Obsedantul secol XX

27 decembrie 2017
Obsedantul secol XX jpeg

Sînt cărți care sînt scrise mai degrabă pentru a fi citate, nu citite. Cărți care abundă în informație sau care aduc la suprafață conexiuni, teorii și observații atît de dense, încît le înțelegi treptat și cu pauze și după ce în prealabil citești sau recitești alte cîteva cărți ajutătoare.

La celălalt pol, sînt cărți pe care le domini fără probleme, le citești „pe înțepate” fără să pierzi ceva din conținutul lor. Nu sînt neapărat proaste, dar nu au un schelet de susținere și din această cauză dau impresia de amorf. De exemplu, așa pot fi unele jurnale, la care indexul de persoane de la sfîrșit chiar e de folos: furnizează puncte cardinale într-un spațiu lipsit altfel de repere.

Între ele, sînt cărțile citibile, care te poartă de la un capăt la altul și în care ideile și informațiile sînt bine dozate, adică nu sînt nici în plus, nici în minus. Au schelet, au și mușchi, dar au și nerv cu care te țin în preajmă. Distincția făcută între cărțile dominante, citibile și dominate transcede împărțirea pe speciile literare cunoscute. Așa pot fi, de-a valma, și romanele, și eseurile și cărțile de călătorie sau de istorie. Esențială e aici materia osoasă.

Iar dacă tot e sfîrșit de an și deci moment de bilanț, aș face o recapitulare a cărților mai osoase cu care mi-am petrecut 2017. Pe unele dintre ele le-am și invocat în unele articole. Și încep cu o carte pe care încă nu am terminat-o și care abia-abia intră în categoria aleasă. Eichmann la Ierusalim a lui Hannah Arendt ar putea figura și în grupa cărților citabile, dar dacă ar fi așa, ce ar trebui să facem cu Originile totalitarismului? Oricum, Eichmann la Ierusalim încă poate fi citită de sine stătător, cu amendamentul că apoi nu strică deloc să citești și cîteva replici celebre care i s-au dat; e genul de carte pe care cărțile ulterioare au făcut-o mai inteligibilă.

Înaintea ei a fost Cabana memoriei a lui Tony Judt. O carte în două dimensiuni, una despre drama autorului, întemnițat treptat în propriul trup, și alta despre Europa (și mai ales Marea Britanie) de după cel de-al doilea război mondial. La capătul celălalt al Europei sînt întîmplările din Stalingradul lui Antony Beevor, în care am găsit cîteva referiri la tragedia armatei române implicate în ceea ce probabil a fost momentul de turnură al războiului. Pe același subiect și în același gen e și Moscova, 1941 a lui Rodric Braithwaite (din care am povestit un episod într-un articol de șah); de menționat că o versiune românească de primă mînă a luptelor de la Cotul Donului poate fi găsită în Jurnalul Generalului Sănătescu. Zona dintre Germania și Rusia în care s-au petrecut toate întîmplările povestite în aceste cărți a fost numită „Tărîmul morții” de către istoricul american Timothy Snyder. Este și titlul cărții lui, din care la un moment dat am ales întîmplarea cu Balîțki, șeful NKVD-ului ucrainean. De menționat că în Marea Britanie și Statele Unite a apărut anul acesta o nouă carte a lui Anne Applebaum, încă netradusă în românește: Red Famine: Stalin’s War on Ukraine (într-o tălmăcire aproximativă  – Foametea roșie: Războiul lui Stalin cu Ucraina). Dar lectura supremă pe acest segment rămîne Viață și destin de Vasili Grossman, care are atîtea fațete, începînd cu societatea sovietică, stalinismul sau soluția finală, încît mi-am permis să scriu despre… cum au făcut pisicile războiul. Un alt Grossman de anul acesta a fost cel din Panta Rhei, în care comunismul poate fi surprins ca un spor în așteptarea mediului prielnic pentru a reizbucni.

Dramatismul acestei perioade este surprins și în cărțile unor autori români. În 2017 am dat de Belu Zilber, cu a sa Actor în procesul Pătrășcanu. Cartea mi-a inspirat cîteva considerații despre comunismul ca religie eșuată. Am citit (și scris) și despre cartea de memorii a lui Nichifor Crainic Pribeag prin țara mea. Sub mască. Dar o impresie de mai lungă durată mi-a lăsat lectura din Gloria și decăderea Anei Pauker, o carte de la începutul anilor ‘90 scrisă de istoricul american Robert Levy și tradusă la noi cîțiva ani mai tîrziu. Tot în acest an, m-am mai intersectat cu Societatea necivilă a lui Stephen Kotkin, Călătorind prin Europa de Est de Gabriel García Márquez, cartea lui Vasile Ionescu, ultimul director al Radiodifuziunii înainte de instalarea comuniștilor, Istoria trece, cuvîntul rămîne..., cu Întuneric la amiază de Arthur Koestler și cu Nenorocirea secolului a lui Alain Besançon.

Ce au în comun toate aceste cărți, dincolo de „structura osoasă” pentru care au fost selectate în această recapitulare? Acum îmi dau seama: toate sînt despre secolul XX. Am intrat destul de bine în secolul XXI, mai e puțin și începem deceniul trei al acestuia. Dar întîmplările – și semnificațiile lor în special – din secolul trecut stîrnesc încă preocupare, cel puțin a mea, dar iată, mai ales a multor altora care i-au fost martori sau interpreți de marcă. Anilor ’50 ai secolului trecut li s-a spus, în România, „obsedantul deceniu”. La secolul XX însuși ne-am putea referi ca la „obsedantul secol”.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Pixabay.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.