Iubitul

Junot DÍAZ
22 martie 2018
Iubitul jpeg

Povestirea face parte din volumul Sufocare apărut la Editura Black Button Books în traducerea Danielei Rogobete. Joi, 22 martie, de la ora 19:30, Marius Chivu şi Bogdan-Alexandru Stănescu vor discuta despre literatura lui Junot Díaz în pub-ul Londophone din Bucureşti.

Ar fi trebuit să fiu atent cu iarba. Pe cei mai mulți îi tîmpește. Pe mine mă face somnambul. Și, ce credeți, m-am trezit în holul clădirii noastre, simțindu-mă de parcă fanfara liceului m-ar fi călcat în picioare. Mi-ar fi rămas curul acolo toată noaptea dacă cei de dedesubt nu s-ar fi certat și ei ca chiorii la trei dimineața. Eram prea prăjit să mă mișc, cel puțin în acel moment. Iubitul încerca s-o păcălească pe Iubita, spunîndu-i că avea nevoie de spațiu, iar ea spunea ceva de genul: Nenorocitule, o să-ți dau un spațiu de nu-l poți duce. Îl știam puțin pe Iubit. L-am văzut prin baruri și le-am văzut pe unele dintre fetele pe care le aducea acasă cînd ea era plecată. Pur și simplu avea nevoie de mai mult spațiu ca să înșele. Bine, a spus el, dar de fiecare dată cînd se îndrepta spre ușă ea începea să plîngă și să strige De ce faci asta? Semănau mult cu mine și cu fosta mea iubită Loretta, dar mi-am jurat că nu mă voi mai gîndi la curul ei, deși fiecare latina din Oraș care semăna cu Cleopatra mă făcea să mă opresc și să-mi doresc să se întoarcă la mine. Cînd Iubitul a ajuns în hol, eu eram deja în apartamentul meu. Iubita nu se mai oprea din plîns. S-a oprit de două ori, probabil că m-a auzit mișcîndu-mă chiar deasupra capului ei și de fiecare dată mi-am ținut răsuflarea pînă începea iar. Am urmat-o la baie, amîndoi despărțiți de o podea, sîrme și niște țevi. Continua să spună: Ese pepetón de căcat, și se spăla pe față iar și iar. Mi-ar fi frînt inima dacă nu ar fi fost ceva atît de-al dracului de familiar. Cred că devenisem imun la astfel de lucruri. Aveam inima împietrită ca o morsă capitonată în osînză.

A doua zi i-am povestit tovarășului Harold ce s-a întîmplat și el a spus: Nasol de ea.

Cred că da.

Dacă nu aș avea și eu probleme cu femeile, ți-aș zice să mergem să consolăm văduva.

Nu e genul nostru.

Nu e pe dracu’.

Tipa era prea frumoasă, prea stilată pentru doi tîmpiți ca noi. N-am văzut-o niciodată într-un tricou sau fără bijuterii. Cît despre iubitul ei, olvidate. Negroteiul ăla putea fi model, drace, amîndoi ar fi putut fi model, ceea ce probabil și aveau de gînd să devină pentru că nu i-am auzit niciodată schimbînd vreo vorbă între ei despre vreo slujbă sau vreun nenorocit de șef. Oameni ca ăștia sînt de Neatins pentru mine, crescuți pe o altă planetă și transplantați în imediata mea vecinătate să-mi amintească cît de rău trăiesc. Ceea ce era și mai rău era cît de multă spaniolă vorbeau între ei. Niciuna dintre iubitele mele nu vorbise spaniola, nici măcar Loretta, cea cu atitudini portoricane. Cel mai aproape de asta a fost negresa care petrecuse trei ani în Italia. Îi plăcea să vorbească așa în pat și spunea că se cuplase cu mine pentru că îi aminteam de unul dintre sicilienii pe care-i cunoscuse, de-asta n-am mai sunat-o niciodată.

Iubitul a mai venit de cîteva ori în săptămîna aceea după lucruri, presupun, să termine treaba. Era un nemernic plin de el. A lăsat-o să spună ce avea de spus, argumente pe care ea stă- tuse ore întregi să le pună cap la cap, și apoi a oftat, și a spus că nu conta, avea nevoie de spațiu, punto. Ea îl lăsa să i-o tragă de fiecare dată, sperînd că poate asta îl va face să rămînă, dar știți bine, odată ce prinzi puțină viteză la vale, nu mai există nicio jucărie pe lumea asta care să te împiedice să pleci. Îi ascultam cum o fac și mă gîndeam: Drace, nu-i nimic mai jalnic decît fututul de rămas-bun. Știu. Eu și Loretta am avut dintr-astea să ne ajungă. Diferența a fost că noi nu am vorbit niciodată așa cum își vorbesc ăștia doi. Despre noi. Nici măcar atunci cînd eram bine. Stăteam întinși și ascultam lumea de afară, băieții zgomotoși, mașinile, porumbeii. Pe atunci habar nu aveam ce gîndea, dar acum știu ce să pun în toate bulele alea de gînduri desenate. Evadare. Evadare.

Ăștia doi aveau o obsesie cu baia. Toate vizitele lui sfîrșeau acolo. Ceea ce mie-mi convenea, era locul de unde-i puteam auzi cel mai bine. Nu știu de ce am început să le urmăresc via- ța, dar părea a fi un lucru bun. În cea mai mare parte a timpului credeam că oamenii, chiar și atunci cînd le e cel mai rău, sînt destul de plictisitori. Cred că n-aveam nimic mai bun de făcut. În niciun caz cu femei. Luam o pauză, așteptînd ca ultimele rămășițe ale naufragiului numit Loretta să plutească în derivă în depărtare.

Baia. Iubita turuia despre cum și-a petrecut ziua, cum a văzut o încăierare în trenul de pe Ruta C, cum cuiva i-a plăcut colierul ei, iar Iubitul, cu vocea lui suavă de Barry White, nu zicea decît Îhi. Îhî. Îhi. Își făceau duș împreună și dacă ea nu vorbea, i-o sugea. Tot ce auzeai de jos era apa care lovea fundul căzii și pe el Da, o, da. Totuși, nu rămînea niciodată. Asta era evident. Era unul dintre tipii cu pielea închisă și tenul neted pentru care femeile ar ucide și știam sigur, pentru că-l văzusem în acțiune în localurile din zonă, că-i plăcea să se dea la fete albe. Ea nu știa nimic despre numărul lui de Rico Suave. Ar fi distrus-o. Pe atunci credeam că acelea erau regulile de barrio, latino și negrii înăuntru, albii afară – un loc în care noi, cei de jos, nu trebuia să mergem. Dar dragostea te învață. Îți șterge toate regulile din cap. Noul iubit al Lorettei era italian, lucra pe Wall Street. Cînd mi-a povestit despre el, încă mai ieșeam împreună. Eram pe Promenadă, iar ea mi-a spus: Îmi place de el. E muncitor.

Oricît de împietrită ar fi o inimă, nu poate rezista unei asemenea dureri.

După unul dintre acele dușuri, Iubitul nu s-a mai întors niciodată. Nici telefoane, nici nimic. Ea a sunat o mulțime de prieteni, prieteni cu care nu mai vorbise de foarte mult timp. Eu am supraviețuit prin prietenii mei, nu a trebuit să le cer ajutorul.

Lor le era ușor să spună: Uită de trădătoarea aia. Nu-i genul de femeie de care ai tu nevoie. Uite ce piele deschisă ai – fără îndoială era cu ochii după o piele și mai deschisă.

Iubita își petrecea cea mai mare parte a timpului plîngînd, fie în baie, fie în fața televizorului. Eu îmi petreceam timpul ascultînd-o și dînd telefoane să-mi găsesc de lucru. Sau fumînd și bînd. O sticlă de rom și două cartușe de Presidente pe săptămînă.

Într-o noapte mi-am luat los cojones în dinți ca s-o invit sus la un café, ceea ce era o manevră din cale afară de manipulatoare din partea mea. Nu prea avusese parte de contact uman toată luna, cu excepția băiatului care livra mîncare de la restaurantul japonez, un tip columbian pe care-l salutam mereu, așa că ce dracuʼ putea să răspundă? Nu? A părut bucuroasă să-mi audă numele și, cînd a deschis ușa, am fost surprins s-o văd elegantă și atentă. Mi-a zis că va urca imediat și, cînd s-a așezat în fața mea la masa din bucătărie, era machiată și avea un colier de aur roz.

Apartamentul tău e mult mai luminos ca al meu, a spus.

Ceea ce suna foarte bine. Cam tot ce aveam în apartament era lumina.

I-am pus muzică de Andrés Jiménez – știți bine, Yo quiero que mi Borinquen sea libre y soberana – și apoi am băut un ibric de cafea. El Pico, i-am spus. Doar ce-i mai bun. Nu prea aveam despre ce să vorbim. Ea era deprimată și obosită, iar eu aveam cele mai groaznice gaze din viața mea. A trebuit să mă scuz de două ori. De două ori într-o oră. Probabil că i s-a părut ciudat ca dracuʼ, dar de fiecare dată cînd am ieșit din baie ea se holba fix în cafea, așa cum o fac ghicitoarele pe Insulă. Faptul că plîngea tot timpul o făcuse și mai frumoasă. Durerea face asta uneori. Nu și în cazul meu. Loretta plecase de luni de zile și eu tot ca dracu’ arătam. S-o am pe Iubita în apartament mă făcea să mă simt și mai jalnic. A cules o sămînță de cheeb dintr-o crăpătură a mesei și a zîmbit.

Fumezi? am întrebat-o.

Mă face să o iau razna, a răspuns.

Pe mine mă face somnambul.

Mierea vindecă chestia asta. E un leac vechi din Caraibe. Am avut un tío care era somnambul. O linguriță pe seară l-a vindecat cu totul. Uau, am spus.

În seara aceea a pus o casetă cu freestyle, poate Nöel, iar eu am auzit-o mișcîndu-se prin apartament. Nu m-aș fi mirat să fie dansatoare.

Nu am încercat niciodată mierea și nici ea nu s-a mai întors. Ori de cîte ori o vedeam pe scări, schimbam cîte un Bună, dar nu se oprea niciodată să vorbim, nu zîmbea niciodată și nu oferea niciodată niciun fel de încurajare. Am înțeles aluzia. La finalul lunii și-a tuns părul scurt. Gata cu placa de păr, gata cu pieptenii SF.

Îmi place, i-am spus. Mă întorceam de la magazinul de bă- uturi, iar ea se pregătea să iasă cu o prietenă.

Te face să pari puternică.

A zîmbit. Exact asta mi-am dorit.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.