Parcagiii sînt o problemă. Așa, și mai departe? 

19 octombrie 2017
Parcagiii sînt o problemă  Așa, și mai departe?  jpeg

Prezentul articol este scris în legătură cu articolul „Ţara parcagiilor”, scris de dl Mihnea Rudoiu, care începe prin a ataca un subiect foarte răspîndit pe străzile din Capitală, alunecînd într-o comparație între parcagii și politicieni, care pierde povestea sugerată de titlu. Eu mi-am propus să rămînem la subiectul parcagiilor. Fenomenul mi se pare prea serios ca să-l pierdem (și pe-ăsta!) în fundătura politicii românești.   

Discuția a avut loc într-o zi frumoasa de vară, pe treptele din fața unui magazin din Centrul Capitalei, unde mă întrețineam, mai în glumă, mai în serios, la o cafea cu interlocutorul meu:

— Parcagiii ăștia au o adevărată afacere aici, constat eu. Mi se pare organizată treaba.

— Pfff, n-ai văzut nimic, frate. Acum sîntem în jurul prînzului, stau ăi’ bătrîni, dar treaba e împărțită pe ierarhii; dimineața vin cei mai şmecheri, care stau două sau trei ore, dup-aia pleacă pentru că și-au făcut norma. Urmează ăștia mai bătrîni, iar seara vin cei mai mici și mai fraieri.

— Aha, e un business dezvoltat bine, împărțit în mai multe ture, ca să „deservească” „clientela” atît cît există cerere, remarc eu. 

— Da! Și au și servicii „adiacente”; uite, ăla bătrînu’ spală și mașini la cerere, sau geamurile altor magazine sau firme care mai sînt pe-aici. 

— Nu pot să cred, te pomenești că au și tarife fixe!

— Au, să știi! Spre exemplu, un spălat de mașină costă 12 lei, iar geamul de firmă, la exterior, e vreo 15 lei, că e mai mare!

Facem o pauză, văzînd că-ncepe să se-agite baba, să dea din mîini „ritualic”, fixînd „clientul” care semnalizează din strada principală intenția de a intra pe mica străduță. Îi indică locul și-l „trage” cu tot cu jeep pînă unde vrea ea să-l parcheze. Primește 5 lei de la „client” pentru „servicii”, îi freacă de bărbie și-i bagă-n colanți. 

— Ce l-a văzut pe-acesta, frate, ne mirăm la unison.

Interlocutorul meu continuă: 

— Dimineața scot lăzile și le înșiră peste tot pe bordură. N-ai cum să parchezi aici fără permisiunea lor. Uite-te cum arată strada asta, riști să faci scandal?!

— Bine, dar unde țin lăzile? 

— Prin clădirile astea părăsite de pe aici, știu eu?! Sînt ca și ale lor. 

— Înseamnă că ăștia nu fac asta aici de ieri, de azi. Nivelul ăsta de dezvoltare, cu ture, servicii adiacente prestate funcție de piața existentă, acoperirea unei întregi străzi și menținerea poziției „pe piață” în condiții de concurență sînt etape care necesită timp în business, observ eu amuzat. 

— Așa e, sînt aici de ani buni. Chiar s-au luptat pentru strada asta, „pentru teritoriu și cotă de piață”, așa cum zici tu. Să vezi ce scandaluri au fost cu ăia de pe partea cealaltă, că acolo-s alții, acolo e competiția despre care vorbești. 

— Bine, și poliția? Nu a sesizat nimeni niciodată poliția, sau nu s-au autosesizat ei pînă acum? Că asta nu pot s-o cred.

— Vin din cînd în cînd, îi înșiră pe-aici, le iau datele din buletin (care are buletin), le dau amendă și atît. Cum pleacă poliția, scot lăzile iar și treaba merge la fel. La fel ca-n business, după amendă faci tot cum și ce știi tu, doar că puțin mai trist. 

În tot timpul asta, afacerea din parcare mergea ca unsă sub ochii mei, nu se punea problema lipsei de resurse, iar calitatea serviciilor nu era contestată de nimeni. Oamenii aveau back-up pentru fiecare sarcină. Se vedea că lucrează împreună de mult timp, pentru că se completau cu pricepere unul pe altul. În fond, era o afacere de familie. O maaaare familie!

Într-o seară, o prietenă era foarte aproape de a fi agresată de cîțiva parcagii care „lucrau” parcarea din fața magazinului Eva din Piața Romană, pentru că nu a vrut să-i „plătească”. A fost nevoită să plece din parcare. Mi-a fost povestit un caz similar care s-a întîmplat în zona Centrului Vechi, ziua în amiaza mare. Aud povești despre mașini vandalizate pentru neplata parcagiilor. Am plătit zeci de parcagii din motive care țineau de integritatea mașinii mele, integritatea bunului meu lăsat (legal) pe spațiul public. Parcagiii „dețin” străzi întregi și bulevarde. Operează cu impunitate sub ochii noștri, ai poliției și, indirect, cu acordul nostru, al tuturor. La nivel legislativ, găsesc pe Internet o inițiativă, un proiect de lege adoptat în Parlament în vara acestui an, care vine să sancționeze genul ăsta de practici, însă interesul față de problemă pare că a scăzut mult. Cred că eu și domnul Rudoiu ce mai sîntem interesați de subiect…

Așadar, politica, lipsa legislației în materie, autoritatea poliției sau lipsa acesteia, interesul general față de problemă, chestiuni legate de estetica orașului sau de lipsa oricărei estetici, lipsa siguranței, convingerea noastră că altcineva e responsabil, altcineva trebuie să ia atitudine și nu noi, convingerea că dacă luăm atitudine sîntem singuri, iar ei – prea mulți, problema fiscalizării banilor care circulă în acest fel la negru, toate acestea reprezintă fundamentul existenței tuturor problemelor societăţii de care ne plîngem în fiecare zi. Parcagiii reprezintă una dintre probleme și, așa cum văd că stau lucrurile, vor continua să fie. 

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.