Oamenii vor să știe adevărul?

14 decembrie 2017
Oamenii vor să știe adevărul? jpeg

„Fii sincer și spune-mi adevărul în față.” De cîte ori nu ne-am bucurat la gîndul că putem spune liber ceea ce gîndim, pentru ca la scurt timp după aceea să descoperim că tocmai prietenul, colegul sau șeful care ne-a invitat să le spunem adevărul fără menajamente sînt extrem de deranjați de ceea ce am spus și ne reproșează totul și chiar mai mult?

Cei care cer adevărul direct, fără menajamente, care vin și îți spun „Tu trebuie să-mi spui adevărul, nu contează dacă e de bine sau nu” sînt oameni care au despre ei o imagine bazată pe ideea că sînt puternici, că fac față și că au valori clare, în special în ceea ce privește onestitatea ca valoare personală. Această imagine este pozitivă, dar evită conștientizarea propriilor vulnerabilități. Cu toții avem zone vulnerabile, care nu tolerează orice fel de onestitate, orice fel de apropiere, și atunci capcana în care cădem de multe ori, atît în relații profesionale, cît și în cele de amiciție este că nu anticipăm faptul că nu pentru orice subiect și nu în orice condiții celălalt poate suporta onestitatea noastră.

Tentația de a răspunde fără filtru este mare, mai ales atunci cînd ne simțim neascultați, frustrați sau competenți în domeniu. În această condiție, cea mai mare provocare în relații e să fii bun și onest în același timp, adică adevărul – nota bene! ceea ce eu consider că e adevărul, adevărul meu poate fi exprimat în modul subiectiv, ceea ce eu văd în această situație. Felul cum exprim acest adevăr al meu este esențial pentru că modul de exprimare are un impact covîrșitor. Dacă eu mă relaxez în asemenea măsură încît să-mi permit să-i spun persoanei care mi-a cerut lucrurile așa cum le simt la acel moment, fără să trec mesajul măcar o dată prin filtrul considerației și respectului față de celălalt, risc să-l rănesc mai tare decît m-am gîndit; pe de altă parte, persoana respectivă s-ar putea să nu fie conștientă de vulnerabilitățile sale, sau nu pe deplin conștientă, să creadă că „le poate duce” și atunci cînd cere ca tu să fii onest, se așteaptă într-o mai mare măsură să audă ceva pozitiv, iar acel feedback negativ să se refere la zone în care e suficient de bine pregătit ca să facă față.

Însă aceste lucruri nu pot fi anticipate. Putem fi onești cînd sîntem suficient de familiari cu harta interioară a celuilalt încît să ocolim zonele dureroase, în care durerea se stîrnește la cea mai mică atingere. Pentru a fi eficientă, onestitatea are nevoie de compasiune.

Adesea, cererea de onestitate poate fi și o rugăminte de asigurare, atunci cînd cel care o adresează se teme că nu a primit un feedback real, că nu e susținut și apreciat. De exemplu, cei care cer mult feedback pe aspectul exterior sînt oamenii care se confruntă cu niște vulnerabilități în acest domeniu. Dacă mie îmi place de mine și sînt conștient de aspectele pozitive și negative ale corpului meu, și le accept ca atare, nu am nevoie să cer atît de multă validare din partea celorlalți. Voi accepta cu drag complimentele și, dacă am resurse suficiente, pot tolera sau integra și feedback-ul negativ. Dacă însă sînt vulnerabil în zona asta, cînd cer adevărul, cer de fapt asigurări. Asta se întîmplă în multe domenii.

Deseori, cel invitat să fie sincer folosește această ocazie ca pe o licență pentru a-și exprima propriile frustrări și nemulțumiri. Sînt acele cazuri în care, după ce ai cedat invitației și spui ce ai pe suflet,  te simți frustrat cînd realizezi că celălalt se supără pentru că i-ai spus adevărul. În această situație e posibil ca cel ce a spus adevărul fără menajamente nu conștientizează că are vulnerabilitățile sale și că lucrurile pe care le-a spus, considerîndu-le adevăruri profunde, să nu fie decît proiecții care se nasc din propriile temeri. De exemplu, îi spun verde în față șefului să a fost agresiv, fără să realizez că tonul și cuvintele mele sînt mai agresive decît ale lui.

Pe scurt, cînd cineva ne cere să îi spunem adevărul, e momentul în care avem nevoie să ne înarmăm cu o doză mare de tact. Cînd încep să-i vorbesc unei persoane care mi-a cerut adevărul, trebuie să știu pînă unde anume pot merge, să am grijă să însoțesc mereu adevărul dureros și de lucruri pozitive. Cu cele pozitive trebuie să încep, pentru că orice om își dorește un feedback pozitiv, iar ceea ce apreciez onest la celălalt constituie baza pe care se construiește acceptarea într-o relație personală sau profesională. Orice mesaj este mai ușor de acceptat atunci cînd îmi asum opinia, cînd am grijă să spun: „Eu cred că, dar e posibil să mă înșel”, sau „mi se pare că eu văd lucrurile așa, tu ce crezi?” Astfel transformăm o situație tensionată într-un dialog real.

Trebuie să fim conștienți că între relațiile dintre oameni nu există un singur adevăr și că o persoană care îți cere să îi spui adevărul îți cere de fapt (și) altceva. Ce anume? Să-i oferi un feedback, o asigurare, o reacție care să-l ajute să se orienteze. Îți poți asuma toate acestea fără însă să îți impui adevărul tău.

Cînd cineva îți cere să îi spui adevărul, nu înseamnă că îți dă licență să îl rănești.

Zenobia Niculiţă este psiholog.

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.