Pianistul cîștigător la Concursul Chopin de la Varșovia

12 decembrie 2015
Pianistul cîștigător la Concursul Chopin de la Varșovia jpeg

Pentru a face performanță, trebuie să cunoști reperele actuale, la nivel mondial: aviz interpreților. Pentru a putea face o selecție despre ce merită cu adevărat să existe în colecția personală, este de folos să cunoaștem ce cred și alții despre ce e mai bun astăzi: aviz melomanilor. Mai ales dacă putem avea acces la aceste repere.

Seong Jin Cho – cîștigătorul Concursului Chopin de la Varșovia

Întîmplător, am ascultat mai mulți tineri pianiști români zilele acestea și a fost imposibil să nu-mi amintesc de un disc audiat tot de curînd, semnat de pianistul care a cîștigat Concursul Chopin de la Varșovia, și să fac niște paralele. În fond, marea performanță e aceeași pentru toți, indiferent din ce țară vin...

Concursul Chopin de la Varșovia este unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important concurs destinat pianiștilor, la  nivel mondial. Se organizează doar odată la 5 ani (deci este cu atît mai căutat), iar printre laureații lui găsim nume mari: Martha Argerich, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, Yundi, Rafal Blechacz. Chinezul Yundi, de exemplu, s-a lansat într-o carieră internațională după ce cîștigat în 2000 concursul Chopin (avea 18 ani atunci); în 2015 a revenit la Varșovia, de data aceasta ca membru al juriului.

După ce în 2005 Concursul Chopin a fost cîștigat de un polonez (Rafal Blechacz) și în 2010 de o rusoaică (Yuliana Avdeeva), în 2015, premiul I în valoare de 30000 euro i-a revenit unui sud-coreean, Seong Jin Cho, student la Conservatorul din Paris. Și grație unui parteneriat încheiat între Institutul Chopin de la Varșovia, organizatorul competiției, și casa de discuri Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante case care editează muzică clasică, la aproape 3 săptămîni de la încheierea concursului (cîștigătorii au fost anunțați pe 20 octombrie 2015),  a fost lansat un disc care surprinde evoluția lui Seong Jin Cho de-a lungul celor trei etape de concurs, toate însemnînd cîte un recital cu lucrări semnate exclusiv de Frederic Chopin.

Așadar, pentru cei care nu au urmărit concursul pe YouTube sau medici.tv, din 6 noiembrie există acest disc de referință pentru orice tînăr pianist aspirant la marea performanță, un punct de reper și pentru orice meloman (în paranteză fie spus, aproape 30% din populația Poloniei a urmărit acest concurs în presă și pe canalele media dedicate, ceea ce trebuie să recunoaștem, e o performanță la care în România doar putem spera, deocamdată).

Pe discul lui Seong Jin Cho găsim Nocturna op.48 nr.1 și Poloneza op.53 de Chopin (el a obținut și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei poloneze chopiniene), Sonata nr.2 cu celebra parte a treia, Marș funebru, și integrala celor 24 preludii op.28. Ascultîndu-l, îți dai seama cît de înalt este nivelul astăzi la nivel mondial: sînt înregistrări dintr-o evoluție live, sub presiunea imensă a unui concurs foarte greu, și totuși, nicio ezitare, nicio scăpare. Sigur, o tehnică strălucitoare, dar mulți pianiști tineri se laudă cu aceasta, mai ales dintre cei asiatici; dincolo de tehnică, însă, o înțelegere a muzicii rezervată doar celor aleși. A interpreta Chopin e dificil pentru că e atît de greu să mergi pe acea linie subțire dintre a cînta inexpresiv sau cu excese de expresivitate. Fiecare notă, fiecare pasaj trebuie bine drămuit, gîndit, simțit. Iar Seong Jin Cho exact prin asta s-a impus: prin faptul că a reușit să rămînă egal cu sine însuși pe parcursul întregului concurs, să slujească muzicii, în chip umil (uimitor cît de bine transpare asta din interpretarea), nu să pună muzica în slujba lui. De fapt, asta înseamnă să fii artist: să servești muzicii pînă la uitarea de sine și atunci, performanța va veni de la sine...

Este o lecție pe care sper să o învețe cît mai mulți dintre tinerii interpreți români de astăzi; România este (încă) un rezervor de talente naturale muzicale și întreaga societate românească ar avea de cîștigat dacă și-ar cultiva mai mult propriile talente, de altfel, valabil nu doar în muzică, ci și în oricare alt domeniu de activitate.

Și să nu uit: Seong Jin Cho are doar 21 ani, dar a obținut deja și alte importante premii internaționale și a cîntat alături de dirijori de prestigiu, cum sînt Myung Whun Chung (tot sud-coreean, foarte implicat în promovarea tinerelor talente sud-coreene) și Valery Gergiev (unul dintre organizatorii concursului Ceaikovski de la Moscova, unde Seong Jin Cho a cîștigat premiul al III-lea în 2011).

Discul lui Seong Jin Cho poate fi ascultat integral luni, 14 decembrie, de la ora 19.00 la Radio România Muzical (în reluare duminică, 20 decembrie, ora 13.05) sau oricînd online, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 în care a fost inclus și acest disc care merită, cred, pe deplin, voturile ascultătorilor. Apropo, campania care va desemna numai prin votul ascultătorilor discul de muzică clasică al anului 2015 în România se va încheia pe 10 ianuarie 2016 – doar pînă atunci mai pot fi acordate note discurilor intrate în competiție.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.