Mona Lisa a dispărut

Diana MARINCU
3 martie 2011
Educaţia gîndirii critice jpeg

Am început acum un an şi cîteva luni să predau educaţie plastică la o şcoală generală din Bucureşti, o şcoală ascunsă între blocuri socialiste, sărăcie şi deznădejde. Am privit toate astea ca pe o provocare imensă, în faţa căreia eu ar fi trebuit să regizez o avalanşă întreagă de schimbări ce ţin, în primul rînd, de mentalitatea profesorilor şi a elevilor faţă  de artă. Cu o pensulă într-o mînă şi cu un album de artă în cealaltă, ar fi trebuit să le arăt că toată ierarhia disciplinelor, care vine ca un dat de nezdruncinat, trebuie atacată în numele potenţialului creativ al copiilor. Potenţial care trebuie hrănit şi ajutat să se dezvolte, nu îmbîcsit şi sufocat de profesori care vor doar performanţe la olimpiade de fizică sau matematică şi care privesc disciplina mea ca pe un moft. Eu ar fi trebuit să apar în faţa lor ca şi cum aş fi reprezentat Arta şi aş fi vorbit în numele ei. Inutil să mai spun că iluzia mea s-a evaporat destul de repede.

M-am lămurit în scurt timp că nu e deloc uşor să discuţi despre artă în cadrul formal al şcolii, unde elevilor le sînt complet inhibate gîndirea critică şi creativitatea. Aşa că am început să reflectez mai mult la felul în care totuşi i-aş putea agăţa de cîte o idee sau i-aş putea face curioşi.  Primul pas a fost să îi scot din cartier şi să le arăt muzee sau galerii. Al doilea – să iniţiez un cerc de desen opţional, unde dispare obligaţia prezenţei, criteriile de apreciere se flexibilizează, exprimarea lor se eliberează.

Iar acum încerc să investighez  clişeele lor de gîndire (legate de definirea artei şi plasarea ei în societate) şi raportarea lor foarte personală la ce înseamnă o capodoperă şi ce înseamnă o instalaţie de artă contemporană. Această cercetare şi-a găsit un nume neaşteptat, „Mona Lisa a dispărut”, şi are două direcţii de dezvoltare. Prima direcţie ar fi o expoziţie cu picturile copiilor pornind de la portretul Mona Lisei, pe care i-am rugat să îl reinterpreteze, păstrînd însă măcar un element din celebrul tablou. Acest proiect expoziţional, gîndit împreună cu Bianca Băilă, şi ea profesoară de educaţie plastică, nu este încă finalizat, dar sper să se concretizeze în curînd. De ce am ales exact capodopera lui Leonardo da Vinci? Toţi elevii noştri asociază arta şi istoria artei cu această imagine, devenită iconică. Toate cunoştinţele şi reperele lor vizuale se rezumă la ea. Aşa că am decis să fisurăm puţin acest bloc masiv de piatră, al capodoperei universale şi să vedem unde ajungem dacă încercăm să deconstruim ideea de capodoperă. Şi totul a venit apoi foarte firesc, mult mai uşor decît am fi crezut noi.

Elevii priveau imaginea din faţa lor şi exclamau: „Da-i urîtă, doamnă!” Problema nu era dacă ea e urîtă sau frumoasă, ci faptul că, brusc, au fost puşi în situaţia de a regîndi un model. Unii au transformat-o într-un personaj de desene animate, alţii au ales să o aducă în zilele noastre şi să se gîndească cum ar arăta o monalisă contemporană (Mona Lisa stelistă, purtînd tricoul echipei de fotbal, Mona Lisa sexy, imitînd vedetele de televiziune din România, Mona Lisa fără faţă, fără identitate), alţii au ţesut o poveste întreagă în jurul ei, o biografie fictivă. Abordările au fost extrem de diferite şi de neaşteptate prin prospeţimea lor. Privite în ansamblu, creaţiile copiilor par să aibă o coerenţă în ceea ce priveşte universul vîrstei lor şi raportarea la contemporaneitate. Un elev a înlocuit peisajul din spatele modelului cu tomberoane, blocuri gri, urîţenie cotidiană. A transpus vizual imaginea mediului în care trăieşte şi priveliştea văzută zi de zi. Un alt elev a ales chiar să înlocuiască portretul cu un text: „Mona Lisa a dispărut”. De aici am preluat şi numele pentru un blog care îşi propune să dezbată proiectele copiilor, intervenţiile noastre şi să ridice întrebări legate de învăţămîntul artistic.

A doua direcţie de cercetare  ar trebui să se concretizeze printr-o arhivare a răspunsurilor elevilor la un set de întrebări date şi a întrebărilor puse de ei despre artă. În urma analizării lor, mi-am dat seama că tot ce am adunat pînă acum este extrem de incitant pentru oricine ar dori să problematizeze puţin funcţia artei şi instrumentele cu care ea lucrează. Şi că ar merita o amplă discuţie. Am început cu un mic chestionar: Ce este arta? Ce rol are arta în societatea de azi? Este importantă pentru voi? Daca da, de ce? Iată cum sună cîteva dintre răspunsuri: „Pentru mine arta este importantă deoarece mă ajută să îmi transmit sentimentele lumii întregi atunci cînd cuvintele mă părăsesc. Cînd arăt cuiva o pictură creată de mine, parcă le arăt o parte din sufletul meu.” (Cristina, 14 ani); „M-am gîndit de multe ori la ce înseamnă să vezi arta în tot ce există. Normal, există haos şi cosmos. Şi există persoane care văd arta în haos. Mult timp am crezut că arta se află în amîndouă. Mai tîrziu, mi-am dat seama că haosul pe care îl vedeam eu era de fapt cosmos, doar că nu realizam. De ce este arta importantă? Ca să putem să-i zîmbim vieţii înapoi.” (Ana, 14 ani); „Arta este un stil de viaţă, un fel de a trăi şi poate avea mai multe forme. Arta se rezumă la imaginaţia fiecărui om (şi asta deoarece cîteodată defectul văzut de unii se apropie de perfect pentru alţii).” (Ana, 14 ani); „Arta este un efort de creaţie, conştient. Operele de artă le vedem pentru a ne vedea sufletul.” (Adriana, 13 ani); „Pentru mine arta înseamnă un mod de integrare în societate.” (Cristi, 13 ani); „Arta are rolul de a îmbogăţi cunoştinţele oamenilor.” (Teodora, 12 ani)

Am senzaţia că toate răspunsurile, aşa intuitive cum sînt, ţintesc cele mai sensibile probleme ale teoriei artei. Nu ştiu dacă eu aş fi răspuns mai bine şi dacă aş fi atacat cu atît de mult curaj problema sincerităţii artistului şi a transparenţei lui. Şi nu ştiu cum aş putea să le răspund întrebărilor pe care mi le-au pus ei, cu atîta candoare şi naivitate: Cum ne ajută arta să devenim nişte oameni mai buni? Oare pictorii îşi pun tot sufletul în ceea ce fac? O operă de artă se poate găsi oriunde? De ce multe tablouri sau statui, care nu sînt decît banalităţi, sînt atît de apreciate? De ce oamenii se refugiază în artă? La ce ne foloseşte arta? Cînd ştim că arta văzută de noi este într-adevăr artă? Cînd ştim că noi sîntem artistul? Arta o înţelegem, sau o simţim? Sau amîndouă? Ce putere are arta? Cînd ştim că un tricou murdar sau o stradă noroioasă constituie arta? Arta se poate regăsi în orice obiect? De ce nu zîmbea, de fapt, Mona Lisa? Cine decide dacă o creaţie este artă? Ne ajută arta în viaţa de zi cu zi? Dacă arta ar dispărea, ce s-ar întîmpla? Chiar e adevărat că unii artişti trăiesc în arta pe care o fac? Cu ce scop a fost inventată arta? Poate cineva să reinventeze arta? Arta este ceva special? Putem învăţa ceva prin artă? Ce s-ar întîmpla dacă nu ar exista artă? Cum poţi avea uneori inspiraţie, şi alteori nu? Cum poţi deveni un artist? Arta ne poate oferi emoţii? O multitudine de întrebări grele, foarte inteligente unele dintre ele, curajoase şi consistente. Şi aş adăuga, dezarmante.

Aş vrea să le pot răspunde că arta ne face mai buni, că are o putere fantastică, că poate schimba o societate, că ne ajută să vedem mai lucid lumea şi să înţelegem lucrurile pe care le trăim, că ea ne deschide orizontul creativ şi ne permite să visăm. Dar am şi eu îndoielile mele, pe care nu pot să le ascund, nici chiar în faţa lor. Sper totuşi ca împreună să găsim nişte răspunsuri, chiar dacă nu definitive.

Diana Marincu este profesoară de desen la Şcoala "Ionel Teodoreanu" din Bucureşti. Pe 3 martie, la Atelier 35 din str. Şelari, a deschis o expoziţie cu proiectul "Mona Lisa a dispărut". "Răpirea" şi "reapariţia" au fost imaginate de Rapire imaginata de Diana Marincu si Bianca Baila împreună cu elevii şcolilor Ionel Teodoreanu nr. 36 şi Principesa Ileana nr. 27.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.