Revista Civic Arena

Valentin BURADA
1 iulie 2014
Revista Civic Arena jpeg

Europa trece prin cea mai grea recesiune din anii 30 şi pînă în prezent. În astfel de momente, cînd stabilitatea economică este afectată apar şi efecte sociale, printre care, din nefericire se numără şi creşterea intoleranţei, a rasismului şi xenofobiei, care alimentează şi sînt la rîndu-le hrănite de ascensiunea formaţiunilor politice populiste şi extremiste. Un simptom al acestor fenomene este discursul urii.

Recent apăruta publicaţie Civic Arena are ca temă în primul său număr tocmai discursul urii. În deschiderea revistei, ambasadoarea granturilor SEE şi norvegiene, Ingrid Schulerud accentuează un mesaj cheie al revistei: “cuvintele contează”.

Linia dintre discursul urii şi libertatea de expresie este marcată de către Bridget O’Loughlin, directorul de campanie al mişcării «No Hate Speech» a Consiliului Europei. În opinia acesteia discursul urii nu este un discurs liber; el subminează democraţia şi conduce la crime ale urii. Consiliul Europei (CoE) satrage atenţia asupra efectelor nocive ale propagării discursului urii prin intermediul spaţiului online, dar şi asupra dificultăţii combaterii acestui fenomen din cauza faptului că există un număr uriaş de canale de propagare. Pe de altă parte, autoarea articolului evidenţiază o altă îngrijorare a CoE, faţă de recrudescenţa urii în discursurile politicienilor.

Agenţia pentru Drepturile Fundamentale (FRA) una dintre agenţiile descentralizate ale Uniunii Europene oferă instituţiilor europene şi statelor membre consultanţă  independentă, bazată pe date concrete privind drepturile fundamentale. Henri Nickels, director de program în cadrul FRA, arată totuşi că o dificultate de bază constă în lipsa colectării informaţiei privind infracţiunile motivate de ură. Agenţia oferă statelor membre interesate sesiuni de formare pentru responsabilii din cadrul sistemelor lor judiciare pe teme precum drepturile victimelor sau specificul crimelor bazate pe ură.

Suzette Bronkhorst, secretar general al Reţelei Internaţionale împotriva Urii în Spaţiul virtual (INACH), apreciază că persoanele de etnie romă au devenit unul dintre principalele grupuri ţintă ale discursului urii în Europa. Dumneaei este de părere că în ceea ce priveşte discursul urii din mediul online, acesta este adesea un produs al ignoranţei mai degrabă decît o expresie a unui rasism patologic. De aceea, metoda de acţiune pe care INACH o propune este cea a educării publicului din online. În momentul în care un moderator elimină un comentariu rasist de pe un forum de discuţii al unei publicaţii online, acesta trebuie să explice cît mai clar de ce s-a luat această decizie. Acelaşi lucru este aşteptat să facă şi Facebook, care în opinia INACH reprezintă un mediu excelent pentru moderarea vizibilă, cu un bun potenţial educativ. În ceea ce priveşte discursul urii promovat de către politicieni, Bronkhorst este de părere că fără o presiune puternică din partea opiniei publice, acesta rămîne adesea nesancţionat.

Selma Muhić Dizdarević, vice-preşedinte a Comisiei Helsinki din Republic Cehă şi cercetător în cadrul Departamentului de Socoietate Civilă din cadrul Universităţii Carol din Praga, este de părere că prin protecţia drepturilor unor minorităţi sînt protejate drepturile întregii societăţi, întrucît, referindu-ne de exemplu la discursul urii, oricine poate deveni victimă a acestuia la un moment dat. Doamna Muhić Dizdarević este şi ea îngrijorată de neputinţa instrumentelor legale de a opri discursul urii promovat de politicieni. Persoanele de etnie romă sînt principala ţintă a discursului urii şi în Republica Cehă. Totuşi, privind la modul în care s-a îmbunătăţit situaţia altor grupuri ce erau anterior foarte vizate de acest tip de discurs, există un bun potenţial de schimbare. Stereotipurile, generalizările trebuie combătute cu contra-exemple concrete.

Eirik Rise, coordonatorul campaniei naţionale a mişcării No Hate Speech din Norvegia, vorbeşte despre schimbarea puternică a atenţiei acordate discursului urii după atacul terrorist din iulie 2011 al extremistului de dreapta Anders Behring Breivik. Abordarea promovată în Norvegia este cea bazată pe incluziunea grupurilor minoritare astfel încît fiecare să devină un membru deplin al societăţii. Schimbarea atitudinilor şi rezolvarea problemei discriminării nu se pot face fără a educa cetăţenii şi a le oferi o viziune a societăţii lor bazată pe coeziune socială.

Într-un interviu cu Csaba Asztalos, presedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminarii, acesta subliniază că discursul urii promovat de formatorii de opinie sau de persoanele cu funcţii publice trebuie tratat diferit. El crede că elementul esenţial agravant al discursului urii care trebuie cu precădere sancţionat este cel de incitare. Discursul urii în Romînia, mai ales împotriva romilor, este promovat de către politicieni pentru că le aduce voturi. Ceea ce poate fi făcut sînt activităţi de educaţie, mai ales şcolară, bazate pe eliminarea sterotipurilor prin interacţiunea directă cu minorităţile vizate de discursul urii.
Civic Arena cuprinde şi un articol despre încercările activiştilor romi de a combate discursul instigator la ură în Romînia prin demontarea stereotipurilor tradiţionale despre romi. Precum şi alte materiale despre despre discursul urii în Bulgaria, Polonia, Letonia şi Lituania, despre ura pe stadioane, precum şi alte materiale pe această temă.

Se găseşte în format electronic aici. Civic Arena este o iniţiativă a Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, realizată cu sprijinul financiar al granturilor Spaţiului Economic European 2009 – 2014, programul Fondul ONG în Romînia.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.