„Nesupusele nu este o carte doar pentru fete, ci pentru toată lumea”

16 decembrie 2018
„Nesupusele nu este o carte doar pentru fete, ci pentru toată lumea” jpeg

Cinci scriitoare au plecat în căutarea a o sută de povești despre femei remarcabile din România, care să poată fi spuse copiilor. Așa a apărut Nesupusele, o carte, un proiect despre modele feminine, alegeri de viață. Am stat de vorbă cu autoarele despre ce și-au propus și cum poate schimba o propunere de felul acesta imaginarul copiilor. 

De la ce ați pornit în acest proiect?

Victoria Pătrașcu: De la discuții lungi, la ceaiuri verzi și cafele aromate. Din vară pînă-n iarna lui 2017 ne-am povestit că ar fi grozav ca copiii noștri să aibă modele de urmat, altele decît cele pe care le tot vîntură televiziunile și presa tabloidă. Ne-am zis noi atunci, de pe marginea ceștilor aburinde, că e mare păcat că nu ajungă la ei, pe lîngă poveștile eroice ale bărbaților români, și cele, la fel de grozave, ale româncelor care au schimbat în bine lumea.

Cristina Andone: De la nevoia de inspirație. Poveștile pe care le-am scris nu ne propun niște statui pe care să le venerăm sau de care să ne simțim copleșiți. Am scris pentru a inspira, pentru a reaminti niște cuvinte bune precum perseverență, dragoste, curaj, dăruire, demnitate. Noi credem în educația prin inspirație, nu prin statui. La umbra unei statui, nu crește mare lucru, maxim o odă sau un discurs elogios, care nu va duce niciunde. Aripile ne duc pe drumul nostru. Iar pentru inspirație, ce instrument mai bun am putea găsi decît povestea? 

Apoi, am scris pentru a nu uita. „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti” se poate traduce în viitor și ca un semn de atenționare:  „dacă nu se va povesti, nu va mai fi!”. Povestea recuperează partea vie, de emoție și de culoare dintr-o biografie care altfel ar rămîne o înșiruire de date și de fapte. Povestea ne dă sens și tocmai de aceea ne inspiră. De aceea am gîndit Nesupusele nu ca pe un catalog de biografii condensate, ci ca pe o carte de povești. 

Pe ce criterii ați ales „nesupusele”?

Laura Grűnberg: După criterii nesupuse regulilor convenţionale. A fost o selecţie asumat subiectivă în cadrul căreia am dorit să fie varietate: interdisciplinară (varietate de profesii, ocupaţii), temporală (nesupuse de ieri dar şi de azi), precum  şi spectru larg de vîrste, etnii, educaţie, localizare geografică. Avem poveşti cu femei celebre în sensul clasic al termenului, dar şi cu femei mai puţin cunoscute, cu femei anonime pe care le-am grupat într-un set de poveşti colective. Am ales cu sufletul şi cu mintea. Personajele alese au fost pe sufletul fiecărei dintre noi (documentarea pentru fiecare poveste ne-a apropiat şi mai mult de fiecare dintre ele), dar la asamblarea volumelor am lăsat şi mintea să echilibreze domenii, să adauge sau să mai scoată cîte ceva. 100 este foarte puţin. Aceasta ar fi de fapt concluzia acestui demers.

V.P.: A existat, la început, un coș comun unde am început să adunăm fel de fel de povești și portrete. Pe măsură ce se adunau, încercam să rafinăm conceptul cărții. De la început ne-a fost clar că nu vrem să facem o enciclopedie a personalităților feminine din România, ci o carte de povești. Un soi de istorie ficționalizată. Dar nu găseam elementul comun care să lege poveștile. Pe parcurs, a răsărit, salvatoare, ideea de „nesupunere”, de refuz al acestor femei de a înțepeni într-un rol dictat de societate. „Evrika! Evrika!”, am strigat, ca altă dată Arhimede (nu a fost așa, o spun doar pentru impresia artistică). Și așa am început să cernem „nesupusele”, care, între timp, cam dădeau pe dinafară din coșul în care le pusesem.

Desigur, în alegere, au existat și criterii subiective, pe care, personal, mi le asum. Pur și simplu m-am îndrăgostit de poveștile unor „nesupuse” și n-am mai vrut să renunț la ele.

48376893 210376289901553 7159188055495016448 n jpg jpeg

Ce nu știați și ați descoperit făcînd acest proiect?

V.P.: Nu știam cît de urieșesc de greu este să duci la bun sfîrșit un proiect finanțat de Ministerul Culturii și cum, în loc să te ocupi de ceea ce spui că vrei să faci în proiect, îți bați capul și aproape îți pierzi mințile cu: procese verbale de recepție, bonuri de consum, declarații pe propria răspundere, note informative, contracte, cereri de ofertă, ordine de deplasare, chitanțe, bonuri, ordine de plată, extrase de cont, state de plată, devize.

Adina Rosetti: Victoria mi-a luat vorba din gură. Am descoperit cu ocazia asta că n-am făcut ASE-ul chiar degeaba. Lăsînd la o parte greutățile managementului de proiect și întorcîndu-ne la oile noastre, adică la povești, înainte de a intra în documentare habar nu am avut că au existat atîtea femei minunate și importante pentru istoria noastră, mare sau mică. Am descoperit poveștile de viață ale unor doamne extraordinare – cîteva exemple, la întâmplare: Marta Trancu-Rainer (prima femeie chirurg din România), Vera Atkins („mama spionilor”), Elena Pagu (atleta nonagenara), aviatoarele din Escadrila Albă etc. Am avut bucuria imensă să cunosc cîteva nesupuse contemporane: Miriam Răducanu și Alexandrina Halic, pe care le admirasem întotdeauna de la distanță.

C.A.: Pentru noi a fost o necunoscută în primul rînd modul în care ne vom armoniza. Sîntem cinci scriitoare, fiecare cu stilul ei propriu. Ar fi putut ieși o carte tip varză-frumos-decorată-cu-bomboane-roz. Sau o carte-simfonie, cu cinci registre armonizat într-un întreg. Din fericire, poate și pentru că nu ne place nici varza, nici rozul, am găsit acel spirit bun care leagă poveștile atît de diferite într-o carte, nu într-o culegere. Apoi, îți mărturisesc că niciuna dintre noi nu știa care va fi cuvîntul-cheie pentru fiecare nesupusă. De fapt, nu știam dacă vom putea reduce o viață la o pagină, cu atît mai puțin la un cuvînt. Pentru că ne-am încăpățînat să jucăm în niște limite dure, satisfacția a fost pe măsură atunci cînd, după luni de cercetare, fiecare dintre noi a descoperit conceptul de boltă al unei vieți, a găsit povestea cea mai reprezentativă. Atunci am descoperit sensul care merită transmis, nu doar un conținut interesant sau relevant. Conținutul e informație și poate fi găsit oriunde. Sensul e partea de înțelepciune, de emoție, de poveste. Am încercat să scriem o carte care să facă trecerea de la conținut la sens. Această a fost miza.

Cum au reacționat copiii cu care v-ați întîlnit? Ce v-au întrebat?

L.G.: Reacţiile tuturor-copii, fete şi băieţi deopotrivă, au fost minunate. Au înţeles rapid ce e cu nes(u)punerea, m-au întrebat  despre ce e aia „antropolog”, sociolog sau activist-cu referire la anumite poveşi, au calculat cu interes cît timp „se pierde” cu diverse munci casnice, au înţeles că succesul în viaţă are multe faţete.

Iulia Iordan: Dacă ar trebui să descriu printr-un singur cuvînt atelierele despre Nesupusele, atunci aș alege cuvîntul „terapeutic”. Îmi place, atunci cînd lucrez cu copiii, „să storc” de la ei cît mai mult din experiența lor personală, din opiniile și ideile lor referitoare la temele discutate. Și simt că au o din ce în ce mai acută nevoie de a fi ascultați, de a vorbi despre lucrurile care îi preocupă. De aceea m-am pornit la drum cu așteptarea că se vor isca în special dezbateri despre clișeele legate de rolul femeii în societate sau despre statutul impus din exterior, despre profesii și aspirații. Dar m-am trezit în schimb cu un șuvoi de emoții greu de stăvilit. Am simțit în urma lecturii poveștilor, același efect cathartic pe care eu doar la teatru l-am mai trăit cu aceeași intensitate. Au ieșit la iveală tot felul de detalii foarte intime mai ales despre raportarea copiilor la ceilalți și o mulțime de experiențe personale despre fete și femei din viețile copiilor au fost povestite cu sinceritate. De aceea mulți dintre adulții prezenți la aceste întîlniri, profesori sau părinți, au părut că își privesc dintr-odată copiii cu alți ochi ceea ce pe mine m-a fascinat de-a dreptul.

Cel mai intens atelier a fost cel destinat copiilor tipici și atipici deopotrivă, susținut împreună cu Ruxandra Mateescu, una dintre Nesupusele din carte și fondatoarea platformei „Supereroi printre noi”. Am dezbătut multe nuanțe în timpul acestui atelier, mai ales atunci cînd a venit vorba despre a fi etichetat și a eticheta la rîndul tău, despre curajul de a-ți scoate eticheta și despre a-i ajuta și pe alții sa o facă. După mai bine de o oră de vorbit, în mod ciudat nimeni nu ardea de nerăbdare să treacă la partea cu desenatul, deși aveau pregătite alături tot felul de instrumente „apetisante” de lucru. Din fericire, una dintre ilustratoarele cărții ne-a făcut surpriza să ni se alăture și asta ne-a ajutat pe toți să transformăm cuvintele în culori.

De obicei copiilor le place să pună întrebări, este adevărat, dar uneori te poți trezi că primești în loc de asta răspunsuri la întrebări nes(u)puse. Ne-am propus atunci cînd scris poveștile să le concepem ca pe niște declanșatori de curiozitate, în primul rînd pentru că nu poți cuprinde viața unui om în doar cîteva rânduri. Dar poveștile acestor femei sînt atît de impresionante, încît se pare că am apăsat și alte butoane în afară de cel al curiozității.

A.R.: Nesupusele au fost întîmpinate cu un val de entuziasm pe care nu l-am anticipat! Am primit zeci de mesaje de la viitorii cititori (chiar înainte de a intra cartea în librării) și propuneri de la școli, biblioteci sau ONG-uri din țară de a participa la ateliere cu copiii. Cît despre copii, am observat în primul rînd mirare – în afară de cîteva excepții extrem de cunoscute (Nadia Comăneci sau Simona Halep) numele din carte le erau total necunoscute. Pe de altă parte, fetițele pe care le-am întîlnit în cadrul atelierelor – din toate mediile sociale – erau convinse că pot avea orice meserie doresc, iar dorințele lor erau extrem de diverse: de la fotbalistă la designer vestimentar și de la „bucătăreasă de clătite” la avocată. Cei care considerau că există „meserii de fete” și „meserii de băieți” au fost, destul de previzibil, băieții, așa că m-aș bucura foarte mult dacă această carte ar ajunge în special la ei.

Care e publicul ideal al Nesupuselor?

I.I.: Nesupusele nu este o carte doar pentru fete, ci pentru toată lumea. Ne propunem să umplem un gol prin aceste povești, să luminăm niște colțuri întunecate ale prezentului și trecutului, să nuanțăm unele dintre percepțiile asupra femeii în societatea românească, iar acest lucru nu se poate face prin vizarea unei singure categorii de cititori. M-aș bucura să avem un public cît mai divers, la fel cum și Nesupusele noastre sînt atît de diferite între ele.

V.P.: Nu cred în ideea de public ideal. Cărțile se aruncă în lume și pot fi citite. De către oricine. Desigur, am scris o carte pentru copii, dar reacția cititorilor a depășit cu mult ceea ce gîndisem noi că ar putea fi publicul acestei cărți. Dovadă că alte ”nesupuse”, de data asta alese de către cititori, oameni maturi, bărbați și femei deopotrivă, s-au așezat în povești care pot fi găsite și citite pe siteul nesupusele.ro. Iată cum ceea ce gîndisem a fi o carte pentru copii a ajuns, prin ricoșeu, la publicul adult.

A.R.: Mi-ar plăcea ca această carte să ajungă în locuri cît mai diverse. Cred că „publicul ideal”, pentru a intra în convenția întrebării, ar fi compus din: cei care fac manualele școlare în care nu sînt menționate contribuțiile feminine, cei care cred ca rozul e pentru fetițe și albastrul pentru băieți, cei cu prejudecăți, cu atitudini misogine sau cinic-pesimiste. În rest, cartea își croiește singură drumul ei și așteaptă cu nerăbdare ca noi, scriitoarele, să terminăm și volumul următor. 

Cum putem recupera natural partea feminină a istoriei, fără că cădem în discriminare pozitivă?

L.G.: În primul rînd, folosită  cu măsură şi tact, discriminarea pozitivă  poate să fie necesară atunci când din punct de vedere istoric un anumit grup social se confruntă cu prejudecăţi, marginalizări sau  discriminări. E un instrument de politici publice testat în lume care de multe ori, folosit pe perioade delimitate de timp, a  avut rezultate bune.  Pe de altă parte nu e vorba de a recupera femeile, ci istoria aşa cum este şi a fost ea de fapt. Femeile nu au lipsit din istorie nici un moment, fie şi pentru simplul fapt că fără ele nu ar fi existat toţi marii bărbaţi ai istoriei publice care au trebuit spălaţi, hrăniţi, îngrijiţi când erau mici. Ele nu au făcut mult timp parte din istoria publică,  oficială  din varii motive – ce făceau ele nu se considera important, se considera natural,  era considerat firesc ca ele să „stea” acasă iar bărbaţii să „facă” istorie. La fel de bine ar trebui recuperaţi şi copiii în istorie: ce aflăm din manuale despre  cum se jucau copiii în antichitate sau evul mediu sau în perioada comunistă? Nes(u)pusele oferă poveşti despre femei cu nume şi prenume, dar şi despre femei „anonime” (Casnicele, Gustistele, Mandatarele, ONGistele, etc.) care au făcut sau fac istorie într-un sens incluziv, aşa cum ar trebui să fie şi cea predată prin şcoli. Proiectul Nes(u)pusele  propune o recuperare neideologizată a potenţialului feminin, prin faptul că poveştile lărgesc paleta de profesii, vocaţii, meserii, gesturi private şi publice prin care fetele şi femeile s-au exprimat. Dar nu fac acest lucru didacticist. Personajele din aceste poveşti nu sînt  „eroine” fără de cusur, ci oameni în carne şi oase care au copilărit, s-au jucat, au mai şi greşit, dar au comun faptul că au fost, în diverse moduri, nesupuse. 

a consemnat Ana Maria SANDU

Foto: Cornel Brad

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.