Păunescu şi publicitatea

16 noiembrie 2010
Nostradamus desecretizat jpeg

Am spus-o - nu o dată - cît a trăit. O repet acum, cu pioşenia de rigoare: Adrian Păunescu este unul dintre cei mai citaţi şi mai pastişaţi autori români; şi unul dintre cei mai influenţi retori ai noştri, care a fecundat, cu grandilocvenţa şi patosul proprii, stilul multor condeieri români, mai mari sau mai mici. În zilele dezbinatului parastas naţional, am putut depista, chiar în discursul celor mai radicali stuchitori de catafalc, tropi şi construcţii logice moştenite de la radicalul lor antagonist. Deşi i s-a atribuit implicare majoră în propaganda socialistă, Păunescu a influenţat indubitabil şi publicitatea capitalistă de mai apoi.

Ca senator şi membru (pentru o vreme preşedinte) al Comisiei de Cultură, Adrian Păunescu şi-a legat numele de legiferarea – printre altele – a drepturilor de autor. O dată cu oficializarea legii copyright-ului, la mijlocul anilor ’90, se curma năravul comunist (în sens primar) al „folosirii la liber” de colantări din operele artistice. Iar poetul Ultrasentimentelor a fost printre primii care au ştiut să-şi ultra-valorifice drepturile auctoriale...

În preajma anului 1997, Sony lansează un telefon mobil cu rotiţă (accesoriu tehnic considerat la vremea aceea revoluţionar). Agenţia care adminsitrează contul impune claim-ul „Am reinventat roata”, însoţit de ilustraţii grafice care evocă preistoria. Numai că pe unele materiale tipărite apare şi celebrul vers păunescian - nesemnalat (şi abuziv însuşit) - „Roată, roată, te mai inventăm o dată”. Fraudă! - strigă Păunescu, ameninţînd firma Sony cu litigiul. Nu a fost cazul: din dorinţa de a evita scandalul, reprezentanţii Sony în România acceptă să îi acorde poetului despăgubiri amiabile.

Altă întîmplare datează cam din anul următor. Pe atunci clubul de fotbal Rapid era sponsorizat de Connex GSM (telecom „moştenit” de actualul Vodafone România). Acest parteneriat s-a vrut consfinţit printr-un cîntec, deopotrivă microbistic şi comercial, de intonat pe stadion. (Amîndouă entităţile comerciale îl aveau acţionar pe George Copos.) Este comanditată agenţia Connex-ului, care, obişnuită să „lucreze cu materialul clientului”, solicită un cîntec din folclorul galeriei rapidiste, spre a fi prelucrat. Coop-ul „telefotbalistic” ia hotărîrea să folosească, în acest scop, Imnul (oficial al) Echipei Rapid, interpretat de Victor Socaciu. Unul dintre copywriteri execută conştiincios pastişarea Imnului.
Originalul, în varianta prescutată:

Sîntem peste tot acasă,
Porţile ni se deschid,
Nu-i echipă mai frumoasă
Şi iubită ca Rapid.

Nu vă daţi bătuţi o clipă
Învăţaţi acest refren
Imnul nostru de echipă
Glasul roţilor de tren.

Rapid, Rapid,
Luptă dacă ne iubeşti,
Rapid, Rapid!
Haide, hai Rapid Giuleşti!

Şi pastişa semi-publicitară obţinută:

Dacă vrei comunicare,
Porţile ţi se deschid,
Sîntem o echipă mare:
Connex GSM - Rapid.

Nu ne dăm bătuţi o clipă
Intonăm acest refren
Imnul nostru de echipă
Rapid – Connex GSM

Rapid, Rapid,
şi cu Connex GSM…
Rapid, Rapid,
performanţă la extrem!

Cîntecul este înregistrat de acelaşi inegalabil Victor Socaciu şi difuzat pe stadionul giuleştean - înainte şi după meciuri, în pauze (de cîteva ori) şi după fiecare gol al „Rapiduleţului”. Primirea este tot mai favorabilă de la etapă la etapă, dar vai: suporterii nu ştiu versurile cele noi, le tot confundă cu varianta veche, „canonică”. Drept pentru care se ia hotărîrea (din cîte se pare, neavizată de un jurist) ca versurile „Imnului Rapid - Connex GSM” să fie publicate în pliantul-program, înmînat spectatorilor laolaltă cu biletele.

Astfel, conform legii gestate de însuşi poetul-senator, ceea ce funcţiona pînă atunci ca o parodie (permisă de lege) – devine, prin tipărire şi distribuire publică, un material publicitar 100%. Drept pentru care Adrian Păunescu, autor al versurilor "de bază", reclamă din nou despăgubiri! Le va căpăta, de asemenea, printr-o înţelegere care va evita tribunalul şi, deci, expunerea negativă a brand-urilor...

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.