Istorii personale (II)

8 aprilie 2011
 Istorii personale (II) jpeg

În timpul celui de-al doilea război mondial, în casa bunicilor mei de la poalele Carpaţilor Meridionali au locuit nemţii. Făcuseră acolo un comandament militar. „Nemţii erau oameni civilizaţi”, zicea bunicul ori de cîte ori curăţa de praf cizmele de piele neagră, înalte pînă la genunchi, pe care i le făcuse cadou şeful comandamentului german, la plecare. Aveau aceeaşi mărime la picior, 37, mică pentru un bărbat. Bunicul nu le-a purtat niciodată, dar le-a periat cu regularitate, „să nu se strice”. Nu ştiu altceva despre nemţii care au stat la noi în casă în timpul războiului, dar îmi imaginez că aveau o epidermă groasă, căci cizmele sunt dure, rigide, imposibil de purtat, cel puţin din punctul de vedere al picioarelor mele, jupuite şi de o pereche nouă de papuci de catifea.

Bunica povestea despre fratele mai mic, David. „Frumuseţe de băiat,  blond cu ochii albaştri, Vidu, săracu' a murit în război, la ruşi, cine ştie pe unde îi zac oasele”. Întotdeauna se întrista cînd vorbea despre Vidu. L-au aşteptat mult timp, căci au fost cazuri de soldaţi daţi dispăruţi în război care, după ani de zile, s-au întors pe jos din Rusia. Spuneau că au simţit pe drum miros de mîncare „ca acasă”. Li se făcuseră parastasele şi oamenii ziceau că de acolo le venise mirosul. Dar cu toate parastasele, Vidu nu s-a mai întors.

„Ruşii, nişte beţivi nespălaţi”, zicea bunicul. „I-am aşteptat ca eliberatori şi ei, nişte animale, au furat tot”. De la ruşi nu a avut nicio pereche de cizme. Era cît pe ce să nu mai aibă nici casa căci după o noapte de beţie, ruşii i-au dat foc. A venit, în schimb, Regele Mihai „pe cal alb, ca-n poveşti, era aşa frumoos”, ofta bunica admirativ. „Dar nu l-au lăsat în pace, a trebuit să plece”. În final au venit comuniştii, au colectivizat tot şi „s-a ales praful”.

Eram copil cînd au murit bunicii, nu mi-am dat seama că ar fi trebuit să îi întreb mai multe despre război şi comunism, căci ei trăiseră ceea ce eu am învăţat la orele de istorie.

M-am gîndit la bunicii mei după ce am văzut Moses Stories, spectacol - lectură realizat de tangaProject la căminul pentru persoane vîrstnice Moses Rosen. Show-ul, parte din proiectul Vîrsta4 prin care se încearcă „schimbarea percepţiei asupra bătrîneţii în societatea românească”, cuprinde texte autobiografice scrise de rezidenţii căminului în urma unui workshop. Arhivă ambulantă, omul înregistrează şi stochează elemente de istorie personală, revelatoare la nivelul istoriei „mari”. În esenţă, istoria este un summum de poveşti personale. De exemplu, adiţional spectacolului, într-o instalaţie performativă, rezidenţii căminului Moses Rosen povestesc cum au trăit ziua de 23 august 1944 cînd, conform manualelor de istorie, „România a întors armele împotriva Germaniei naziste”. Ei îşi amintesc însă de primul ziar liber vîndut pe străzi, cămile pe Splaiul Unirii (!), fete de 15 ani racolate pentru soldaţi şi de un cuvînt: eliberare. „După care a început dictatura comunistă, cu necinste”, spune doamna Lidia Fonea cu referire directă la alegerile fraudate din 1946.

Dar dincolo de această instalaţie, în spectacolul propriu-zis, poveştile se constituie într-o istorie reală, palpabilă, desigur subiectivă, de multe ori dureroasă, uneori comică, o interfaţă umană a unor vremuri tulburi consemnate altminteri sec, prin nume şi date, în manualele şcolare. Sunt poveşti despre Dumnezeu şi oameni dragi, lupta cu boala şi slăbiciunile, parşiva intoleranţă etnică, vîltoarea ameţitoare a evenimentelor şi (ne)putinţa de a le răzbi, supravieţuire şi în cele din urmă, despre speranţă. Căci din poveştile rezidenţilor căminului Moses Rosen, oameni trecuţi binişor de prima tinereţe, unii chiar de primul secol de viaţă, printre tristeţi şi nostalgii, răzbate înecată de emoţie, speranţa. Retragerea în cămin înseamnă pentru cei mai mulţi excluderea din viaţa socială (regizorul David Schwartz identifica această etapă a internării în azil ca fiind „vîrsta a patra”) cînd nu mai au nimic de făcut sau aşteptat (de la terminarea workshop-ului şi pînă la reprezentaţia din 29 martie, unii dintre ei au dispărut). Limita între fiinţă şi nefiinţă este extrem de fragilă. Proiectul Moses Stories i-a readus la viaţă. Au scris despre ei, au vorbit despre viaţa lor şi timpurilor cărora le-au fost martori sau protagonişti. Întreaga documentare despre acest proiect o puteţi găsi pe  blogul administrat de unul dintre participanţi, domnul Pompiliu Sterian, care, la cei 92 de ani ai săi, este cel mai vîrstnic blogger din România (http://varstapatru.blogspot.com).

Pentru aceşti oameni, cîndva pictori, medici, ziarişti, economişti, scriitori, a fost o experienţă a resuscitării. Pentru cei care au asistat la spectacole, a fost o întîlnire răscolitoare cu trecutul recent care rătăceşte fantomatic pe lîngă noi. Istoria există în oameni şi trebuie recuperată. Asta pentru ca nepoţii noştri să nu creadă că istoria este o poveste inventată de mama lui Harry Potter.

Teatrul Evreiesc de stat
Moses Stories
Texte: Bertha Liebovich, Eva Szemler Lendvay, Iudith Ardeleanu, Margareta Eschenazy, Marius Armașu, Medi Wechsler Dinu, Pompiliu Sterian, Sorin Steinberg, Virginia Mihăescu.
Moderator: Tina Grimberg
Desene/colaje: Angela Duia, Eduard Hirsch, Eva Șalomon, Eveline Iancu, Germaine Covalenco, Lazăr Grumberg, Lucia Bergfeld, Luiza Goldstein, Nadia Rusu, Rachelle Iacob, Simion Gyorgy, Tudor Roman.
Coordonatori proiect: Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz.
Colaboratori: Paul Dunca, Anca Benera, Adrian Cristea, Lala Mișosniky, Sever Bîrzan, Vlad Petri, Rodica Dumitrache, Ilie Zan.
Video: Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Foto: Alex Cilibianu şi Attila Gulyas

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.