Impozitul unic asupra cifrei de afaceri

Impozitul unic asupra cifrei de afaceri jpeg

Pentru a explica rolul statului în economie și societate, profesorul meu de economie din anul I de facultate ne-a explicat, nu știu care îi era sursa de documentare, ceea ce el numea a fi „paradoxul roții de rezervă”. Acesta constă în faptul că atunci cînd o mașină pierde roata de rezervă în mijlocul drumului, toate mașinile care vin după aceasta vor ocoli acea roată de rezervă. Fiecare dintre șoferii care o vor vedea în drumul lor vor face un calcul rapid și sumar și vor lua o decizie. Cheltuiala de timp individual necesară ocolirii este mai mică decît aceea care ar rezulta din oprirea mașinii și efortul de a împinge roate respectivă în șanț. Asemenea calcule facem tot timpul și asemenea decizii luăm tot timpul, la fiecare pas. Funcționează aici un egoism și faptul că nimeni nu se sacrifică în favoarea celorlalți. Cine trebuie să dea, totuși, roata de rezervă la o parte din drum? Răspunsul este unul simplu. Statul este cel obligat să facă asta. Însumînd timpii individuali obținem timpul colectiv. Societățile dinamice se caracterizează prin folosința optimă a timpului. Este vorba despre viteza cu care aceste societăți merg înainte. Aici oamenii se despart. A fi liberal presupune să elimini obstacolele din calea acestei viteze, iar a fi etatist presupune să inventezi obstacole care pot micșora această viteză.

Plata unei părți din veniturile unei persoane fizice sau firme către stat reprezintă tocmai un tribut adus „celuilalt”, omului de lîngă noi, un tribut adus conviețuirii în comun. Impozitarea veniturilor reprezintă o plată pe care fiecare dintre noi o acceptă în favoarea semenilor săi, a concetățenilor săi. Instituția care mijlocește acest transfer este statul, o formă de organizare socială destul de sofisticată și despre care se vorbește cel mai adesea în termeni negativi. De fapt, statul este birocrația, instituțiile care stau la baza conviețuirii în comun, care asigură această țesătură comună și care susțin sufletul unei națiuni. Totul se bazează pe un fundament cultural-istoric comun. Prin intermediul statului, cu toții sîntem obligați a ne pune, o parte din eforturi, la dispoziția concetățenilor noștri. Statul este cel care trebuie să asigure apărarea și securitatea dar și educația obligatorie în interiorul unei națiuni. Este un fel de redistribuire de resurse prin intermediul căreia egoistul este pus în slujba celorlalți pentru a asigura cele necesare conviețuirii în comun. Prin plata impozitelor către stat, cedăm o parte din efortul nostru în favoarea celorlalți, ca semn de recunoaștere a unei vieți comune și a unei apartenențe comune. Impozitele redistribuie și nivelează acolo unde natura ne-a făcut atît de diferiți, înzestrîndu-ne în mod diferit. Exagerăm puțin, dar vom spune că există o infinitate de forme și tehnici de impozitare, practicate de către state de-a lungul timpului. La noi a rămas celebru fumăritul. În modernitate s-au făcut pași importanți înspre reducerea impozitării și transparentizarea cheltuielilor publice. Statele nu mai percep orice impozite doresc iar banii nu mai sînt cheltuiți oricum. Impozitarea profiturilor este un instrument, unul dintre numeroasele inventate de către stat pentru a preleva aceste sume la dispoziția sa.

În prezent, acest tip de impozitare se află în impas. Se întîmplă asta deoarece dimensiunile fraudei fiscale la nivel planetar sînt foarte mari. Deși spune că aceste cifre sînt estimate la minimum, Gabriel Zucman (Avuția ascunsă a națiunilor, Editura Litera, București, 2016) vorbește, la nivel planetar, la finalul anului 2013, de o sumă de 5800 de miliarde euro, adică 8% din patrimoniul financiar global al gospodăriilor. Această sumă se afla în conturi aflate în paradisuri fiscale, așa zisele offshore-uri (op. cit., p. 48). După cum se vede, valoarea averilor din paradisurile fiscale nu este una de neglijat. Din suma amintită, doar 1100 de miliarde de euro sînt declarați, adică doar 20%. Restul sînt sume a căror proveniență și deținător nu sînt cunoscute. Suma totală cu care sînt fraudate anual bugetele statelor lumii este de 130 miliarde de euro (op. cit., p. 58). Situația aceasta, a evitării plății impozitelor și taxelor devine intolerabilă dacă vom aminti că pe măsură ce crește valoarea sumelor ascunse în paradisuri fiscale, crește și datoria publică a statelor lumii. Practic, guvernele sînt obligate să se împrumute pentru a putea asigura funcționarea serviciilor publice (să mute roata de rezervă din drum, așa cum explicam) în timp ce sumele prelevate de la agenții economici sînt din ce în ce mai mici. Practic, mecanismul de transfer este unul vizibil. Există multă corupție pe Pămînt, și autorul citat ne oferă exemplul statului francez, care, fără frauda realizată prin paradisurile fiscale, datoria publică la finalul anului 2013, ar fi fost de 70% din PIB și nu de 94% din PIB cît a fost în realitate (op. cit., p. 65). Nu vom insista aici asupra metodelor folosite în fraudarea bugetelor statelor. Am făcut-o cu altă ocazie iar autorul citat o face de asemenea (op. cit., pp. 115-118). Vom spune doar că marea majoritate a acestei fraude se produce în jurul evitării plății impozitului pe profit. Concluzia este una singură, și anume că acest tip de impozitare este depășit și nu mai folosește scopului pentru care a fost înființat. Și autorul citat militează pentru renunțarea la impozitarea profiturilor. El crede că acest tip de impozit este ,,epuizat și trebuie reinventat” (op. cit., p. 116). Statele nu-și mai pot duce la capăt misiunea pentru care au fost create fiind îngropate în neputință și corupție. Ideea frumoasă a redistribuirii în favoarea celuilalt, pe care o invocam, nu mai există decît în teorie. Totul este compromis de fuga de impozitare. Și acest mecanism, al fugii de impozitare, nu este specific numai marilor firme internaționale, ci chiar și micilor sau marilor firme cu capital autohton. Marele farmec al meseriei de contabil sau finanțist a devenit acela de a consilia patronatul în arta de a nu-și plăti impozitele.

Ar fi necesară o schimbare de paradigmă în impozitare. Ca și în cazul altor domenii, oamenii care știu economie, în acest caz colegul nostru Cosmin Marinescu, trebuie ascultați, iar afirmațiile lor nu sînt ,,lovituri de teatru”, așa cum se exprimă colegii noștri din presa de specialitate. Am susținut această soluție, la rîndul meu („Impozitarea marilor companii internaționale”, Dilema veche, nr. 686, 13 aprilie 2017). Cert este că ideile circulă, iar lumea politică și economică, nu numai cea europeană, le are în dezbatere.

Foarte importantă este mărimea acestei cote de impozitare a cifrei de afaceri. O cotă mare poate pune economia în genunchi. Și aici trebuie făcute calcule și simulări atente. Cert este că trebuie asigurat un echilibru între nevoia agenților economici de expansiune și achitarea acestui impozit. Investițiile și expansiunea economică nu trebuie oprite de către fiscalitate. Pe de altă parte, România trebuie să țină cont că nu poate fi un paradis fiscal dar nici o țară cu fiscalitate ridicată. Și aici este o concurență. Fiscalitatea mare poate îndepărta investitorii. Introducînd o asemenea formă de impozitare, legiuitorul trebuie să fie atent să nu crească nivelul general al impozitării. Pentru că nu creșterea impozitării ar trebui să fie scopul final al acestui tip de impozit ci creșterea bazei de impozitare, adică obligarea cît mai multor firme de a plăti un impozit corect asupra activității lor. Simularea aplicării sale în raport cu baza de impozitare, adică întreaga cifră de afaceri din economie, este obligatorie. Deși, așa cum spuneam mărimea cifrei sale ar trebui să rezulte din calcule și simulări, putem risca afirmația că un asemenea impozit nu poate fi aplicat într-o cotă mai mare, sau nu cu mult mai mare de 1%. Această cifră ar aduce bugetului de stat un nivel anual sigur al veniturilor spre 3 miliarde de euro. O altă caracteristică ar trebui să fie aplicarea sa în cotă unică. Practicarea unor cote diferite în funcție de mărimea firmei, natura capitalului, volumul cifrei de afaceri sau alte criterii, ar fi tot ce se poate mai rău în raport cu aplicarea sa în practică. Abia de atunci spiritul liberal al măsurii ar fi în întregime distrus și ar începe goana celor impozitați de a găsi soluții pentru evitarea plății sale. Aplicarea sa ar trebui să fie simplă, transparentă, echitabilă, ușor de urmărit și ușor de calculat. 

Ajungem, în final, la cea mai sensibilă zonă a dezbaterii noastre. La politicienii din PSD care doresc implementarea acestei măsuri. Așa cum au demonstrat-o în ultimul timp, cel mai bine ar fi pentru ei și pentru economia noastră să nu încerce să pună în practică asemenea proiect. Nu au expertiză și experți și nu știu nimic despre economie. Sînt guralivi și amatori, spun lucruri trăsnite și apoi se miră de ce cursul valutar și bursa reacționează negativ. Sînt populiști și nu recunosc știința economică drept știință. Au impresia că economia poate fi condusă cu ordine și dispoziții pe care le clocesc împreună cu secretarele lor prin cine știe ce cabinete obscure. În aceste condiții, tot ceea ce ar putea fi bun se poate transforma în tot ceea ce este mai rău.

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Capitalismul – O dezbatere despre construcția socială occidentală, Editura Institutul European, 2016.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.