Paul Negoescu, regizorul filmului Două Lozuri (2016), inspirat din opera lui Caragiale, este ambasadorul ediției Festivalului Filmului European, continuînd astfel tradiția începută acum peste un deceniu de a lăsa cineaștii români să vorbească pentru filmul european. Festivalul i-a invitat să vorbească pe limba lor, cea a cinema-ului, iar ei nu au dezamăgit.

„Pentru mine cinema-ul este un limbaj universal și nu-mi vine să-l împart pe zone geografice, etnii sau naționalități. Îmi plac, deopotrivă, filme europene, americane, iraniene, japoneze etc. Cu toate astea, filmul european are, pentru mine, o semnificație specială pentru că în filmul european regăsesc mai multe valori în care cred. În filmul european contează mai mult viziunea autorului decît interesul financiar al unui investitor, iar cînd autorul are deplină libertate creativă se pot naște filme autentice, neconvenționale, îndrăznețe etc. Mai mult decît atît, în vremuri care par să ducă din ce în ce mai mult spre o dezbinare între oameni, cinematograful reușește să reziste ca un nucleu social care ne aduce la un loc, iar filmul european nu face excepție” – Paul Negoescu

Paul a regizat spotul de promovare a ediției actuale a festivalului, pornind de la o idee proprie, și ilustrînd pasiunea pentru filmul european. Totodată, în acord cu noua direcție a Festivalului, spotul face aluzie la capacitatea filmului de a stîrni nu doar emoție, ci și dezbatere, capitol la care filmul european excelează.

Ambasadorii edițiilor anterioare ale FFE sînt: Anca Damian (2016), Tudor Giurgiu (2015), Adrian Sitaru (2014), Cătălin Mitulescu (2012), Radu Muntean (2011), Radu Jude (2010), Marian Crişan (2009), Cristian Mungiu (2008), Corneliu Porumboiu (2007) și Cristi Puiu (2006). Fiecare dintre ei a oferit o abordare originală pentru promovarea Festivalului, propunînd ideea de scenariu, contribuind astfel la cronologia vizual-afectivă a ultimelor 10 ediții.

Paul Negoescu, regizor și scenarist, a debutat în regie cu lungmetrajul O lună în Thailanda (2012) și a cîștigat mai multe premii internaționale pentru comedia Două Lozuri (2016).

Festivalul Filmului European are loc în București (4 – 11 mai), Iași (12 – 14 mai), Tîrgu Mureș (19 -21 mai), Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).