O promisiune a lui Judt

25 iunie 2018
O promisiune a lui Judt jpeg

Într-unul din impozantele sale eseuri din The New York Review of Books, istoricul britanic Tony Judt îl critica pe colegul şi conaţionalul său Eric Hobsbawm pentru un soi de miopie faţă de Europa de Est. Hobsbawm scrisese despre „secolul scurt” 20 celebra sa lucrare Epoca extremelor, 1914-1991, apărută şi la noi, în mai multe ediţii. Judt îi reproşa că, deşi de stînga, Hobsbawm nu scrisese decît şase pagini „din cele aproape şase sute” ale cărţii în care s-a referit la instalarea comunismului în estul Europei. „Ca şi în cazul altui celebru istoric britanic de stînga (este vorba de G.D.H. Cole, care în 1941 ar fi spus că ar fi mai bine dacă statele din Europa de Est ar sfîrşi după război absorbite de URSS), ţările dintre Germania şi Rusia au ceva care îl irită pe Hobsbawm”, a scris Judt în eseul „Mereu la vale” din 1995. Ce voia să semnaleze Judt era locul modest pe care istoria din această parte a Europei îl ocupă în preocupările istoricilor care fac norma, care trasează ceremonial graniţa dintre civilizat şi barbar, dintre esenţial şi dispensabil.

Cînd făcea această remarcă, Judt însuşi avea în plan să scrie propria istorie a Europei secolului 20. A făcut-o în următorii zece ani, rezultînd nu mai puţin celebra Postwar. A History of Europe Since 1945. Şi într-adevăr, Europa lui Judt este mai mare decît cea lui Hobsbawm. Ea nu se mai opreşte la Praga şi Viena, precum o făcea deseori în Epoca extremelor. „Algoritmul Judt”, prin care istoricul britanic pune cîte o observaţie în context, profitînd de memoria neobişnuită care-l ajuta să reţină şi cele mai fine particularităţi istorice, l-a purtat pe autor şi la Varşovia, la Sofia, Budapesta şi Bucureşti, identificînd asemănări şi diferenţe. A rezultat o frumoasă descriere a unui model de sovietizare care nu pare a fi depăşit pînă azi.

Mai întîi, Judt observă că celebra butadă a lui Stalin „ocupaţia militară determină natura regimului” nu este chiar nouă. Aşa s-a întîmplat şi în secolul 16, cînd în funcţie de armata învingătoare ocupantă se stabilea confesiunea dominantă; şi aşa a fost şi în timpul lui Napoleon, cînd succesele militare dintr-o anumită zonă se converteau rapid în revoluţii sociale şi instituţionale după model francez.

Intenţia aproprierii postbelice de către Stalin a fîşiei teritoriale cuprinse între nordul finlandez şi sudul iugoslav este în afara oricărei discuţii, mai scrie Judt. URSS avea nevoie de o zonă-tampon faţă de Germania. În fond, acesta a fost sensul războiului purtat de sovietici, înfrîngerea Germaniei. Vasalizarea estului Europei era o consecinţă a acestei împingeri a Germaniei cît mai departe de URSS. Practic însă, mai arată istoricul britanic, Stalin s-a lovit de slăbiciunile cronice ale mişcării comuniste din această zonă, slăbiciuni la care au contribuit şi propriile lui epurări. Aici, Judt distinge două etape.

În prima, păstrînd aparenţele democratice faţă de aliaţii occidentali, sovieticii au apelat la modelul „fronturilor” practicat în anii ‘30 şi în războiul civil din Spania. Este vorba de înțelegeri cu celelalte mişcări autohtone „progresiste” de la care comuniştii să împrumute legalitate, autoritate şi influenţă. Alianţele de tip „front” asigurau minima administrare şi pregăteau alegerile. În guvernările provizorii, tot ca o caracteristică în comun pentru estul Europei, comuniştii căutau să aibă control asupra internelor (forţele de ordine şi autorizările de presă), justiţiei (controlul magistraţilor) şi agriculturii (unde simulau reforma funciară, mascînd intenţiile de etatizare). Problema a fost că rezultatele obţinute prin această tactică nu s-au dovedit satisfăcătoare. Alegerile locale şi naţionale din 1945 din estul Germaniei, Austria şi Ungaria (le-aş pune aici şi pe cele din Finlanda) nu au fost un succes pentru comunişti. Devenea clar, a scris Judt, că „mişcarea comunistă nu avea niciodată cum să ajungă la putere prin alegeri”. Şi atunci sovieticii au întors foaia.

În 1946 şi 1947, oponenţii politici au fost intimidaţi, bătuţi, arestaţi, inculpaţi ca „fascişti”, încarceraţi sau executaţi. (Bine, în România a fost omorît fără proces şi fostul lider PCdR Ştefan Foriş, din ordinul conducerii partidului.) În presa controlată de comunişti, opoziţia era supusă constant oprobiului public. Este atmosfera în care s-au desfăşurat alegerile în România şi Polonia, dar şi mediul post-electoral din Ungaria şi Bulgaria. Cinic dar plauzibil, scopul părea să fie ca alegătorii să nu mai aibă pe cine alege în afară de comunişti. Judt arată că „mîna forte” a comuniştilor în cazul acestor ţări compensa (poate cu excepţia parţială a Bulgariei) nu numai nereprezentativitatea lor politică, dar şi nepopularitatea „rușilor”.

A existat un model de sovietizare în estul Europei? Judt susţine că Stalin nu s-a deranjat prea mult pentru a percepe realităţile din fiecare ţară cucerită şi a-şi modula abordarea. Dar e clar că, punctual, au existat anumite particularităţi în fiecare dintre ţările satelit, chiar dacă liderii comunişti erau instruiţi omogen şi aveau un background intelectual comun. Mai mult, pînă la eventualele indicaţii din 1946, în 1945 directivele par să fi fost mai puţine, mai ales acolo unde acordul de procentaj Stalin – Churchill nu era prea explicit. Liderul stalinist Mátyás Rákosi i se plîngea lui Dimitrov că nu primeşte feedback de la Moscova pentru măsurile politice întreprinse în Ungaria, țară care potrivit acordului ar fi trebuit păstrată la mijloc între vest și est.

Dar cu toată expansiunea demersului lui Judt, cîteva părţi din Europa tot rămîn în afara Postwar... Teoretic, Europa se întinde pînă la Moscova, şi la rigoare, o istorie completă a secolului ei 20 ar trebui să includă şi zona şi perioada sovietică. Practic însă, istoriografia europeană menține o distincţie între istoricii Europei şi cei ai Kremlinului. Şi la această diviziune, ca şi la cea sesizată de Judt la Hobsbawm, ceva se pierde pe traseu. Acceptînd că URSS-ul are propriul profil, care nu se amestecă uşor cu cel al restului Europei, rămîn totuşi teritorii neacoperite, cum ar fi estul Poloniei, Basarabia sau chiar ţările baltice, teritorii încorporate în URSS de la „Europa clasică”. Dacă, de exemplu, vrei să afli mai multe despre foametea postbelică din Ucraina şi estul Moldovei trecut la sovietici, sau despre războiul civil din vestul Ucrainei, nu le cauţi la Judt, ci la Taubman, de pildă, autorul unei impresionante biografii a lui Hruşciov. Aşa că apare firesc întrebarea: pe cînd o istorie a întregii Europe?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.