O lume de carton

27 aprilie 2018
O lume de carton jpeg

● The Florida Project (SUA, 2017) de Sean Baker.

Cel mai recent film al americanului Sean Baker e o incursiune în viața unei comunități pestrițe care-și face veacul prin preajma și în camerele unui motel delabrat, dar frumos colorat, situat în apropierea parcului Disney din Florida. Filmul urmărește cotidianul trepidant al lui Halley și al lui Moonee, mamă și fiică ce stîrnesc haosul în motelul în care locuiesc. Ca multe alte filme americane independente, The Florida Project nu e o narațiune cu început și sfîrșit, ci un studiu aproape sociologic bazat îndeobște pe jocul actoricesc (Baker fiind un bun dirijor de actori neprofesioniști); de aceea, filmul urmărește obstinat evoluția celor două personaje feminine în raport cu colectivitatea în care trăiesc – iar marele său merit ține de tonalitatea cameleonică pe care o inspiră Baker filmului: cînd comedie, cînd (melo)dramă. În orice caz, emoția spectatorului nu e aproape niciodată la adăpost.

Și tot ca în alte indie-uri americane, filmul manifestă deschidere empatică spre marginalitate, spre o seamă de oameni care de obicei trec în categoria „ceilalți”. (În acest sens, selecția de anul acesta a American Independent Film Festival – din care face parte și The Florida Project – e o colecție grăitoare de astfel de narațiuni ocolite din principiu de Hollywood. Cîteva exemple: The Rider vorbește despre un călăreț de rodeo care trebuie să-și refacă viața după un accident; Menashe e o poveste emoționantă despre o comunitate evreiască tradițională din Brooklyn; Certain Women – un triptic delicat care pune în centru femei dintr-un orășel american.) Baker este poate cel mai avîntat în direcția de învestire a comunităților de la periferia societății. În Tangerine (2015), filmul care l-a adus în atenția publicului, filma cu un iPhone o familie de imigranți armeni și un grup de transsexuali, toți aflați în Los Angeles, deci în buza Hollywood-ului. Cineastul aduce cu Harmony Korine, enfant terrible al cinemaului american; acolo însă unde Korine era fie atroce (în debutul Gummo), fie kitsch (în mai recentul Spring Breakers), Baker găsește o cale de mijloc.

Fiindcă The Florida Project oscilează permanent între denunțul kitsch-ului (vezi motelul colorat în nuanțe țipătoare) și coabitarea organică cu acesta. După cum remarca criticul J. Hoberman, Baker depinde foarte mult de interacțiunea dintre actori. Din punctul de vedere al caracterelor aduse în scenă, filmul e un regal, din moment ce regizorul are mînă bună și în cazul copiilor (un trio de puști care nu stau o clipă locului), și în al (post-)adolescenților (mama lui Moonee, fostă dansatoare de striptease, și anturajul ei), și în al adulților (de pildă, Willem Defoe într-un rol de administrator de motel care îi pune interpretarea flexibilă în valoare). După cum s-a mai spus, Baker e un umanist: privirea sa regizorală nu are nimic în comun cu judecata arogantă. Ceea ce nu înseamnă că filmul funcționează monocord; de exemplu, tînăra mamă a lui Moonee e un personaj memorabil, mereu prins în vreo activitate îndoielnică (vinde produse false la preț de original, nu plătește la timp chiria) sau pur și simplu în voluptatea de a pierde vremea. Iar dacă doza de kitsch și carton e însemnată, remarcabil este cum filmul e capabil să transforme aceste personaje – niște loseri în felul lor – în figuri absolut atașante. Baker și co-scenaristul său Chris Bergoch au și atenție dramaturgică, dincolo de o certă aplecare spre documentar: filmul are un punct culminant, cînd cîțiva angajați de la Protecția Copilului își fac apariția în camera lui Halley, pentru a o lua cu ei pe Moonee. Care, fie spus – iar asta contribuie la zona gri (sau, mai bine spus, viu colorată) în care se situează filmul – e departe de tipul mamei neglijente; e, probabil, departe de orice tip. (Un tată pe același calapod, stîngaci și aiurit, totuși bine intenționat, se poate vedea în excelentul Daddy Longlegs, al cineaștilor independenți Joshua și Benny Safdie.) Uneori totuși, pare că Baker ia prea mare distanță față de subiecții săi, pe care îi privește ca printr-un ecran Disney; însă, per total, The Florida Project e un film care își face un scop din a buscula așteptările publicului și din a reconfigura, iar și iar, datele problemei. Sigur că filmul poate fi citit și într-o cheie metaforică (motelul ca machetă a societății americane decadente), dar funcționează și în absența acestei lecturi. Pentru ambiția (etică și estetică a) proiectului, Baker e un artist care probabil mai are lucruri de spus.

The Florida Project va fi proiectat în cadrul American Independent Film Festival pe 2 și 3 mai.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.