La Belle et la Bête

Bianca BĂNICĂ
30 ianuarie 2014
La Belle et la Bête jpeg

Joi, 30 ianuarie, ora 19, în sala de cinema UNATC are loc proiecţia filmului Frumoasa și bestia (La Belle et la Bête), regizat de Jean Cocteau în 1946. Discuția cu publicul va fi moderată de Ioana Moraru și Bianca Bănică.

Scris și regizat în 1946, avînd la bază basmul Frumoasa și Bestia, filmul lui Jean Cocteau a fost realizat cu dificultăți financiare, după pregătiri care au durat mai bine de un an. Scenariul a fost adaptat chiar de regizor după povestirea La Belle et la Bête, de Mme Leprince de Beaumont, aceasta fiind la rîndul ei o versiune modificată a scrierii originale a lui Charles Perrault. Condus de fascinația pe care a păstrat-o încă din copilărie pentru acest basm, Cocteau realizează un film care se bazează pe contradicții la nivelul legăturii dintre tematică și stilistică, opunîndu-se canoanelor cinematografice  și, totodată,  obstacolelor de orice altă natură (regizorul se îmbolnăvește grav  chiar în timpul filmărilor, este internat în spital, dar revine, ulterior,  pe platouri).

Transpunerea vizuală a basmului se dorea a fi una mai degrabă realistă decît feerică sau atemporală, în care actorii să fie reflexii ale unui moment din timp, ale unor împrejurări și nu participanți într-un bal mascat. De altfel, umanitatea pe care Jean Marais reușește să o transmită de sub masca bestiei a fost considerată de-a lungul timpului unul dintre elementele principale care au ajutat la evitarea transformării acestui film poetic într-unul pur decorativ. Totuși, Cocteau refuză să ofere o singură dimensiune poveștii construite, astfel că elementelor realiste le opune tipologiile schematice ale unora dintre personaje, construite după modelul Molière, brodînd în jurul unei singure trăsături de caracter (surorile Frumoasei - malițioase, egoiste, profitoare). Umorul primelor scene ale filmului se combină cu accentele dramatice ale efectelor sonore și cu sugestia de horror din prim-planurile bestiei sau din jocul de plan-contraplan dintre bestie și Belle. De asemenea, decorul gotic al castelului în care Belle este ținută prizonieră contribuie la crearea unei emoții bizare, o combinație între straniu și romantic, Cocteau utilizînd elemente fizice pentru a oferi senzații metafizice ( brațe masculine care ies din pereți ținînd candelabre, statui sub formă umană împietrită ale căror ochi se mișcă, perdele fluturînd prin ferestre deschide brusc, oglinzi, fum, uși care se trîntesc subit). Întrucît există puține mișcări de cameră, majoritatea cadrelor sînt statice, dar mise-en-scena atent studiată, eclerajul și interacțiunea personajelor cu decorul (care devine el însuși protagonist) compensează acest fapt. În lipsa unui narator și evitînd surplusul de dialog, povestea se spune pe sine, într-o manieră vizuală, transfigurîndu-se odată cu trecerea de la spațiul comun al casei fetei la castelul iluzoriu al bestiei. Relația dintre Belle și bestie se construiește armonizînd spiritul sălbatic al celui blestemat să fie fiară cu tandrețea și eleganța bărbatului care zace neputincios în interior și cu trecerea fetei de la respingere la dor, la nevoia de a-l salva. Rezultatul este o notă de erotism care planează asupra tensiunii create între cei doi.

Cineastul face apel la convenția naivității pentru a putea ajunge, prin intermediul fabulației, tocmai la combaterea ei în tratarea unei idei preconcepute: aceea a promovării frumuseții ca trăsătură necesară a ființei ideale, respectiv a bărbatului ideal. De ce iubirea e completă doar dacă Frumoasa  are parte de un Făt Frumos ? De ce nu se poate spune că  „Frumoasa și Bestia au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți”, ci doar că „Frumoasa și Prințul au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți”? De ce a ajuns fericirea să fie astfel condiționată ? Tripla „identitate” a lui Jeam Marais (actorul interpretează bestia, pe Avenant și pe prinț) e menită să ilustreze scenariul tipic al pedepsei aplicate antagonistului și al răsplatei supreme primite de eroul suferind (de obicei fata și comoara), dar, totodată , încearcă să demonteze mitul ființei ideale care îmbină bunătatea și frumusețea prin dezamăgirea, debusolarea resimțită de Belle la vederea prințului. Frumusețea lui, precum și asemănarea cu Avenant nu aduce împlinire, ci, din contră, pare să slăbească, pentru o clipă, afecțiunea fetei, căci, tocmai perfecțiunea sa îl îndepărtează de ceea ce Belle iubea.

În paralel cu filmările pentru  La Belle et la Bête, regizorul scrie un jurnal, publicat mai tîrziu cu titlul Journal d’un film -La Belle et la Bête, în care consemnează minuțios pregătirile pentru fiecare scenă, incluzînd detalii asupra lucrului cu tehnicienii, cu scenograful, cu actorii, și, mai ales, exprimîndu-și angoasele emoționale, cauzate de presiunea realizării proiectului, pentru ca la final să afirme că în filmul său nu există niciun cadru indiferent, ci doar imagini care îi sînt pe plac și care au sensul dorit.  Aflat la primele sale producții cinematografice, după o carieră literară și dramaturgică, Jean Cocteau consideră că, pentru ca arta filmului să fie demnă de un scriitor, el  trebuie să fie  întîi demn de arta filmului și să demonstreze că poate să construiască un produs cinematografic care să fie un echivalent al stilului condeiului său și nu doar o interpretare a acestuia. În La Belle et la Bête, Cocteau face încă de la început un fel de pact cu spectatorul, de la care cere o încredere inocentă pentru a-și atinge acest scop. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.