Povestea fotografiei de pe prima pagină

Roxana POP
14 septembrie 2015
Povestea fotografiei de pe prima pagină jpeg

Pe Roxana Pop am cunoscut-o de-abia acum cîteva săptămîni, cînd s-a întors în țară după cei trei ani petrecuți la studii în America, deși o știam, de fapt, de mult. E unul dintre tinerii fotografi români pe care-i urmăresc asiduu, așa că am întrebat-o dacă ar vrea să ilustreze dosarul din Dilema despre intimitate. Am tot vorbit, ne-am uitat pe site-ul și pe Instagram-ul ei și am ales o fotografie pentru copertă. Și, pentru că fotografilor li se dă prea rar ocazia de a vorbi despre proiectele lor, am rugat-o pe Roxana să scrie povestea fotografiei de pe prima pagină. (Luiza Vasiliu)

Legendă foto: Doi adolescenţi petrec o după-amiază pe malul lacului Chautauqua, în vara lui 2014, în comunitatea din Chautauqua, statul New York, SUA.

Am petrecut două veri (2013-2014) documentînd Chautauqua Institution, o comunitate închisă (

) din nord-vestul statului New York, în Statele Unite. Chautauqua este un loc greu de înţeles de către un outsider, şi chiar am fost un outsider, cel puțin prima dată cînd am vizitat locul. Oamenii merg acolo ca să îşi petreacă vacanţa de vara educîndu-se, cultivîndu-se pe diferite teme care îi preocupă. Sezonul de vară durează două luni (iulie-august), fiecare săptămînă avînd o temă diferită de dezbatere, de la Căutarea fericirii, Hrană sau Apă pînă la Politica externă a Turciei sau Explorarea Universului. Participanții trebuie să plătească o taxă pentru a intra în comunitate, care e la propriu înconjurată de un gard. Există trei porţi de intrare, iar un bilet întreg pe toată ziua costă 80 de dolari. Preţul include participarea la toate evenimentele care se întîmplă în comunitate: seminarii, spectacole de teatru, dans, operă, expoziţii de artă, însă nu și cazarea şi mîncarea. Cu alte cuvinte, Chautauqua nu este accesibilă oricui. Totuşi, unii oameni au înţeles că există o modalitate a intra gratuit în comunitate dacă participă cu ceva la viața comunității, dacă lucrează – sînt diferite joburi disponibile, de la stat la poartă ca să scanezi biletele la grădinărit, predat cursuri de cîte o săptămînă ș.a.. Astfel, comunitatea se auto-susţine, oamenii prestează servicii în schimbul unui gate pass, iar ei pot merge la ce evenimente vor în timpul lor liber.

Cum am descoperit comunitatea asta? Cînd eram studentă în anul întîi la master, am avut un stagiu de practică la ziarul comunităţii, unde am lucrat o vară ca fotoreporter.

, ziarul Instituţiei, există doar pe perioada verii, cînd populaţia creşte de la 100 de oameni în restul anului pînă la 7000. Eu crezusem că voi lucra într-un oraș oarecare, undeva în statul New York, și cînd colo am ajuns să lucrez într-un fel de orăşel total întreţinut şi creat de oameni – dacă Instituţia ar renunţă la organizarea evenimentelor în sezonul de vară, orăşelul ar dispărea.

Mulţi compară Chautauqua cu un parc de distracţii pentru adulţi, un fel de Disneyland pentru intelectuali, pentru oameni al căror scop principal în viaţă este educaţia. În Statele Unite, fenomenul comunităţilor închise a apărut prin anii ‘60, primele fiind comunităţi de pensionari, ca mai apoi, în anii ‘80, să apară comunităţi de relaxare (

),

sau comunităţi ale jucatarilor de golf – toate acestea fiind adresate oamenilor din înalta societate (trebuia să plătești o taxă ca să fii membru).

Mai apoi,

au devenit populare şi în rîndul clasei de mijloc, cartierele rezidenţiale fiind îngrădite de ziduri şi porţi de access, în majoritatea cazurilor pentru o mai mare siguranţă, dar în acelaşi timp pentru separarea de oamenii dintr-o clasa socială inferioară. Bineînţeles că într-o comunitate împrejmuită de ziduri oamenii au mai multă intimitate, dar e o intimitate construită, asigurată forţat.

chqsubtitles from Roxana Pop on Vimeo.

Ce e deosebit la Chautauqua gated community e că această comunitate nu face parte din nici una dintre categoriile enumerate mai sus. Ea a fost înfiinţată de către Biserica Metodistă ca o şcoală de vară pentru adulţii care doreau să devină Sunday School Teachers, adică preoţi metodişti. Jonh Vincent, om de ştiinţă, inventator, şi Lewis Miller, preot metodist, au pus bazele comunităţii pe malul lacului Chautauqua, în natură, singurul mod de access în 1874 fiind vaporul cu aburi. Motivul pentru care au decis să înființeze această şcoală în mijlocul pustietăţii a fost credința lor că frumuseţea naturii ajută la procesul de învăţare, de acumulare de informaţii. Treptat, Chautauqua a devenit o şcoală pentru adulţii care nu aveau access la sistemul educaţional. Oamenii au renunțat la corturi și și-au construit căbănuţe de vară în stil victorian. Fiindcă nu era foarte mult spaţiu – comunitatea se întinde pe aproximativ 3 km pătraţi –, casele au fost construite foarte aproape una de cealaltă, uneori poate la mai puţin de un metru distanță, cu spaţiu interior foarte mic, dar cu prispe şi balcoane mari, oamenii obșinuind să doarmă pe terasele caselor. Se spune că prispele au fost construite pentru a încuraja dialogul, astfel că oamenii se întîlneau pe prispa casei şi discutau subiectele zilei seara, dimineaţa, după seminarii şi evenimente.

Chautauqua intră la categoria

, oamenii plătesc pentru a avea un anumit stil de viaţă și, deşi un

ar putea crede că oamenii care merg acolo preferă să trăiască într-o comunitate îngrădită pentru a avea

şi

, situația stă exact invers. Intimitatea nu prea există la Chautauqua. Pentru că e o

, rar găseşti oameni care să îşi încuie uşile de la case. Există un fel de încredere reciprocă pe care nu o pune nimeni la îndoială: dacă ai ajuns acolo, înseamnă că eşti un cetăţean bun, preocupat de problemele lumii și căruia îi place tot ce ţine de educaţie, artă şi cultură.

Chautauqua este un paradox pentru mine, din acest motiv mi-a luat mult timp să înţeleg locul, comunitatea, modul în care gîndesc oamenii care merg acolo an de an, toată viaţă lor. E o comunitate închisă, care se adresează de fapt oamenilor foarte liberali, cu mintea deschisă. E un fel de lume perfectă, care există tocmai pentru că e artificial întreţinută şi protejată de un gard.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.