Insectarul lui Hannah Arendt

21 februarie 2017
Insectarul lui Hannah Arendt png

Observ cu satisfacţie folosirea tot mai repetată a termenului de „iliberalism” în publicistica de la noi, inclusiv în articole din Dilema veche semnate de colegii de redacţie lărgită Ovidiu Nahoi şi Teodor Tiţă. Nu salut, fireşte, realităţile care conduc la folosirea acestei terminologii; ce vreau să spun este că utilizarea termenului de „iliberalism” marchează un început de emancipare conceptuală faţă de mai vechile şi falsele distincţii între regimurile politice din Europa şi din lume.

Alain Besançon scria că unul dintre cele mai mari succese ale propagandei comuniste, dacă nu cumva cel mai mare, este împărţirea lumii în ţări sau regimuri comuniste şi capitaliste. Tipologia a prins aşa de bine încît în estul Europei şi astăzi, la peste 25 de ani de la căderea comunismului, multă lume vorbeşte de faptul că trăim în capitalism. Mai mult, unii îi ataşează termenului şi epitetul „sălbatic”, sugerînd că în lipsa cenzurii şi contraponderii comunismului, capitalismul a luat-o pe arătură. Cu toţii tind să uite însă că de fapt împărţirea lumii între blocul comunist şi cel capitalist dincolo de realitatea sa politică, socială şi militară temporară era doar propagandă a utopiei comuniste. Doar în imaginarul comunist exista o lume comunistă, cu toate atributele ei ideale marxisto-leninisto-staliniste; în lumea reală nu există o astfel de societate. Geneza vulgatei comuniste a împărţirii lumii, scrie Besançon, a început cu Lenin, care, în mod previzibil, după preluarea puterii, a împărţit lumea între regimul comunist şi cel burghez. O vreme, şi Stalin a menţinut împărţirea bipolară, dar cel de-al Doilea Război Mondial i-a sugerat introducerea celei de-a treia categorii, reprezentată de regimurile fasciste şi naziste. Lumea după Stalin era ordonată acum, oarecum de la stînga la dreapta, între regimul comunist aflat pe calea cea bună, cel capitalist care urma a fi convertit şi anomalia fascistă pentru combaterea căreia chiar şi alierea cu reprezentanţii duşmanului de clasă era permisă. De aceea, atunci cînd, în decembrie 1989, Ceauşescu îi acuza pe „fascişti” de cele mai mari rele menite să destabilizeze ţara, el nu făcea altceva decît să apeleze la grila de interpretare a lumii dată de mentorii săi şi să îşi aroge opoziţia la cel mai malefic duşman posibil.

Rectificarea, precizează Besançon, a venit la puţin timp după război, în 1951, cînd Hannah Arendt a publicat Originile totalitarismului. „Insectarul regimurilor” cuprindea, e drept, acelaşi număr de specii, dar fascismul şi comunismul erau de fapt parte a aceluiaşi trunchi. Adversitatea militară din timpul Războiului nu a mai putut ascunde afinitatea doctrinară de tip totalitar a celor două ideologii. Celelalte tipuri de regim identificate de Arendt sînt cele liberale şi cele autoritare. În cele liberale, cumulul de drepturi şi libertăţi atinge un anume prag, în cele autoritare, nu. Împărţirea lui Arendt depăşeşte polarizările curente între stînga şi dreapta, pentru că în definitiv despre orientări politice se poate vorbi doar într-un regim care să le permită, ci nu într-unul totalitar.

În aceste condiţii, simpla folosire a termenilor liberal – iliberal aduce o notă de prospeţime conceptuală în locul mult uzatei paradigme comuniste a regimurilor. Recunoaşterea axei liberale drept definitorie pentru identificarea regimurilor în locul polarităţii capitalism – comunism este un neîndoielnic pas înainte în depăşirea anumitor limitări conceptuale postcomuniste. Este clar că de aici apar şi primele întrebări: iliberalismul eşuează automat în totalitarism? Cît de iliberale sînt de fapt regimurile din Rusia, Turcia, Ungaria sau Polonia, ţări date ca exemplu în acest sens de colegii menţionaţi la începutul articolului? Care este situaţia din România din această perspectivă? Termenul de iliberalism a fost (re)lansat în 2014 de către Viktor Orbán, dar în ce măsură a fost el folosit de premierul ungar în sensul consacrat de Hannah Arendt? Dar despre răspunsurile la ele – poate cu alte prilejuri.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto/AP: Hannah Arendt în 1969.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.