În perioada 6 octombrie – 5 noiembrie 2017 are loc, la Rezidenţa BRD Scena9, „O călătorie spre buricul Pămîntului”, o expoziţie-focus Planeta Petrila, al cărei curator este prietenul nostru Ion Barbu. Invitați: Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu, Andrei Dăscălescu.

Nici o călătorie nu este simplă. Iar călătoria spre buricul Pămîntului – Planeta Petrila nu face excepție de la regulă. Cea mai veche mină din România, mina Petrila, și-a închis porțile la data de 30 octombrie 2015, iar înmormîntarea simbolică a unei mine moarte cu adevărat a avut loc o zi mai tîrziu, în curtea Casei Memoriale I. D. Sîrbu. Ceea ce a rămas este un loc în care Ion Barbu, alături de mulți oameni extraordinari, încearcă să recupereze memoria și umorul unei țări întregi.

Petrila este un oraș a cărui imagine, alături de întreaga Vale a Jiului, este încă asociată cu unul dintre cele mai triste momente din istoria recentă a României.

Prezența Planetei Petrila în programul NAG nu ilustrează altceva decît un exemplu de rezistență prin cultură care ar trebui sa dea de gîndit: lumii artistice care, deocamdată, nu are capacitatea de a face dovada unei coeziuni între membrii săi, lumii oficialităților în mîna cărora stă puterea de decizie cînd vine vorba de a salva (sau nu) un patrimoniu național și, nu în ultimul rînd, societății al cărei apetit de consum cultural este îngrijorător de scăzut.

În Noaptea Albă a Galeriilor de Artă vorbim, în expoziția produsă special cu această ocazie în spațiul Rezidența BRD Scena9, despre Noaptea Galeriilor de Mină rămase definitiv în beznă, un întuneric deloc străin de starea culturii în România.

„O călătorie spre buricul Pămîntului” aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee – Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român și Colonia Literară Petrila –, o arhivă de imagini fotografice animate, intervenții și instalații artistice, ci țese, în cele șase încăperi, povești despre noi toți, povești care rîd cu noi, rîd de noi, plîng și ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeași sursă, buricul pămîntului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expoziții și unul dintre personajele principale din acest proiect alături de Andrei Dăscălescu, Cătălin Crețu și Mihai Barbu.

O călătorie pe Planeta Petrila vă arată că lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele și casele au suflet și îți vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine să nu le uiți cînd treci prin fața lor. Acolo, casele îți vorbesc despre cît de important este să rămîi un om demn indiferent de greutatea istoriei. Și, niciodată să nu uiți că „orice vis se răzbună”.

Pentru publicul NAG din București, expoziția focus de la Rezidența BRD Scena 9 va prezenta timp de o lună un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionări și discuții cu invitați. Scopul expozițiilor-focus NAG este acela de a marca introducerea unui oraș nou în harta evenimentului și familiarizarea unor categorii de public cît mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din România.