Îi cunoaşteţi? Myung-Whun Chung, Jan Lisiecki, Julia Fischer

22 aprilie 2013
Îi cunoaşteţi? Myung Whun Chung, Jan Lisiecki, Julia Fischer jpeg

Poate pentru mulţi dintre noi, aceste nume sînt necunoscute. Însă este important să le cunoaştem, pentru că, fără a avea reperele adevăratelor valori, aşa cum este standardul actual la nivel internaţional, este greu să facem judecăţi de valoare, aici, în România.

Totuşi, probabil cel mai cunoscut nume dintre toate acestea este cel al dirijorului sud-coreean Myung-Whun Chung, pe care l-am putut asculta şi în România. 

Miracolul sud-coreean

Myung-Whun Chung este unul dintre cei mai importanţi dirijori contemporani. În ianuarie 2013, a împlinit 60 ani. În prezent, este directorul muzical al Orchestrei Filarmonice Radio France, directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Seul,

al Orchestrei Filarmonicii din Tokyo şi principalul dirijor invitat al Capelei de Stat din Dresda. Doar această înşiruire vă poate face o idee despre cariera prodigioasă a acestui dirijor, care a debutat ca pianist şi a cîştigat un premiu important la unul dintre cele mai grele concursuri pentru pian din lume – Concursul Internaţional

de la Moscova (1974).

Myung-Whun Chung este exemplul viu al conceptului de miracol asiatic şi în muzică, nu doar în economie. Din 2005, a preluat frîiele orchestrei din oraşul său natal, Seul. În aprilie 2011, Orchestra Filarmonicii din Seul şi dirijorul Myung-Whun Chung semnau un contract de exclusivitate cu una dintre cele mai importante case de discuri pentru muzica clasică – Deutsche Grammophon. Era prima orchestră asiatică ce reuşea o asemenea performanţă – totul pentru că Myung-Whun Chung a reuşit să transforme o oarecare orchestră asiatică într-o orchestră care să conteze la nivel global.

Pe 11 aprilie 2013 a apărut pe piaţă al cincilea disc înregistrat de Orchestra Filarmonicii din Seul pentru casa Deutsche Grammophon. Albumul cuprinde două binecunoscute lucrări de Beethoven: Concertul nr. 5 – „Imperialul” – pentru pian şi orchestră, şi Simfonia a V-a. Solist este tot un pianist sud-coreean: Sunwook Kim, de 25 ani. Sunwook Kim este cîştigătorul unui foarte important concurs pentru pian: cel de la Leeds. În 2006, la doar 18 ani, Sunwook Kim devenea primul asiatic premiat la acest concurs şi, de asemenea, cel mai tînăr cîştigător din ultimii 40 ani. Acum, el cîntă regulat la concerte în Marea Britanie, iar în stagiunea viitoare va debuta şi la Filarmonica din Berlin.

Recomand acest disc celor care au curajul să privească în faţă miracolul asiatic muzical – pentru că Beethoven, în versiunea sud-coreenilor, nu este cu nimic mai prejos de alte mari înregistrări ale unor muzicieni europeni: avem un disc de înaltă clasă interpretativă şi două dintre cele mai iubite lucrări din repertoriul muzicii clasice; în plus, captarea este realizată în cadrul unui concert live.

Discul poate fi ascultat în premieră românească luni, 20 mai, de la ora 20, la Radio România Muzical; este inclus şi în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, derulată pe site-ul

. Albumul este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate sau pe site-ul

. Iar pentru cei care preferă doar fişierele audio, nu CD-ul fizic, www.itunes.com este soluţia.

Genialitatea unui tînăr de 18 ani – Jan Lisiecki

Cînd ai în faţă o înregistrare a unui de tînăr de 18 ani, o poţi privi cu condescenţă: în fond, e atît de tînăr.

Însă în cazul pianistului canadian de origine poloneză Jan Lisiecki, pur şi simplu trebuie renunţat la o asemenea prejudecată – pentru că Jan Lisiecki este unul dintre marii pianişti ai prezentului şi probabil va deveni una dintre legendele muzicii clasice din secolul XXI.

Iată doar cîteva fapte: la 15 ani, Jan Lisiecki înregistra cele două concerte pentru pian şi orchestră de Chopin şi primea un Premiu Diapason pentru acest disc. La 16 ani, semna un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon – primul disc a apărut în 2012, al doilea, în 19 aprilie 2013. În noiembrie 2012 a înlocuit-o pe Martha Argerich într-un concert susţinut alături de Orchestra Academiei „Santa Cecilia” din Roma, dirijată de Antonio Pappano, iar în martie 2012, a luat din nou locul Marthei Argerich, într-o serie de concerte şi înregistrări realizate împreună cu Orchestra Mozart din Bologna, dirijată de Claudio Abbado. Şi s-a achitat cu succes de aceste dificile sarcini, pentru că atît orchestrele, cît şi dirijorii sînt printre cei mai importanţi din lume.

Discul lansat de Jan Lisiecki în 19 aprilie 2013 cuprinde integrala studiilor pentru pian de Frederic Chopin. Pianistul nu doar reuşeşte să învingă certele dificultăţi tehnice ale partiturii, dar şi izbuteşte şi să creeze o viziune artistică foarte personală, plină de o maturitate surprinzătoare pentru un tînăr de doar 18 ani. Avem în faţă un pianist care este mai mult decît talentat, care are o capacitate specială de a trezi emoţie în cel care-l ascultă. Iată un disc de neratat, care vorbeşte despre genialitatea unui tînăr de 18 ani, ce poate fi ascultat luni, 22 aprilie, de la ora 20, la Radio România Muzical, şi poate fi reascultat şi votat pe site-ul campaniei „

”, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Pentru achiziţie, sînt la dispoziţie magazinele de specialitate din România şi site-urile www.getmusic.ro sau

.

Tinereţea unei viori

Dacă iubiţi mai mult vioara decît pianul, aveţi de unde alege dintre înregistrările lansate recent pe piaţă. De exemplu, CD-ul violonistei germane Julia Fischer, pe care se regăsesc Concertul nr. 1 de Max Bruch şi Concertul de Dvorak, înregistrate alături de Orchestra Tonhalle din Zürich, dirijată de David Zinman (şi dacă vreţi o legătură cu România, e bine de ştiut că unul dintre concertmaiştrii orchestrei este violonistul român George Cosmin Bănică, pe care l-am putut asculta la Bucureşti recent, în cadrul Festivalului „

”. Fişierul audio al concertului este disponibil la adresa

.

La 30 ani, Julia Fischer este una dintre cele mai importante violoniste contemporane şi nu trebuie neapărat să o fi ascultat în România live ca să aflăm mai multe despre ea. La doar 12 ani, în 1995, ea cucerea premiul I la Concursul „

”, organizat chiar în prezenţa legendarului violonist. De-a lungul timpului, a primit numeroase premii pentru discurile ei, unul dintre cele mai importante fiind cel din 2008, oferit la Gala MIDEM a industriei discografice.

Oricum, pe lîngă concertele susţinute de cele mai importante orchestre ale lumii, numai a avea, la 30 ani, o discografie ce cuprinde 16 titluri, este o perfomanţă în sine. Cel mai nou disc al violonistei Julia Fischer a apărut în 4 martie 2013 la casa Decca: Concertul nr. 1 de Bruch şi Concertul în la minor de Dvorak sînt două piese de rezistenţă ale repertoriului violonistic, pe care Julia Fischer le interpretează într-un mod vibrant şi plin de charismă.

Acest disc este, de altfel, liderul topului de vînzări în Germania, în momentul de faţă. Este disponibil şi în România – în magazinele de specialitate sau online, pe

ori

.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.