Luna Plină de la Biertan și „zombie walk” în Brașov

26 octombrie 2018
Luna Plină de la Biertan și „zombie walk” în Brașov jpeg

Avem două festivaluri de film horror în România, dacă nu punem la socoteală transmisiile din Parlament și subgenul patentat acolo, pe cale să se consacre sub eticheta „horror guvernamental”.

Festivalul de pionierat Luna Plină de la Biertan (desprins din TIFF-ul clujean) a fost prezentat aici în mai multe rînduri cu ocazia primelor ediții. A ajuns în acest an la ediția a VII-a – cea mai bogată de pînă acum, un reviriment în ton cu spiritul belicos al vremurilor ce stimulează reconsiderarea genului horror de către români (o demonstrează și box office-ul cinema-urilor de mall). A fost din păcate și cea mai anti-entertainment ediție, cu o agendă (poate involuntar) definită în jurul conceptului de masculinitate toxică, al violenței intersexuale și fetișurilor social-media – acestea au dat de altfel și Premiul Publicului, acordat brutalei producții spaniole Framed. Unde sînt vremurile cînd Premiul Publicului mergea la comedii precum Safety Not Guaranteed sau What We Do in the Shadows?

Celălalt festival de gen, despre care n-am mai scris, este Dracula Film Fest de la Brașov. A VI-a sa ediție a avut loc anul acesta în perioada 17-21 octombrie și oferă o alternativă urbană celor care consideră incomodă deplasarea la festivalul de la Biertan ori viața de camping oferită celor care nu găsesc cazare acolo.

Dracula e o experiență categoric diferită, din rațiuni ce nu țin doar de locația urbană. Festivalul se însoțește cu numeroase evenimente auxiliare – amuzantul „zombie walk” prin centrul istoric al Brașovului, sesiuni workshop și masterclass coordonate de diverși invitați, secțiuni dedicate copiilor. Anul acesta s-a asociat și cu congresul de factură academică „Dracula” – o conferință de cercetări interdisciplinare preocupate de mitologia vampirică, implicînd specialiști internaționali cît se poate de sobri din antropologie, psihologie, marketing turistic, filologie ori film.

Principalul punct de atracție e însă participarea regizorilor pentru fiecare film selectat în competiție, aduși de peste mări și țări să își prezinte (și apere) filmele și să petreacă nopțile alături de fani în barul oficial al festivalului ce găzduiește after-petrecerile de rigoare – o experiență de networking copioasă, posibilă doar în festivalurile mici și intime.

Au fost prezenți în competiția principală: regizorul israelian Eitan Gafny, cu excelentul Children of the Fall – un slasher cu puternică încărcătură politică despre tensiunile xenofobe dintr-un kibbutz israelian, în timpul războiului arabo-israelian din '73; regizorul norvegian Thomas Aske Berg a adus cu el comedia post-vampirească Vidar the Vampire, cu care a și cîștigat trofeul acestei ediții; veteranul italian Sergio Stivaletti, unul dintre ultimii maeștri europeni ai efectelor speciale non-CGI, consacrat în anii 70-80 cu contribuții esențiale la horror-ul italian, a propus pentru competiție cea mai recentă tentativă a sa ca regizor, intitulată Rabbia Furiosa – un mafia-movie inspirat de incidente reale (aceleași incidente violente pe care le ecranizează și recentul succes de la Cannes Dogman); franțuzoaica Aurelia Mengine a venit cu psihedelia feministă Fornacis; horrorul românesc a fost și el reprezentat de Mihai Sălăjan cu mockumentarul Bodrog – primul film lovecraftian românesc, o răstălmăcire a superstițiilor rurale din satul arădean cu același nume (e încurajator că e treilea an la rînd cînd avem o producție românească indie-horror în circuitul festivalier). Singurul film din competiție care nu și-a trimis un ambasador în persoană fizică a fost Lost in Apocalypse – regizorul Sky Wang a atașat totuși filmului un mesaj video personal publicului de la Brașov, asigurîndu-ne că ar fi primul film zombie chinezesc; din păcate o afiliere tardivă la un subiect stîngist epuizat (Cuba le-a luat-o înainte), fiind singurul film din competiție care nu a surprins cu nimic.

Un eveniment aparte a fost „ziua fantastică românească” cu cîteva titluri care evidențiază zeitgeist-ul național în an centenar: două thrillere cu daci, unii călătorind prin timp să vadă ce s-a ales de români (Pentru România, regia Andrei Bărbat), alții oferind soluții magice pentru salvarea Imperiului Roman (141 AD, Misiune în Dacia, regia Octavian Repede); lor li se adaugă notoriul Experimentul București al refugiatului Tom Wilson și clasicul lui Gopo despre visul cuceririi spațiului de către români, Pași spre Lună.

În paralel au mai rulat competițiile obligatorii de scurt-metraj, precum și o suită de producții cu distribuție oficială în România, pe cale să intre în următoarele săptămîni în circuitul mall-urilor – noul Halloween (prezentat cot la cot cu originalul); ecranizarea după Martin Page The Night Eats the World; cea mai recentă producție J. J. Abrams – Overlord; neo-slasher-ul Hell Fest și post-apocalipticul I Still See You; plus un număr de filme ori animații horror adresate copiilor curajoși.

Selecționerii ediției au fost pop-culturiștii Ioan Big (autorul primei monografii românești despre fenomenul zombie, în curs de apariție la Rao), Alin Ludu Dumbravă și Cristi Mărculescu. Conform acestora festivalul a avut o competiție acerbă, cu peste 200 de lung metraje trimise pentru selecție, semn că Dracula Film Fest are un brand atractiv în străinătate. Mai rămîne să se bucure și românii de el, poate după ce ne trezim din Coșmarul din Piața Victoriei care deocamdată oferă tot horror-ul de care avem nevoie, în format 4DX.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.