Pisica și religiile

Petru ROȘU
4 mai 2017
Pisica și religiile jpeg

O să spun de la început că am o afinitate aparte pentru lucrările contemporane care tratează teme teologice. Religia a fost dintotdeauna un subiect controversat şi dificil şi dens; alături de politică, e genul de subiect despre care “nu e recomandat” să vorbești în public că să nu agiți spirite degeaba. În grupurile mele de prieteni, abordarea asta ar fi numită “najpa”. Şi de ce să nu vorbim despre religie, pînă la urmă? La naiba, tocmai acum e momentul în care are tot sensul din lume să o facem. În zilele noastre, vedem la prima mînă ce consecințe sociale și politice serioase pot avea diferențele confesionale.

Ce înseamnă, pînă la urmă, credinţă? Are vreo baza rațională? Trebuie să aibă vreo baza raţională? Se pot împăcă între ele atîtea religii cîte are omul în momentul de faţă? Dacă da, cum? Trebuie să crezi orbeşte că să te poţi numi credincios? Dacă îţi dozezi credinţa în dogmă şi încerci să o gîndeşti cu propriile puteri, comiţi blasfemie? Sînt întrebări vechi, la care s-au dat o mie de răspunsuri de-a lungul timpului. Fie că vorbim de încercările lui Toma d’Aquino de a vorbi raţional despre religie, sau de analogiile prin artă făcute de Orhan Pamuk, omul a încercat mereu să îşi explice cumva chestiile astea. Sincer, am tot respectul şi toată admiraţia pentru artiştii contemporani care au sîngele şi forţa de pătrundere necesare că să desconsidere statutul de “tabu” din jurul religiei şi să răspundă la întrebările astea într-o manieră proaspătă.

Asta face şi Le chat du rabbin. Ilustratorul Joann Sfar şi-a adaptat, alături de regizorul francez Antoine Delesvaux, cele 5 romane grafice cu acelaşi titlu într-un film. Premisa e simplă şi generoasă – în Algeria anilor ’20 (colonie franceză pe atunci, deci spaţiu creştin), pisica (François Morel) unui rabin (Maurice Benichou) mănîncă papagalul casei şi descoperă că poate să vorbească; prima ei dorinţă este să se convertească la iudaism. Rabinul îi citeşte cu pasiune din Talmud şi pisica, o raționalistă convinsă (şi ușor cinică-blazată), îi aduce contraargumente cu lejeritate. Interesant însă e că, în loc să îi desconsidere punctele de vedere, rabinul îi răspunde foarte deschis pisicii. Cei doi, aflați într-un raport aproape filial foarte duios, îşi păstrează rolurile din scena asta de-a lungul filmului – pisica e vocea rațiunii, mereu obiectivă, mereu critică; rabinul e evreul credincios şi convins, dar suficient de înțelept ca să admită şi alte abordări şi să le discute deschis. Grosul acţiunii constă într-un periplu nebun printr-o Africă desenată meticulos şi detaliat şi, nu ştiu, wholesome în pasteluri. Călătorii sînt aduși împreună circumstanțial şi compun un grup foarte atipic – un pictor rus evreu, rabinul, un sufi, un ateu alcoolic, un măgar care știe să cînte şi pisica, permanent naratorul comic. Cei 6 pleacă în căutarea „Ierusalimului Africii”, un oraş de legendă unde domină iudaismul în forma lui cea mai pură de peste 2000 de ani. Pe drum, se întîlnesc cu un grup de musulmani radicali, cu o parodie evidentă către Tintin şi omul alb („care nu ascultă, doar vorbeşte”), staționează într-o tabără de berberi, în sfîrşit, întîlnesc reprezentanții a o mie de confesiuni. Unii sînt agresivi, alţii sînt primitori, alţii sînt sceptici faţă de credinţele grupului.

Totuşi, se vede cu ochiul liber că cinci romane au fost comprimate într-o oră şi jumătate de film. Sînt tot felul de thread-uri narative care simţi că rămîn cumva în aer; deşi sînt închise, simţi că le lipseşte ceva. Cred că ce vreau să spun e că totul pare puţin haotic. Sînt teme, cum ar fi viziunea religiilor orientale asupra artei occidentale, care sînt tratate foarte lax – un pasaj la începutul filmului după care tema dispare cu totul, revine peste vreo jumătate de ora, dispare din nou. Mi s-a părut că sînt ridicate unele probleme care rămîn neexplorate sau incomplet explorate. Din cauza asta, ca spectator, e posibil să nu te imersezi complet în lumea propusă de film pentru că te poţi simţi aruncat dintr-o arie tematică într-alta aparent fără sens.

Sfar şi Delesvaux dezvoltă un discurs despre toleranţa religioasă, despre raporturile individului cu religia proprie, despre artă în religiile orientale, despre convieţuirea confesională şi cum s-ar putea face ea cu succes. Filmul construieşte o lume aşa frumos filigranată şi aşa consistentă că, dacă te laşi în mrejele ei, îţi pare rău cînd ieşi din ea. Chiar aşa haotic şi dezlînat pe alocuri, Le chat du rabbin tratează teme actuale şi necesare despre care are tot rostul din lume să vorbim deschis şi fără bariere. E amuzant şi plăcut, dar nu dă nicio clipă în derizoriu sau în superficial faţă de subiectele profunde pe care le abordează. Poate să distreze pe oricine, poate să şi dea de gîndit spectatorului dispus să încerce ceva nou. Oricum ar fi, merită văzut.

Petru Roșu este licean și organizator al Festivalului de film pentru adolescenți SUPER.

Le chat du rabbin / Pisica rabinului (Franța, 2011) este programat la București la Centrul Ceh, luni, 8 mai, ora 20:30.

Cea de a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European se desfășoară în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017/programfilme/pisica-rabinului/

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.