Stalin. Dar după ce și modelul „reformat” sovietic s-a prăbușit odată cu intrarea tancurilor în Budapesta, mai arată Judt, încrederea oamenilor s-a pierdut definitiv. Partidele comuniste occidentale au suferit o hemoragie masivă a membrilor, mai ales a celor tineri și educați. În Ungaria, populația și regimul ajung la un compromis: oamenii nu mai pun la îndoială monopolul partidului comunist iar acesta în schimb permite o „limitată, dar reală” liberalizare economică. „Nimeni nu mai era întrebat dacă mai crede în partidul comunist, cu atît mai mult în liderii săi; și toți în schimb se abțineau de la manifestări de opoziție. «Gulaș-comunismul» rezultat a stat la baza stabilității Ungariei din anii următori”, mai scrie Tony Judt.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Manifestanți la revoluția antisovietică din Ungaria, octombrie 1956. Sursa: Fortepan/Nagy Gyula.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.