Libertatea de creație și imaginea națiunii

Mona NICOARĂ
4 decembrie 2012
Libertatea de creație și imaginea națiunii jpeg

O discuție publică despre libertatea de creație și exprimare nu se întîmplă niciodată pentru că sînt vești bune de dat. Întotdeauna e un semn rău. În mod alarmant, Making Waves, festivalul de film românesc de la New York, a găzduit două astfel de semne rele — o discuție dedicată  României și una, Ungariei, susținute de fundația privată Trust for Mutual Understanding, unul dintre susținătorii principali ai festivalului după reorganizarea Insititutului Cultural Român și sistarea fondurilor pentru evenimentul de la New York. Organizatorii, Corina Șuteu de la Romanian Film Initiative și Jakab Orsós de la prestigiosul PEN World Voices Festival au găsit de cuviință să mă invite la ambele discuții, programate la Lincoln Center după filme care au explorat, la vremea lor, limitele libertății artistice în cele două țări, și în conținut și în viața pe care au  avut-o după producție propriu-zis: Secvențe de Alexandru Tatos și Timpul stă în loc (Megáll az Idö) de Péter Gothár, ambele din 1982.

Prima dezbatere, dedicată României, s-a ținut pe 1 decembrie și a fost moderată de Mihai Chirilov. În contrast cu festivismul în costume naționale din țară, atmosfera de la New York era sumbră, cu excepția unei prezentări făcute de Dan Perjovschi, spumos ca întotdeauna. Ada Solomon însă ne-a amintit că schimbările din ultima vreme contravin tocmai creativității exemplificate de Perjovschi. Fără un sprijin public, creațiile care nu sînt destinate succesului de masă sînt, de fapt, cenzurate de piață. Iar atunci cînd statul nu susține arta ca valoare în sine și nu promovează decît acele opere care convin unei linii prestabilite, oricare ar fie ea, posibilitățile sînt restrînse pînă la dispariție.

În țări ca România și Ungaria, care nu au o tradiție sau resursele necesare pentru mecenat privat, e rolul statului să susțină creativitatea și diversitatea culturală, inclusiv experimentele și acele produse artistice care non-comerciale. Însă autoritățile ambelor țări par să fie convinse că arta și cultura trebuie puse în slujba imaginii oficiale a națiunii —că trebuie să "cînte în același cor", așa cum a spus antologic Mircea Diaconu pe cînd era ministru al culturii. De la denigrarea filmelor “Noului Val” românesc, care sapă adînc în realitate, așa cum este ea, pînă la limitarea explicită a ceea ce putem expune nu era decît un pas, care, anul acesta a fost făcut în România. Și tot anul acesta, după ce a subminat sistematic finațarea filmelor independente, guvernul maghiar a găsit de cuviință să ia poziție împotriva cîștigătorului Ursului de Argint la Berlin, Doar vîntul (Csak a Szél), care explorează atacurile extremiste în serie împotriva romilor - chiar în conferința de presă a regizorului la Berlin.

A doua zi, la discuția despre Ungaria, moderată de criticul de film Scott Foundas, György Szabó, fondatorul și fostul director al excelentei instituții culturale budapestane Trafó, reorgnizată abuziv de regimul Orbán, a adus pe masă faptul că autoritățile exploatează tensiunea dintre capitatele culturale, văzute ca elitiste, și populismul propagat prin mass-media controlată în mare parte, à la Putin, de stat. Pentru a avea succes pe termen lung, managementul cultural nu poate fi simplistic democratic, ci e musai să fie meritocratic — prin susținerea unei viziuni curatoriale competitive globa — și vizionar — prin promovarea artiștilor care inovează și care promit să deschidă noi posibilități în spațiul cultural. Dacă faci programe culturale pe ideea de egalitate și democrație și respingi experimentul sau excepționalismul în artă, ai puține șanse să promovezi capodopere sau să vezi trenduri noi înainte ca ele să dea colțul — și devii, simplu, necompetitiv, cel puțin internațional. Dar dacă programezi sau curezi cu viziune și îndrăzneală, mai ai o șansă să nimerești pe val, măcar din cînd în cînd.

Alăturarea celor două țări a făcut alarmat de limpede viteza cu care România a prins în acest an din urmă Ungaria lui Viktor Orbán, unde menghina se tot strânge, sistematic, în jurul culturii, de ani buni. Ca Prîslea cel Voinic, România a făcut în cîteva luni cît alții în ani de zile. Faptul că cele două guverne au orientări politice aparent divergente pare să conteze mai puțin. Ce contrează în ambele cazuri este vigoarea cu care o viziune autocratică, restrictivă, nostalgică pentru tot soiul de vremuri în care arta era un instrument de propagandă în mîna puterii, a revenit după relativa relaxare de după 1989.

Puținele motive de optimism pot fi găsite într-o solidaritate de breaslă a artiștilor și managerilor culturali. Pentru moment, România pare să stea doar relativ mai bine la capitolul ăsta, deși rezistența la schimbările culturale din 2012 e încă șubredă. Așa că la recepția dată după discuție, de ziua națională, am băut și țuică și pălincă, ambelele aduse prin crowd-sourcing de artiști veniți la acest festival independent. În altă parte a orașului, am auzit că reprezentanții statului român au finanțat un festin cu tartine tricolore.

Mona Nicoară locuieşte în Brooklyn, New York şi este regizor și producător de film documentar. Cel mai nou film al ei, Școala noastră, a fost lansat în 2011 în peste 50 de festivaluri din întreaga lume şi a cîştigat numeroase premii.

Foto: GODLIS

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.